Sorularla islamiyet-19->Soru: Allah'ın hastalığı yaratmasının hikmeti nedir?
Cevap: İnsanoğlu hayatla ilgili konularda ne kadar isabetsiz karar veriyor, dünyada ne kadar büyük hatalar işliyor. Bununla birlikte, düşünsel veya amelî planda ciddi gayretler de göstermiyor.
İnsanlar öteden beri hastalığı acılardan bir acı olarak görmüşler. Ona bir nevi mihnet ve insanları üzen ve ümitsiz eden bir şey olarak bakmışlar. Halbuki insanlar ibret gözüyle bakarlarsa hastalık da bir ne-
vi nimettir. Her ne kadar o nimet gibi görünmese de insanlara faydası dokunur. İnsanlara hücum eden vahşi bir canavar, parçalayıcı bir ars-lan ve müstebid bir hakim durumundaki olaylara hastalık karşı kor. Bu olaylar insanları devamlı çalışan bir alet durumuna getirir, bu da bedeni yıpratır, asapları bozar. İstirahat etmesi gerektiği halde, hırs ve tamah onları bundan alıkor. Hastalık ise onu istirahata mecbur bırakır. Öyle ise biz neden hastalığı bir nevi istirahat kabul etmeyelim?! Hayatın, karmaşası, telaş ve hay-huyu arasında hastalık bir nevi istirahattır.
Hastalık aynı zamanda bir ders ve ibret vesilesidir. Zira insan hasta olmayınca sıhhatin değerini anlamaz. Çünkü her şey ancak zıddıyla bilinir. Bu nedenle, meşhur bir darb-ı meselde şöyle deniliyor: "Hastalık, sıhhatlilerin başı üzerinde bir taçtır. Onu ancak hastalar görür."
Böylece hastalık esnasında insan sıhhatin kıymetini anlar, hastanın muhtaç olduğu şefkati hisseder ve ona nasıl muamele edilmesi gerektiğini öğrenir.
Yine hastalık insanların gururunu kırar. Onu mütavazi kınp teva-zuya yöneltmesi açısından da nimet sayılır. Zira insan sıhhatli iken yeryüzünde çalımla yürür, yeri deleceğini sanır, boyca dağı geçeceğini hayal eder, kimsenin kendisini mağlup edemeyeceğini zanneder. Sanki hiç bir vakit zayıf ve zelil düşmeyecekmiş gibi davranır. Fakat hastalık kendisini yakalayınca, kuvvetten düşürüp yatağa çivileyince insan Allah'ın kudreti karşısında ne kadar aciz olduğunu hisseder. Bunun ya-nısıra da dünyanın gelip geçici olduğunu idrak eder.
Yine hastalığın şu nimet yönü de var: İnsanlar çoğu zaman Allah'ın zikrinden gafil kalırlar. Çünkü hayatın meşgaleleri, dünyanın ib-tilaları onu bu zikirden alıkor. Hastalık gelip çattığı zaman insan ister istemez, korkarak ve umarak nefsini Allah'a teslim eder, zikir ve teşbihle O'ndan şifa diler. Böylece hastalık insan için bir temizlenme vesilesi olur.
Yine hastalıkların başka bir nimet yönü de günahlara kefaret kılınmasıdır. Hastalıklar günahları giderir, sevapları artırır. Eğer hasta kişi hastalıktaki nimeti bilseydi belki fazlasını isterdi.
Ve yine hastalık insanların vefasını sınamanın en iyi aracıdır. Çünkü ancak hastalık esnasında gerçek dostlar belli olur ve dostların gerçek şefkati ve ilgisini görürsün.
Bu satırları yazdığım zaman hasta bulunduğum için, söylediklerimi fiilen tecrübe ettim
Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
- اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.