☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

1-2-3-4-makabeler-oku-4-makabeler-2-1-24-Eğer akıl duyguların efendisi değilse sürekli tek başına yemek yemeye bağımlı, obur ya da sarhoş bir kişinin daha iyi bir yol öğrenmesi açıklanamaz ki.

-https://www.muhammediyye.org/-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-

4. Makabeler

Yasanın Akıl ile Uyumu

2 Aklın güzellikten zevk alma arzu­larına yenik düşmesi neden hayret vericidir?

2Ölçülü bir tutum sergile­yen Yusuf un övülmesi kesinlikle bun­dan kaynaklanıyor. Çünkü akıl gü­cüyle cinsel arzunun üstesinden geldi.

3Gençliğinin ve cinsel gücünün doruğundayken isteklerinin azgınlığını ak­lıyla denetim altına aldı.

4Aklın, yal­nız cinsel isteğin azgınlığı değil, her tür isteğin üstesinden gelecek güçte olduğu kanıtlanmıştır.

5Yasanın, "Kom­şunun karısına ve başka hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin" demesinin nede­ni budur.

6Aslında yasanın aç gözlü olmamamızı söylemesi, aklın istekleri denetim altına alacak güçte olduğunu kanıtlamamı kolaylaştırıyor. İnsanın adil davranmasını engelle­yen duygular da aynıdır.

7Eğer akıl duyguların efendisi değilse sürekli tek başına yemek yemeye bağımlı, obur ya da sarhoş bir kişinin daha iyi bir yol öğrenmesi açıklanamaz ki.

8Bu­nun için bir insan yasaya göre yaşa­mayı benimser benimsemez parayı se­ven biri olsa da, doğal yanlarına aykı­rı davranıp ihtiyacı olanlara faizsiz borç vermeye ve yedinci yıl gelince borcu iptal etmeye zorlanır.

9Birisi açgözlüyse de, hasattan arta kalanı ve bağ­da kalan son üzümleri toplamaması için yasa akıl aracılığıyla o kişiyi yö­netir. Diğer konuların tümünde de aklın duygulardan üstün olduğunu anlarız.

10Yasa anne babalar için duyulan sev­giden o kadar üstündür ki, onlar için erdem bırakılmaz.

11Kişinin karısına olan sevgisinden de üstündür. Çünkü yasaya uymadığında onu azarlar.

12Ço­cuklara olan sevgisinden de üstün. Çün­kü yaramazlıkları yüzünden onları ce­zalandırır.

13Arkadaş ilişkilerinde de egemendir. Çünkü kötülük yaptıkla­rında onları da azarlar.

14Aklın yasa aracılığıyla düşmanlığın üstesinden bi­le gelmesine şaşmayın. Düşmanın mey­ve ağaçları kesilmez, tersine düşma­nın mülkü yağmacılardan korunur, yı­kılanın yeniden inşa edilmesi için yar­dım edilir.

15Aklın, güce sahip olma arzusu, kendini beğenmişlik, böbürlenme, ki­bir ve kötü niyet gibi daha vahşi duy­gulara bile egemen olduğu açıktır.

16Çünkü akıl, öfkeye egemen olup onu nasıl geri çevirirse bu yıkıcı duygula­rın tümünü reddeder.

17Musa Datanla Aviram'a öfkelendiğinde onlara kar­şı öfkeyle hiçbir şey yapmadı, ama akıl yoluyla öfkesini denetim altına aldı.

18Çünkü söylediğim gibi, ölçülü akıl, duyguların bazılarını düzeltip di­ğerlerini güçsüz kılarak üstün gelecek güçtedir.

19Yoksa çok bilge babamız Yakup, Şimon ile Levi'nin Şekemliler oymağının tümünü mantıksızca kat­letmeleri için "Lanet olsun öfkeleri­ne" diyerek onları neden kınasın?

20Eğer akıl öfkeyi denetim altına ala­cak güçte olmasaydı böyle konuşmaz­dı.

21-22Tanrı insanları biçimlendirdi­ğinde içlerine duygular ve eğilimler yerleştirdi, ama aynı zamanda tüm bun­ların kutsal yöneticisi olarak duyular arasında aklı taçlandırdı.

23Akla yasa­yı verdi; buna bağlı olarak yaşayan, ölçülü, adil, iyi ve cesur olan bir ege­menlikte hüküm sürecektir.

24Birisi şöyle bir soru sorabilir: "Eğer akıl duyguların efendisiyse na­sıl oluyor da unutkanlık ve bilgisizliği denetim altına alamıyor?"

1-2-3-4-makabeler-oku-4-makabeler-2-1-24-Eğer akıl duyguların efendisi değilse sürekli tek başına yemek yemeye bağımlı, obur ya da sarhoş bir kişinin daha iyi bir yol öğrenmesi açıklanamaz ki. Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.