Sorularla islamiyet-18-> Cevap: Telfiki, yani kişinin ibadetin bir kısmında bir mezhebe diğer kısmında ise başka bir mezhebe tâbi olmasını bazı fakihler bir kolaylık ve bir hafiflik sayarlar. Çünkü Allah (c.c) şöyle buyuruyor.
Allah, din hususunda üzerinize hiç bir zorluk yüklemedi. (Hac/78) Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. (Bakara/185)
Rasûlullah (s.a) de şöyle buyuruyor:
Müjdeleyin nefret ettirmeyin, kolaylaştırın zorlaştırmayın.
Ancak fakihler, mezhepleri birleştirenin ruhsatlara tabi olmaması gerektiğini belirtmişlerdir. Çünkü bu dinin azimetlerinden ve asli hükümlerden kurtulmak demektir. Zira ruhsatlarda devamlı kolaylık vardır. Ruhsat lügatta kolaylık demektir. Dinde ruhsat, bir özürden dolayı ihtiyaç miktarı kadar o hükümden yararlanmaktır.
Bazen de ruhsat, bazı âlimlerin de zikrettiği gibi, geçmiş ümmetlere yüklenen namazın yalnız mescidde kılınması, malın dörtte birinin zekât olarak verilmesi gibi meşakkatlerin müslümanlardan kaldırılması anlamına gelir. Allah bu konuda kullarının diliyle şöyle buyuruyor:
Ey rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. (Bakara/286)
O Peygamber... ağırlıklarını ve üzerlerindeki zincirleri indirir... (A'raf/157)
Ruhsat kullara olan genişliği de kapsar. Yani mubah olan şeylerden faydalanmak ve güzel şeylerden haz almak manalarına da gelir. Çünkü Allah (c.c) şöyle buyuruyor:
Ben cinleri ve insanları bana ibadet etsinler diye yarattım.
Allah (c.c) kullarına rahmet ederek temiz şeyleri onlara mubah kıldı, nzık arama hususunda onlara ruhsat verdi. Bu Allah'tan bir kolaylıktır. Bu yüzden bunlara ruhsat denildi.
Müslümanlar yanında güvenilir bir mezhebe göre ibadetini yapan kişinin, ibadetin bir kısmında veya bir cüzünde başka bir mezhebi taklid etmeye mecbur veya muhtaç olması halinde, anılan şartlar dahilinde olmak kaydıyla buna herhangi bir engel yoktur.
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.