☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Bazı insanlar "Biz ancak nasihat edip de nasihatinin ge­reğini yerine getirenleri dinleriz" diyorlar. Bu hususta ne düşünüyor sunuz?

Sorularla islamiyet-19->Soru: Bazı insanlar "Biz ancak nasihat edip de nasihatinin ge­reğini yerine getirenleri dinleriz" diyorlar. Bu hususta ne düşünüyor sunuz?







Cevap: Şüphesiz, iyi bir sözün, iyi bir insandaki tesiri çok derin­dir. Ve yine şüphesiz iyi bir söz iyi bir insandan çıkarsa bu daha derin bir etki yapar. Çünkü, yaşamak, söylemekten daha tesirlidir. Dolayısıy­la nasihatin, nasihatinin gereğini yerine getiren bir kimse tarafından yapılması çok büyük bir tesire sahiptir. İnsanın, yapmadığı şeyi söyle­mesi ayıp olarak karşılanmış ve bu konuda Allah şöyle buyurmuştur:

Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük bir nef­retle karşılanır. (Saf/2-3)

el-Ikdu'l-Ferîd sahibi şöyle diyor:

Taç sultanların başında, inci genç kızların gerdanında güzeldir. Öğüt ve nasihat da, faziletli ve takva sahibine yakışır. Onun nasi-hatta bulunması daha da güzeldir.

İbn Semmak da şöyle diyor: "Diller güzel söyler, kalbler de güzel anlar, ancak işler buna muhalefet eder."

Ancak bu demek değildir ki nasihat edilen kişi, nasihati bir yana bıraksın, onunla hiç amel etmesin. Nasihat eden kişi, nasihatına muha­lefet edip, dediğinin tersini yapsa bile nasihati dinleyen kişinin kulağı­nı tıkaması ve tamamen ona arka çevirmesi gerekmez.

Hayır, nasihata muhtaç olanın böyle davranması asla uygun değil­dir. Çünkü hikmet, müslümanm yitiğidir, nerede bulursa onu almalıdır. Delinin bile güzel sözüne uymak insana zarar getirmez. Ziyad şöyle di­yordu: "Ey insanlar! Bizi kötü sandığınızdan dolayı, güzel nasihatlan-mızdan uzak durmayın!" Evet, nasihat eden kişinin kötü olması, güzel nasihatim gözardı etmeyi gerektirmez. Kim söylerse söylesin, söylene­ne bakıp doğru ve güzel olandan faydalanmak gerekir.

Eski şairlerden biri şöyle diyor: Sen benim sözümle amel et, İşlerime bakma. Sözlerim sana fayda verir, Taksiratım sana zarar vermez.

Meşhur şair Ebu Nuvas -ki bu laubali ve abesle iştigal eden bir şahsiyettir- hayatını tetkik edenler ondan tiksinirler. Fakat bu, onun sözlerini derinlemesine düşünmemize bir mani teşkil etmez. O bir şi­irinde şöyle söylüyor:

Bütün bağlardan kurtul ve selamete eriş.

Suskunluk derdiyle öl.

O sana kavuşmak derdinden daha hayırlıdır.

Nice kelimeler vardır ki, insanları ölüme götürmüştür.

Ağzına gem vuranlar ancak kurtulurlar.

Yine Ebu Nuvas şöyle söylüyor:

Dalanlarla beraber ben de daldım,

Boş verenlerle beraber ben de boş verdim.

Bir gencin varacağı şeye ben de vardım.

Bütün bunların neticesi meydana gelen günahlardır!

Abdullah b. Mübarek cihad için Şam'a gittiğinde mücahitlerin gayretlerini görünce şöyle söyledi: "Şüphesiz biz Allah'tan geldik, tek­rar Allah'a döneceğiz. Ömrümüzü boşuna heba ettik, günlerimizi şiire verdik, halbuki cennet kapısı burada açıktır."

Yolda yürürken karşılaştığı bir sarhoşun şu şiiri okuduğunu işitti:

Heva ve hevesim beni alçalttı işte ben bir zelilim, Benim gittiğim yol yol değildir.

Abdullah b. Mübarek hemen bir kağıt çıkardı ve o beyti yazdı. Ona "Sen sarhoşun söylediği şiiri mi yazıyorsun?" dediklerinde şöyle söyledi: "Bir çok cevherler vardır ki onlar harabelerde olur."

Öyle ise iyi sözleri hangi insandan olursa olsun alacağız. Eğer iyi bir insandan çıkarsa ne ala. Yoksa kelimenin kötü bir dilden çıkması zarar vermez. Böylelikle sahibi iyi değildir deyip, iyi nasihatin gereği­ni yapmaktan geri kalmamış oluruz.

Allah en iyi bilendir.




Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha sığınırız,kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
                 S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.


  • اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

     بسم الله الرحمان الرحيم

  • يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

    Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.

  • Nisa﴾59﴿
     Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.


  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-19.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks-الامام سيد محمد الهاشمي -Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Soru: Bazı insanlar "Biz ancak nasihat edip de nasihatinin ge­reğini yerine getirenleri dinleriz" diyorlar. Bu hususta ne düşünüyor sunuz? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.