☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Şiir söylemenin ve dinlemenin yasak olduğunu iddia eden­ler bunu aşağıdaki ayete dayandırıyorlar: Şairlere (gelince), onlara da sapıklar uyarlar. (Şuara/224) Ayrıca şu sözü de görüşlerinin doğruluğuna delil sayıyorlar: "Şa­irler genelde mübalağa ve yalana sığınırlar, en güzel şiir içinde çok ya­lan bulunan şiirdir." Şuara suresinde geçen ayet, İslâm'ın şiir hakkındaki nihai hükmü­nü mü bildiriyor, yoksa özel bir durumla mı ilgili?

Sorularla islamiyet-18-> Cevap: Şiir de nesirdeki gibi ibare ve lafızlardan meydana gelir. Ancak şiir vezin ve musiki ile nesirden ayrılır. İmam Gazâlî şiir hak­kında şöyle diyor:


O bir kelamdır. Onun iyisi iyi, kötüsü de kötüdür. Rasûlullah (s.a) ise şöyle buyuruyor: Şiirin bir kısmı hikmettir.


Rasûlullah şair Tarefe'nin "Zaman senin bilmediğin şeyleri ve bil­mediğin kişilerin haberlerini sana gösterecektir" sözünü duyunca, "bu nübüvvet haberlerine benziyor" diyerek, ondan hoşlandığını göster­miştir. Yani bu sözün vahiy eseri olmamakla beraber, peygamberlerin söyledikleriyle örtüştüğünü ifade etmiştir. Çünkü bu hak bir sözdür.


Kur'an-ı Kerim'de Rasûlullah'tan şairlik sıfatı reddedilmiştir. Si-lahu'ş-Şiir adlı kitapta da yazıldığı gibi Hz. Peygamber'e sihirbaz ve şair iftirasında bulundukları için Allah müşriklerin bu iftiralarını red­detti. Eğer Kur'an onların bu iftiralarına cevap vermese idi, müşrikler bu iftiralanyla kalırlardı. O zamanki şairlerin çoğu da -Ancak Allah'ın korudukları hariç ki onlar da az idi- günah, gaflet kibir ve yalanın şey­tanları idiler. Eğer Hz. Muhammed de şair olsa idi, onların iddia ettiği gibi, Allah katından gelen Kur'an'ın da bir şiir olması lazım gelirdi. O zaman o ilahi ve mu'ciz bir kitap olmazdı.


Kur'an şöyle diyor:


Şairlere gelince, onlara da sapıklar uyarlar, onların her vadide ba­şıboş dolaştıklarını ve yapmadıkları şeyleri söylediklerini görmez misin? Ancak iman edip iyi işler yapanlar başkadır. (Şuara/224-237)


Buradaki şairlerden kasıt, yalan ve hayal vadilerinde dolaşan, fahiş konuşan, ırzları param parça eden, fitnenin yayılmasına çalışan, neseple­re tan eden, hicveden, batıl vaadlerde bulunan, batılla iftihar eden, övgü­ye layık olmayanı öven, işi ile sözü arasında çelişki bulunan şairlerdir.


Aksi halde temiz ve salih kişinin söylediği şiir güzeldir. Bu şiir, zikir, iman, iyi işler, zafere teşvik ve zulmü defetmek için söylenirse o ne güzeldir. Bu nedenledir ki ayette istisna yapılmış ve devamında şöy­le buyurulmuştur:


Ancak iman edip iyi işler yapanlar, Allah'ı çok çok ananlar ve hak­sızlığa uğradıklarında kendilerini savunanlar başkadır. Haksızlık edenler, hangi akıbete döndürüleceklerini yakında bileceklerdir.


(Şuara/227)


Peygamberimizin şöyle dediği de rivayet edilmiştir:


Sizden birinizin kamının irin ile dolması, şiirle dolmasından daha iyidir.


Şiirin kötülüğüne dâir bu hadisi delil olarak gösteriyorlar. Ancak bu rivayetin tashihe ihtiyacı vardır. Hadisin tamamı şöyledir:


Sizden birinizin karnının irinle dolması kendisiyle hiciv yapılan şiirle dolmasından daha hayırlıdır.


Görüldüğü gibi kendisiyle hiciv yapılan ibaresi hadisten düşmüştür.


Hz. Peygamber'in bazı şiirler okuduğunu, dinlediğini ve şiir söy­lemeye teşvik ettiğini görüyoruz. Mesela şaire Hansa'dan bazı şiirler dinlemiş ve onu şiire teşvik etmiş ve haydi Ey Hansa! demiş. Yine Ka'b b. Züheyr'i dinlemiş ve şairi Hassan b. Sabit'i şiir söylemeye teş­vik etmiş ve şöyle buyurmuş:


Müşrikleri hicvet, Ruh'ul-Kuds seni destekliyor.


Ka'b b. Mâlik "Ey Allah'ın Rasûlü! Şiir hakkında ne dersin?" di­ye sorduğunda, Rasûlullah şöyle cevap vermiştir:


Mü'min diliyle ve kılıcıyla cihad eder.


Özet olarak diyebiliriz ki, şiirin nazmı haram değildir. Çünkü o da nesir gibidir. Ancak onu su-i istimal etmek haramdır. Şiir nezih ve la­tif olduğu, insanları günaha ve masiyete sürüklemediği müddetçe onu dinlemek haram olmaz. Kur'an-ı Kerim'de kötülenen şairler, belli şair­lerdir ki, onlara ancak günahkarlar tabi olur. Onlar yapmadıklarını söy­leyen, batıl ve günah olan şeyleri hayal edenlerdir. İşte İslâm'ın şiir hakkındaki görüşü budur.   







Bu Bölümdeki(18) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-18.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


☝https://www.muhammediyye.org/☝

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Soru: Şiir söylemenin ve dinlemenin yasak olduğunu iddia eden­ler bunu aşağıdaki ayete dayandırıyorlar: Şairlere (gelince), onlara da sapıklar uyarlar. (Şuara/224) Ayrıca şu sözü de görüşlerinin doğruluğuna delil sayıyorlar: "Şa­irler genelde mübalağa ve yalana sığınırlar, en güzel şiir içinde çok ya­lan bulunan şiirdir." Şuara suresinde geçen ayet, İslâm'ın şiir hakkındaki nihai hükmü­nü mü bildiriyor, yoksa özel bir durumla mı ilgili? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.