Cevap: Kati, yani masum bir insanı kasden öldürmek çok büyük bir suç olduğundan, cezasının da çok büyük olacağı bildirilmiştir. Allah şöyle buyuruyor:
Kim bir mü'mini kasten öldürürse, cezası içinde ebediyyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır. (Nisa/93)
Allah Rasûlü de (s.a) şöyle buyuruyor:
İnsan Allah'ın bir binasıdır. Bu binayı yıkan kişi melundur.
İmam İbn Hazm el-Muhalla isimli kitabında şöyle diyor:
Şirkten sonra Allah katında iki büyük günah vardır. Biri kasden namazı kılmamak, diğeri ise haksız yere bir inanan kadın veya erkeği öldürmektir.
İslâm'da Kısas adlı kitapta da şöyle deniyor:
Kur'an-ı Kerim katli büyük suç saymış ve katile büyük bir ceza vaadedümiştir. Allah şöyle buyuruyor:
Kim bir nefis mukabili olmaksızın veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları Öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa, bütün insanları kurtarmış gibi olur. (Maide/32)
Ve Adem'in iki oğlundan bahsederken de şöyle diyor:
Nihayet nefsi onu, kardeşini öldürmeye itti ve onu öldürdü. Bu yüzden de kaybedenlerden oldu. (Maide/30)
Salih kullar hakkında da Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:
Yine onlar ki, Allah ile beraber başka bir ilaha yalvarmazlar. Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar ve zina etmezler. Bunları yapan günahı(nın cezasını) bulur, kıymet günü azabı kat kat arttırılır. Ve onda (azapta) alçaltılmış olarak devamlı kalır. (Furkan/68-69)
Ve yine şöyle buyuruyor:
Ve Allah'ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın! İşte bunlar Allah'ın size emrettikleridir. Umulur ki düşünüp anlarsınız. (En'am/151)
îbn Abbas'm rivayetine göre "Kasden adam öldürenin tevbesi kabul olmaz". Süfyan'ın rivayetine göre ehl-i ilim kasden adam öldürenin tevbesinin kabul edilmeyeceği görüşündedir. Ancak rivayetlere göre bir adam İbn Abbas'a gelerek "Katilin tevbesi kabul olunur mu?" diye sordu. İbn Abbas da onu sakındırmak ve korkutmak için "Hayır, kabul olmaz" diye cevap verdi. Fakat, kendisine gelip 'Adam öldürenin tevbesi kabul edilir mi?" diye soran bir katile "Evet, kabul edilir" cevabını verdi.
Yine rivayetlere göre Abdulah ibn Abbas'a gelerek "Katilin tevbesi kabul edilir mi?" diye soran iki kişiden birine "Kabul edilmez", diğerine "Kabul edilir" diye cevap verdi. "Bu nasıl olur; birine hayır, diğerine evet diyorsun" denildiğinde, şöyle karşılık verdi: "Birinde adam öldürmeye dair bir irade sezdim. Onu sakındırmak için hayır dedim, diğerinin ise adam öldürüp pişman olduğunu gördüm. Onu da ümitsizliğe sevk etmedim."
Bu konuyu el-Kısas fi'l-İslâm adlı kitabımızda da ele aldık. Şara-nî el-Mizan adlı kitabında şöyle diyor:
Dört imam katilin sürekli cehennemde kalmayacağı, tevbesinin kabul edileceği hususunda ittifak etmişlerdir. Ancak, İbn Abbas Zeyd b. Sabit ve Dahhak bu fikre muhalefet etmişlerdir. Onlara göre katilin tevbesi kabul olunmaz.
Birinci görüş hadisin zahirine göre hafifletilmiş bir görüştür. İkinci görüş ise ayetin zahirine göredir.
Ancak açık olan şudur ki katil uzun bir zaman cehennemde kalır. İrtikap ettiği suç kadar cezasını çeker. Sonra Allah onun tevbesini kabul eder, cezasını çektikten sonra eğer ehl-i iman ve tevhid ise cennete girer.
Allah en iyi bilendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.