Sorularla islam-19->Soru: İçtihad ve taklid konusunda dinin hükmü nedir? İçtihada bir kaç misal verir misiniz?
Cevap: İçtihad'm lügat manası, zorluğu yüklenmek demektir. İçtihad eden kişi de zorluğu ve yorgunluğu omuzlayan kişidir. Istılahı manası ise âlim ve fakih olan kimsenin, bir dini hükmü anlayabilmek için çok zorlu bir çalışmaya girmesi, olanca gücünü kullanması demektir.
Şuna inanmamız gerekir ki, Allah Teâlâ bütün hükümlerini açıklamıştır. Ancak bu hükümler bir kısım insanlarca anlaşılmamaktadır .
İçtihad iki kısma ayrılır. Biri mutlak içtihattır ki bu nas bulunmayan bütün konularda yapılır. İkinci nevi içtihad ise, bazı meselelerde yapılır. Birinci tür içtihad, mutlak müctehidler, ikinci tür ictihadlar ise mukayyed müctehidler tarafından yapılır.
Mutlak müctehid; Kur'an-ı Kerim'in ahkam ayetlerini çok iyi bilmelidir ki ihtiyaç anında onlardan yararlanabilsin. Bu da terim ve terkiplerin, lügavî ve şer'î manalarını çok iyi bilmekle olur. Yine buna bağlı olarak, mutlak ve mukayyedi, amm ve hası ve daha nice şeyleri bilmelidir.
İkinci olarak; Rasûlullah'ın sünnetini hadislerini senet ve metinleriyle çok iyi bilmelidir. Bunların yanısıra kıyasın nevilerini de bilmelidir. Zira, dinin rükünleri gibi meselelerde ve nassın bulunduğu konularda içtihad yapılmaz. İçtihad ancak zanni işlerde olur. İctihadda bulunan müctehid, isabet etmese de sevap kazanmış sayılır.
îçtihad'm misallerine gelince, orucu bozmama hususunda öpmeyi mazmazaya kıyaslamak, kulun Allah'a olan borcunu, kulun kula olan borcuna benzetmek bunlardandır.
Nitekim bir kadın Hz. Peygamber'e gelip "Ey Allah'ın Rasûlü! Hac vazifesini ifa etmeden ölen babamın yerine hac yapabilir miyim?" diye sorunca, Rasûlullah "Babanın borcu olsa onu ödermiydin?" dedi. Kadının evet cevabını vermesi üzerine de "Allah'a olan borç ödenmeye daha layıktır" buyurdu.
Rasûlullah'ın, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in Bedir savaşı esirlerinin durumu hakkındaki ictihadları da içtihadın misallerinden biridir.
İçtihadın meşru olduğuna dair Allah'ın şu sözü öne sürülüyor:
Ey akıl sahipleri! İbret alın. (Haşr/2)
Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
- اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.