☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Allah'ı Devamlı Hatırlamak,Kişinin Allah'ı murakabe etmesi ne demektir?

Sorularla islamiyet-19->Soru: Allah'ı Devamlı Hatırlamak,Kişinin Allah'ı murakabe etmesi ne demektir?







Cevap: Allah Teâlâ, her şahsın ne yaptığını, kalbinden ne geçtiği­ni bilir. Yerde ve gökte zerre kadar birşey O'nun ilminden gizlenemez. Bununla birlikte hemen azap etmez, kullarına mühlet verir.

(Rasûlüm!) Kullarıma, benim çok bağışlayıcı ve pek esirgeyici olduğumu haber ver. Benim azabımın elem verici bir azap olduğu­nu da bildir. (Hicr/49-50)

Samimi bir şekilde tevbe edenleri bağışlar. Allah bu konuda şöy­le buyuruyor:

De ki: "Ey nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah'ın rahme­tinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayan, çok esirgeyendir. Size azap gelip çatmadan önce rabbinize dönün, O'na teslim olun, sonra size yar­dım edilmez. Siz farkında olmadan, ansızın başınıza azap gelmez­den önce rabbinizden size indirilenin en güzeline (Kur'an'a) tabi olun!" (Ziimer/53-55)

İşte kulların günahlarına karşı Allah'ın (c.c) tutumu budur. O'nun rahmeti sonsuz, bağışlaması çok geniştir. Bununla beraber yapılanlar­dan gafil değildir. Fakat mühlet verir, ancak hiçbir zaman ihmal etmez.

İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın. (Kaf/18)

Öyle ise insan hesaba çekilmezden önce nefsini hesaba çekmeli,

gizlide ve açıkta rabbini düşünmelidir, ta ki Allah onun tutan eli, yürü­yen ayağı, gören gözü ve işiten kulağı olsun.

İnsan bu murakabe ve düşünce esnasında, Allah'a karşı edebini ta-kmmalı, O'nun huzuruna varacağı günün korkusuyla davranmalıdır. Çünkü o günde bütün perdeler kaldırılır, bütün sırlar açılır. Bütün in­sanlar Allah'a arz olunurlar.

O gün mal ve evlatlar bir fayda vermezler, ancak selim bir kalp fayda verir. Artık Allah korkusundan sesler kısılmıştır. Bu yüzden, fısıltıdan başka bir ses işitemezsin. (Taha/108)

O gün, Allah'ın terazisinden başka bütün teraziler kaldırılır. Al­lah'ın terazisi de ne dakiktir.

Allah şöyle buyuruyor:

Biz, kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye,

hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi ka­dar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (herkese) yeteriz. (Enbiya/47)

O gün zor ve şiddetli bir gün olacaktır! O günde bütün sebepler susar, nesepler arası bağlar kopar, hesaplar derinleşir, sevap ve cezalar okunur. Allah şöyle buyuruyor:

Herkesin, iyilik olarak yaptıklarını da kötülük olarak yaptıklarını da karşısında hazır bulduğu günde (insan) isteyecek ki kötülükle­ri ile kendisi arasında uzun bir mesafe bulunsun. Allah, kendisine karşı (gelmekten) sizi sakındırıyor. Allah kullarına çok şefkatlidir. (Âl-i İmran/30)

Öyleyse, bir hata ve günah işleyen kimse, Allah'ın huzuruna çık­madan evvel tevbe edip nefsini anndırmalıdır. Allah Rasûlü (s.a) ne güzel söylemiştir:

Akıllı odur ki, nefsini terbiye eder, ölüm sonrası için çalışır.

Yine, nerede olursak olalım Allah'ın bizimle olduğunu hatırlatan hikmetli bir şiir vardır:

Biz nereye gidersek gidelim, nerede olursak olalım,

Hiçbir hicap ve hiçbir perde, hiç bir dağ ve hiçbir nehir

Bizi O'ndan (Allah'tan) saklayamaz.

Bir gün yalnız kalırsan, ben yalnız kaldım deme,

Ancak benim üzerimde bir gözetleyici vardır de.

Allah'ın bir an gafil kaldığını sanma,

Kendinden gizlensen de O'ndan gizlenemezsin.

Görmüyor musun bugün geçti,

Ve yarın görenler için daha yakındır.

Allah'ın (c.c) sözü bundan daha hikmetlidir. Allah şöyle buyuruyor:

Rasûlüm! Sakın Allah'ı, zalimlerin yaptıklarından habersiz san­ma! Ancak, Allah onlan cezalandırmayı korkudan gözlerin dışarı fırlayacağı bir güne erteliyor. Zihinleri bomboş olarak, kendileri­ne bile dönüp bakamaz durumda, gözleri göğe dikilmiş bir vazi­yette koşarlar. (İbrahim/42-43)

Hamid et-Tavil, Süleyman b. Ali'ye "Bana bir nasihatta bulun!" dediğinde, Süleyman b. Ali şöyle dedi: "O'nun seni gördüğünü bilerek Allah'a isyan edersen büyük bir işe cesaret etmişsin demektir. Eğer O'nun seni görmediği zannına kapılırsan kâfir olmuş olursun."

Ey günah işemeye azmeden kişi, hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz. Sen, ister yaptıklarını Allah'ın gördüğüne, ister görmediğine inan, şüp­hesiz O senin kalbinin bütün gizliliklerini biliyor.

Kalbi, iman ve yakîn nuruyla nurlanan bir müslüman rabbinin azametini küçümsemez, Allah'ın kendisini gördüğünü ve üzerinde gö­zetleyici olduğunu bile bile günah işleyemez.

Yine bir müslüman, Allah'ın gözetimi altında bulunduğunu hatır­dan çıkarmaz, bir an olsun O'nun gözetiminden uzak kalacağım düşün­mez. O'ndan kaçışın mümkün olmadığını bilir.

Bu anlaşıldıktan ve teslim edildikten sonra, kulun artık günaha karşı cüret göstermesi tedip ve ceza gerektirir. Artık kul günahı kendi­ne mubah göremez. Nasıl olur ki, o -açığa vursa da, vurmasa da— kal­binden geçenden dahi sorumludur. Allah şöyle buyuruyor:

Sizi boş yere yarattığımızı ve sizin hakikaten huzurumuza getiril­meyeceğinizi mi sandınız? (Mü'minun/115)

Takvaya erenler var ya, onlara şeytan tarafından bir vesvese do­kunduğunda (Allah'ın emir ve yasaklarını) hatırlayıp hemen ger­çeği görürler. (A'raf/201)

Fakat daha görmeden rablerinden (azabından) korkanlara gelin­ce onlar için gerçekten hem bağışlanma hem de büyük mükafat vardır. Sözünüzü ister gizleyin, ister açığa vurun, bilin ki O, kalplerin içindekini bilmektedir. Hiç yaratan bilmez mi? O, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır. (Mülk/14)

Eğer biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Al­lah korkusundan baş eğerek parça parça olmuş görürdün. Bu mi­salleri insanlara düşünsünler diye veriyoruz. (Haşr/21) 




Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Soru: Allah'ı Devamlı Hatırlamak,Kişinin Allah'ı murakabe etmesi ne demektir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.