Sorularla islamiyet-18-> Cevap: Eğer ba&ışlanma dilemekten maksat, o kişi için Allah'tan hayır duasında bulunmak ise, insan hem kendisi için hem de başkası için bu dilekte bulunabilir. Bu konuda Kur'ân-ı Kerim'de bir çok ayet vardır. A'raf Suresinde Hz. Musa'nın dilinden şöyle buyurulur:
(Musa da) "Ey rabbim, beni ve kardeşimi bağışla, bizi rahmetine k-abul et. Zira sen merhametlilerin en merhametlisisin!" dedi. (A'raf/151)
Mü'min (Gafir) suresinde melekler hakkında şöyle Duyurulmuştur:
Arşı yüklenen ve bir de onun çevresinde bulunanlar (melekler) rablerini hamd ile teşbih ederler. O'na iman ederler. Müminlerin de bağışlanmasını isterler. "Ey rabbimiz! Senin rahmet ve ilmin herşeyi kuşatmıştır. O halde tevbe eden ve senin yoluna gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru!" (derler). (Gafir/7)
Şura suresinde de şöyle buyurulmaktadır:
Melekler de rablerini hamd ile teşbih ediyorlar ve yerdekiler için mağfiret diliyorlar, iyi bilin ki Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir. (Şura/5)
Haşr suresinde de şöyle buyurulur:
Bunların arkasından gelenler şöyle derler: "Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla! Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiç bir kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin." (Haşr/10)
Nuh suresinde de Hz. Nuh'un şöyle dua ettiğini görüyoruz:
Rabbim! Beni, ana-babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla, zalimlerin de ancak helakini artır. (Nuh/28)
Rivayetlere göre Hz. Ömer, umre yapmak için Rasûlullah'tan izin ister, Rasûlullah da izin verir, sonra ona şöyle der.
Kardeşcağızım duanda bizi unutma!
Hz. Ömer bundan çok memnun olur, şöyle der:
Bu beni o kadar sevindirdi ki bütün dünya bana verilseydi bu kadar sevinmezdim.
Ebu Dâvud ve Tirmizi'nin rivayetine göre, Rasûlullah şöyle buyurmuştur:
Çarçabuk kabul edilen dua, münimin münine gıyabında yaptığı duadır.
Yine Müslim ve Ebu Davud'un rivayetine göre Safvan b. Abdullah şöyle der: Şam'da Ebu Derda'nın evine gittim, fakat onu evinde bulamadım. Ümmü Derda evdeydi, bana "Bu sene hacca gitmek istiyor musun?" dedi. Ben de evet dedim. O da bana "Bizim için hayır duada bulun!" dedi. Çünkü Nebi (s.a), şöyle buyurdu: Müminin mümine gıyabında yaptığı dua kabul edilir. Onun yanı başında bir melek bulunur. ne zaman mümin kardeşine duada bulunursa müvekkel melek
"Amin, senin için de aynısı olsun!" der. Safvan devamla diyor ki: Ben çarşıya çıktım, Ebu Derda'ya rastladım o da bana Hz. Peygamber'den gelen bu rivayeti tekrarladı.
Bu ayet-i kerimelerden ve hadis-i şeriflerden anlaşılıyor ki, müs-lümanın, başkası için Allah'tan bağışlanma talebinde bulunması meşru bir şeydir, hiç bir engel yoktur. Allah doğruyu söyler, doğru yola iletir.
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.