Sorularla islamiyet-18->Cevap: İstikamet sahibi olan bir mü'min, fazla yemin etmeye ih: tiyaç duymaz. Mümkün mertebe yemin etmekten kaçınır. Ancak o lüzumu anında yemin eder. Çünkü Allah Teâlâ çok yemin etmeyi yasaklamıştır:
Yeminlerinizden dolayı Allah'ı, iyilik etmenize, O'ndan sakınmanıza ve insanların arasını düzeltmenize engel kılmayın! Allah işitir ve bilir. (Bakara/224)
Kalem suresinde de şöyle buyuruyor: Alabildiğine yemin edene boyun eğme! (Kalem/10)
Yemin ancak büyük ve kutsal şeylerle yapılır. Şüphesiz ki nimetleri veren Allah yücelerin yücesi, büyüklerin büyüğü, kutsalların kutsalıdır. Bu nedenle, fakihler eğer yemin edilecekse Allah'ın ismiyle yemin edilmesi gerektiğini söylemişlerdir. Çünkü bütün müslümanlar Allah'ı yüceltmekle görevlidirler. O'nun ismini küçük düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Yemin edilecekse, Allah adına edilmelidir ve yemin eden kimse yalan yere yemin etmemelidir. Çünkü o en büyük olan Allah'a yemin ediyor.
Allah'ın ismiyle yeminin caiz olup, O'nun isim ve sıfatlarının dışında olan şeylerle yemin etmenin caiz olmadığına dair delil ise, Rasû-lullah'm şu sözüdür:
Yemin etmek isteyen Allah'ın adıyla yemin etsin ya da sussun!
Abdullah b. Ömer'den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a) bir sefer esnasında Hz. Ömer'in babasıyla yemin ettiğini görünce şöyle buyurdu:
Allah sizin babanızla yemin etmenizi yasaklamıştır. Sizden kim yemin edecekse Allah'la yemin etsin ya da sussun.
Ömer (r.a) şöyle diyor: "Allah'a yemin ederim ki Rasûlullah'tan bu sözü duyduğum günden beri kendim için olsun başkası için olsun kimse ile yemin etmedim."
İbn Ömer bir adamın "hayır Kabe hakkı için" diyerek yemin ettiğini görünce şöyle dedi: Rasûlullah'tan duydum şöyle diyordu:
Allah'tan başkasıyla yemin eden müşrik olur.
Bu hadis insanları başkasıyla yeminden menetmektedir. Bu hadisi, Ebu Dâvud, Tirmizi ve Ahmed hasen bir senetle rivayet etmişlerdir. Ayrıca Ebu Dâvud şöyle rivayette bulunmuştur:
Kim emanetle yemin ederse o bizden değildir.
Yemin, kendisine yemin edilenin büyüklüğünü gerektirdiğine göre, yemin eden en büyük azametin Allah'a mahsus olduğunu hatırından çıkarmamalıdır. Yemine muhtaç olan kişi, Allah'a, Allah'ın zat ve sıfatına dayanarak yemin etsin. Birisi çıkıp Allah Kur'ân'da kuşluk vaktine, geceye ve buna benzer şeylerle yemin etmiştir diye itirazda bulunacak olursa, ona denir ki: Allah'tan başkasıyla yeminin haram olması kullar içindir. Allah dilediğiyle yemin eder.
Allah adına yemin etmenin mubah olması, kişinin istediği kadar yemin edebileceği anlamına gelmez. Çünkü din çok yemin etmeyi yasaklamıştır. Rasûlullah "Çok yemin etmeyin!" buyurmuştur. Çünkü yemin malı sattırır, ama bereketi giderir.
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.