Sorularla islamiyet-18-> Cevap: İslâm, akıl ve kalbimize şunu nakşetmiştir: İnsan ancak kendi nefsinden sorumludur, başkasının günahından sorumlu tutulmaz. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruluyor:
Kim iyi bir iş yaparsa, bu kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa aleyhinedir. Rabbin kullara zulmedici değildir. (Fussilet/46)
Kim inkar ederse, inkarı kendi aleyhine olur. İyi işler yapanlara gelince onlar da kendileri için (cennette yer) hazırlamış olurlar. (Rum/44)
Artık insan, kendi kendinin şahididir. (Kıyamet/14) Herkes kazandıklarına karşı bir rehindir. (Tur/21)
Ve bir günden sakının ki, o günde hiç kimse başkası namına bir şey ödeyemez. Kimseden fidye kabul edilmez, hiç kimseye şefaat fayda vermez, onlar hiçbir yardım da görmezler. (Bakara/123)
Müfessirler yukarıdaki ayetleri özetle şöyle açıklıyorlar: Önünüzde olan büyük bir günden korkun, onda büyük hesap ve ceza olacaktır. İnsan ancak takva ile ondan kurtulabilecektir. O gün bütün işler muhasebeye alınacak, hiç bir kimsenin diğerine faydası olmayacaktır.
Hiç bir suçlu başkasının suçunu yüklenmez. (En'am/164)
Bu günde Allah kime azap ederse ona hiçbir şefaatçinin şefaati fayda vermez. O kişiden hehangi bir bedel veya fidye de kabul edilmez. Azaba uğrayanların azabını hafifletecek bir yardımcı da bulunmaz.
Biz bundan şunu anlıyoruz: baba Allah katında çocuğunun yaptığı işlerden sorumlu olmaz. Nitekim evlad da babasının yaptığından sorumlu sayılmaz. Bu konuda Allah şöyle buyuruyor:
Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Ne babanın evladı, ne de evladın babası namına bir şöy ödeyemeyeceği günden çekinin. Bilin ki, Allah'ın verdiği söz gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve şeytan, Allah'ın affına güvendirerek sizi kandırmasın. (Lokman/33)
Yine Kur'an-ı Kerim bize öğretiyor ki her insan hesap gününde yalnız kendi derdiyle uğraşacaktır. Allah bu konuda şöyle buyuruyor:
Kulakları sağır eden o ses geldiğinde, işte o gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün herkesin kendine yetip artacak bir derdi vardır. (Abese/33-37)
Evet, Allah, babayı çocuğunun terbiseyini ihmal ettiğinden dolayı hesaba çeker. Çünkü çocuk babasına bir emanettir. Onu gözetmek, terbiye etmek, doğrultmak ve hatalarını düzeltmek babaya vacibtir. Çocuk büyüyüp, buluğ çağma erişince o zaman kendi kendinden sorumlu olur.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-18.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.