☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Takdir Edip Yol Göstermek SORU: "Allah, takdir edip hidayet edendir" âyetinin anlamı nedir? Bu ifade sadece insanın hidayetini mi kapsar?

Sorularla islamiyet-11->CEVAP: Allah Teâlâ A'lâ sûresinin başında şöyle buyurur:


Ey insan! Rabbinin yüce adını teşbih et. O yaratıp şekil veren, tak­dir edip hidayet edendir. (Aİa/1-3)


Ayette geçen "kaddera" kelimesinin burada "Allah her şeyin ken­di şeklini hazırladı" anlamına geldiği söylenilmiştir. Her şeyin kendi­sine münasip bir durumu vardır. Hidayet ise doğru yolu gösterme (ir­şat) ve yönlendirme demektir. Bir görüşe göre âyetin anlamı, Allah mutluluğu ve bedbahtlığı takdir etti, hidayetin ve dalaletin (sapıklığın) yolunu gösterdi demektir. Artık kim hidayeti tercih ederse kendisi için seçmiş olur, kim de sapıtırsa kendi aleyhine sapıtmış olur.


Bir görüşe göre âyetin anlamı Allah Teâlâ bütün canlıların azıkla­rını ve azıklarını takdir etti ve onlara maişetlerini nasıl temin edecek­lerini öğretti, demektir. Bir başka görüşe göre de, Allah Teâlâ bütün eş­yadaki menfaatleri yarattı ve bu menfaatlerin bu şeylerden (eşyadan) nasıl elde edileceğinin yolunu yordamını insanlara ilham etti, öğretti, gösterdi; hayvanların yararlı olan hususlarını da takdir edip bunlardan yararlanma yollarını da onlara öğretti ve yönlendirdi. Bu sebeple Tâhâ sûresinde şöyle buyurulur:


Musa: "Rabbimiz, her şeye kendi özelliğini veren, sonra yolunu gösterendir" dedi. (Tahâ/50)


Furkan sûresinde şöyle buyurulur:


Allah, her şeyi yaratıp bir ölçüye göre düzenleyendir. (Furkan/2)


Kamer sûresinde de şöyle buyurulur:


Şüphesiz biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer/49)


Bütün bunlardan şunu anlıyoruz ki irşad, yönlendirme ve ilâhî il­ham manasıyla hidayet sadece insanlarla sınırlı değildir. Bilakis hay­vanları da kapsar. Hatta hayvanlar alemindeki ilâhî ilham bize, bu âle­mi gerçek manada yöneten ve yönlendirenin Allah Teâlâ olduğuna apa­çık şahitlerle işaret eden harika örnekler verir.


Doğuda ve batıdaki bilim adamları kitaplarında bu ilhamın görün­tülerinden söz etmişlerdir. Burada, kendilerinde vatana dönüş içgüdü­sünün tecelli ettiği kuşları örnek olarak verebiliriz. Meselâ bülbül yu­vasından çok uzaklara göçeder. Sonra oraya tekrar döner. Kuşlar deni­zin üzerinde uçarken binlerce mil katederler, sonra hiç şaşırmadan vatanlarına ve yerlerine geri dönerler. Bir posta güvercini hiç şaşırmadan ve karıştırmadan çok uzak mesafelere mektupları götürür ve getirir. Salamon balığı yaşadığı nehirden denize açılır ve uzun müddet deniz­de kaldıktan sonra hiç sapmadan tekrar kendi nehrine geri döner.


İş:e örümcek; büyük bir maharetle ve sağlamlıkla yuvasını ince­cik ipliklerden balon şeklinde yapar. Köpek, koku almakta maharetli­dir, şaşırtıcı ve hayret edilecek bir şekilde iz tâkibeder. İstakoz diye isimlendirilen deniz hayvanı vücudundan bir parçayı kaybettiğinde hücrelerini ve irsî etmenlerini canlandırarak onu süratle telâfi etmeye çalışır. Bir kurtçuğun başı insan tarafından kopanldığı zaman kurtçuk, vücudundan yeni bir baş yapmaya çalışır. Karınca, buğday tanelerini veya başka şeyleri topladığı ve yuvasında biriktirdiği zaman, bütün ta­neleri, ıslanacakları ve sürgün verip de kullanılmaz hale gelecekleri korkusuyla ikiye ayınr. Muhtelif hayvan türlerindeki ilâhî ilhamın gö­rüntülerine dair daha pek çok örnek göstermek mümkündür. Bunların hepsi bize Allah Teâlâ'mn "O takdir edip, hidayet edendir" âyetinin açık ve şümullü anlamını beyan etmektedir.

Bu Bölümdeki(11) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-11.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




 

Takdir Edip Yol Göstermek SORU: "Allah, takdir edip hidayet edendir" âyetinin anlamı nedir? Bu ifade sadece insanın hidayetini mi kapsar? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.