Sorularla islamiyet-18->Cevap: Zararı defetmek, menfaati celbetmek İslâm şeriatının temel maksadıdır. Menfaati celb ve zararı def etmek, beşer nefsinin beka ve selameti için olursa cevaz ve mübahlık kapsamına girer.
Ölmüş birinden yaşayan insana organ nakletmek eğer fayda veriyorsa, dinen hiç bir sakıncası yoktur. Ölü (organ sahibi) ölmeden evvel rıza göstermişse veya onun velilerinin rızası olursa, bu ameliye yapılabilir.
Bu ameliye ölüye bir saygısızlık değildir. Yeter ki ölünün veya onun velisinin izni bulunsun. Ölünün otopsi yapılması, veya tıbbî bir meseleyi araştırmak için cesed üzerinde ameliyat yapmak da buna kıyas edilir. Çünkü zaruretler, haramları mubah kılar.
Bu bakımdan, ölmüş birinden diri olan birisine kalb nakletmede her hangi bir şer'i engel görmüyoruz.
Çağdaş fakihler ölüden diriye göz nakletmeyi caiz görmüşlerdir. Bu da ona kıyaslanır. Fetvanın özeti şöyledir: "Şüphesiz dirilerin ilaca olan ihtiyaçları zaruret mesabesindedir. Zaruret zamanında haramlar helal olur. Körlükle, kadavraya sdygıda bulunmayı karşılaştırdığımızda, ikincisini ihlal etmenin daha ehven olduğunu görürüz. Şeriatın temel prensiplerindendir ki, iki zararın bulunması halinde, az zararlı olan tercih edilir. Şüphesiz ölüye zarar vermek, diriye zarar vermekten daha hafiftir.
Şunu da bilmek lazımdır ki, ölünün gözlerini diriye nakletmenin zaruret derecesinde olması lazımdır. Çünkü şeriatta aslen mahzurlu olan şey, zaruret miktarı kadar takdir edilir. Bu nedenle, mecbur kalan kimse, ancak hayatını devam ettirebilecek kadar İaşeden yiyebilir. Ve yine boğulmak derecesine gelen kişi için bir yudum (yani boğulmayı önleyecek kadar) içki içmek caiz olur. Ve yine doktor ancak zaruri olan yerlere bakabilir. Yani rastgele avret yerlerine bakamaz.
Hükümleri, umumi kaideler ve külli meselelere göre çıkarmak ve cüzi meseleleri onlara kıyas etmek esastır. Eğer bu konuda açık bir hüküm yoksa bu külli kaidelerden faydalanılır. İşte bundan dolayı, şeriat /eni meseleler karşısında çözüm bulmakta zorlanmıyor. Çünkü bu konuda külli kaideler ve umumi, sağlam temeller vardır.
Bu açıklamalar ışığında anlıyoruz ki kalb nakline herhangi bir şer'i engel yoktur.
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.