Sorularla islamiyet-19->Cevap: "Allah ondan razı olsun" anlamına gelen "Radıyallahu anh" ibaresi bir dua cümlesidir. Kendisinden söz edilen kişiyi razı olduğu kimseler zümresine dahil etmesi için Allah'a dua etmek maksadıyla söylenir. Eskiden beri bu dua cümlesinin Hz. Peygamber'in ashabı için kullanılması bir gelenek haline gelmiştir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a) onlar hakkında şöyle buyurmuştur:
Sakın, sakın ashabımın aleyhinde bulunmayınız. Onları her kim severse bana muhabbetinden dolayı sever. Her kim buğzederse bana buğzu dolayısıyla eder. Her kim onlara eza ederse bana eza etmiş olur, her kim de bana ezâ ederse Allah'a ezâ etmiş olur. Her kim de Allah'a eza ederse, çok sürmez Allah onun belasını verir.
Bir başka hadis-i şerifte de şöyle buyrulur:
Ashabıma sövmeyiniz, ashabıma sövmeyiniz. Canım kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki herhangi biriniz Uhud dağı kadar altın infak etse ashabımdan birinin bir avuç, hatta yarım avuç sadakasına yetişemez.
Bir başka hadiste şöyle buyrulur:
Ashabım yıldızlar gibidir, hangisinin peşinden giderseniz hidayeti bulursunuz.
Diğer bir hadis-i şerifte ise şöyle buyrulur:
Ben ashabımın güvencesiyim. Ashabım da ümmetimin güvencisidir.
Bazı âlimler "radıyallahu anh" tabirini tabiiler ve tebe-i tabiiler için de kullanıyorlar.
Bunu bir dua cümlesi olarak anladığımız müddetçe, herhangi bir müslümana, özellikle olumlu ve güzel davranışlarıyla temayüz etmiş bir kimseye bu ibareyle dua etmek haram değildir ve bunda şer'i bir engel yoktur. Allah Teâlâ rızasını çeşitli mü'minlere tahsis etmiş ve onlara bu kelimeyi kullanmıştır. Meselâ Tevbe sûresinde şöyle buyrulur:
Öne geçen ilk muhacirler ve ensar ile onlara güzellikle tâbi olanlar var ya, işte Allah onlardan razı olmuştur, onlar da Allah'tan razı olmuştur. (Tevbe/100)
Mücadele sûresinde ise şöyle buyrulur:
Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan hoşnut olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın tarafında olanlardır. (Mücadele/22)
Beyyine sûresinde de şöyle buyrulur:
Allah'tan hoşnut olmuşlardır. Bu söylenenler hep rabbinden korkan (O'na saygı gösterenler) içindir. (Beyyine/8)
Feth sûresinde ise şöyle buyrulur:
Andolsun ki o ağacın altında biat ederlerken Allah, O mü'minler-den razı olmuştur. (Fetih/18)
Bütün bunlardan anlıyoruz ki bu ibareyi sahabenin dışındaki müs-lümanlara kullanmayı yasaklayan hiçbir delil ve kanıt yoktur
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
- اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.