☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Bazı kitaplarda "Allah tektir teki sever ve tek olan daha üs­tündür" diye okudum. Bunun anlamı ve hikmeti nedir?

Sorularla islamiyet-19->Cevap: Ebu Hureyre'den (r.a) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuştur:


Allah Teâlâ'nın doksan dokuz ismi vardır; kim bunları hakkıyla sayarsa cennete girer. Allah tektir, tek olanı sever.


Hadis-i şerif daha sonra Allah'ın doksan dokuz güzel ismini tek tek sayar. Vitir kelimesi, tek anlamına gelir, Allah Teâlâ vitirdir, yani zatında birdir/tektir, bölünme parçalanma kabul etmez. Sıfatlarında tektir; eşi ve benzeri yoktur. Fiillerinde tektir; ortağı ve yardımcısı yoktur. Alimler tek sayısının, bölünmeyi kabul eden çift sayısından da­ha üstün olduğunu söylemişler ve tekin çifte üstün oluşunun delilleri­ni sıralamışlardır. Bu delillerden bazıları şunlardır:


Birinci delil: Tek olmak Allah'ın bir sıfatıdır, çift olmak ise yara­tıkların sıfatıdır. Allah Teâlâ kendi zâtı hakkında şöyle buyurmaktadır:


De ki: "O Allah bir tektir." (İhlas/1)


Allah Teâlâ yaratıklar hakkında da şöyle buyurmaktadır:


İbret alasınız diye her şeyi çift çift yaratmışızdır. (Zâriyat/49)


İkinci delil: Çift olan her şey tek olan bir şeye muhtaçtır. Tek ise çifte muhtaç değildir. Çünkü bir/tek, sayıdan müstağnidir. Böylece te­kin çiftten daha üstün olduğu kesinleşmiştir.


Üçüncüsü: Tekin içerisinde hem çift, hem de tek bulunur. Çünkü her tek sayı iki kısma bölündüğü zaman ortaya çıkan parçalardan her biri ya tek olur veya çift olur. İki bölümü içeren şey, tek bölümü içeren şeyden daha üstündür. Bu da bize tekin çiftten daha hayırlı olduğunu isbat eder.


Dördüncüsü: Tek, yarıya bölünmeyi kabul etmez, çitf ise kabul eder. Bölünmeyi kabul etmek bir zayıflık, kabul etmemek ise güçlü­lüktür. Tekin kuvvetli olduğu bundan da anlaşılır.


Beşincisi: Bütün sayılar bir'den teşekkül eder. Bir'e bir ilave edil­diği zaman iki olur. Ona bir daha ilave edilince üç olur. Böylece sayı­lar çoğaltılır. O halde bütün sayıların varlık sebebi bir'dir/tektir. Tek'in kendisinin dışındaki bütün sayıların sebebi olduğu artık sabit olmuştur.


Altıncısı: Tek, çifte galiptir/üstündür. Çünkü tek olan sayı, çifte ilave edildiği zaman neticede yine tek bir sayı çıkar. Bu da tekin gücü­nün çiftin gücüne galip geldiğini gösterir. Galip olan daha üstündür/şe­reflidir. O halde tek, daha üstündür.


Yedincisi: Birlik/bir olmak/bir rakamla temsil edilmek, sayı basa­maklarından her bir basamak için gereklidir. Sayı basamaklarından her bir basamağı, basamak olmaları yönüyle ele aldığımız zaman bu yö­nüyle onlar tektir. O halde teklik/birlik/tek rakamla ifade edilmek bü­tün basamaklar için bir zorunluluktur. Çift olmak böyle değildir. O hal­de bu yönüyle de tek çiftten daha üstündür.  




Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷


📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Soru: Bazı kitaplarda "Allah tektir teki sever ve tek olan daha üs­tündür" diye okudum. Bunun anlamı ve hikmeti nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.