☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Cuma hutbesinin sonunda hatip dua ettiği vakit, cemaatin ellerini havaya kaldırarak ve avuçlarını göğe doğru açarak amin deme­leri gerekir mi?

Sorularla islamiyet-19->Soru: Cuma hutbesinin sonunda hatip dua ettiği vakit, cemaatin ellerini havaya kaldırarak ve avuçlarını göğe doğru açarak amin deme­leri gerekir mi?







Cevap: Bilginlerin çoğuna göre amin kelimesinin anlamı "Allahım kabul et" demektir. Bazı kimseler bu kelimenin Allah'ın isimlerinden bir isim olduğunu söylemişlerdir. Bir görüşe göre bu kelime: Öyle olsun de­mekti;-. Bir görüşe göre ise: Ümidimizi boşa çıkarma anlamına gelir.

Amiri kelimesi Fatiha sûresinden bir parça değildir. Çünkü Fatiha sûresi veleddâllin diye sona erer. Bu sebeple okuyucunun veleddallin dedikten sonra bir süre sükut etmesi ve bu kelimenin Kur'an'dan olma­dığını belirtmek için daha sonra âmin demesi gerekir.

Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurur:

İmam namazda âmin dediği zaman, siz de âmin deyiniz. Çünkü kimin âmin demesiyle meleklerin âmin demesi çakışırsa Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar.

O halde af ve mağfiret, bu hadisin ihtiva ettiği dört mukaddime­nin bir sonucudur: Birincisi imamın âmin demesi, ikincisi onun arka-smdakilerin âmin demesi, üçüncüsü meleklerin âmin demesi, dördün­cüsü bunların birbiriyle çakışmasıdır. Meleklerin âmin demesiyle mü'minin âmin demesinin çakışmasının, kabullerinin çakışması oldu­ğunu söyleyenler de, iki âminin aynı anda söylenmesinin kasdedildiği-ni söyleyenler de vardır. Bir görüşe göre de duadaki ihlas ve samimi­yet özelliğinin aynı derecede olması kasdedilmiştir. Çünkü bir hadis-i şerifte Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuştur:

Allah'a, kesin kabul edileceği inancıyla dua ediniz. Biliniz ki Al­lah Teâlâ, gafil ve ilgisiz bir kalbin duasını kabul etmez.

Genel olarak İslâm'da duanın birtakım âdabı vardır. Bunlardan ba­zıları şunlardır: Dua için mübarek vakitleri kollamak; meselâ namaz­ların arkasından, iftar esnasında, seher vakitlerinde ve mübarek günler­de dua etmek gibi. Dua esnasında kıbleye yönelmek de duanın âdâbın-dandır. Çünkü kıble, yönlerin en şereflisidir. Dua esnasında elleri kal­dırmak da âdaptandır. Sahih-i Buharî&e rivayet edildiğine göre Ebû Musa (r.a) şöyle anlatır: "Hz. Peygamber (s.a) dua etti, sonra ellerini kaldırdı ve ben onun koltuk altlarının beyazlığını gördüm."

Yine Hz. Peygamber'den (s.a) şöyle dediği rivayet edilmiştir:

Sizin rabbiniz çok cömerttir. Ellerini kaldırdığı zaman kulunu boş çevirmekten haya eder.

Hz. Ömer'in (r.a) şöyle dediği rivayet edilmiştir:

Rasûlullah (s.a) dua ederken ellerini kal&rdığı zaman yüzüne sür medikçe geri indirmezdi.

Durum ne olursa olsun duada görünüş ve şekle değil ihlas ve kal bin diriliğine önem verilir. Daima Cenab-ı Hakkın şu ayetini hatırla mamız gerekir:

Kullarım sana, beni sorduğunda söyle onlara: Ben çok yakınırr Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O hal de kullarım da benim davetime uysunlar ve bana inansınlar k doğru yolu bulalar. (Bakara/186) 




Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Soru: Cuma hutbesinin sonunda hatip dua ettiği vakit, cemaatin ellerini havaya kaldırarak ve avuçlarını göğe doğru açarak amin deme­leri gerekir mi? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.