Sorularla islamiyet-19->Soru: İnsanların, şaban ayının on beşinci gecesinde yaptıkları ibadetler hakkında dinin hükmü nedir? Bu geceye mahsus bir namaz ve bir dua var mıdır? Bu gecenin bir hususiyeti var mıdır?
Cevap: Bir kısım insanlar, Şaban ayının on beşinde bazı ibadetleri adet haline getirmiş, adeta farzmış gibi kabul etmişlerdir.
Nitekim onlar gün batmadan önce ve sonra bir camide toplanıp Yasin suresini okuyorlar. Ayrıca her rekatında onar defa İhlas suresi okudukları yüz rekatlı bir namaz kılıyorlar. Şu duayı da sürekli okuyorlar:
Ey Allahım! Eğer sen beni levh-i mahfuzda şakilerden, mahrumlardan ve rızkı dar olan kişilerden yazmışsan, o yazıyı sil, benim mutsuzluğum, mahrumluğum ve rızkımın darlığı senin lütfuna kalmıştır.
Her şeyden önce bu dua uygunsuzdur. Zira levh-i mahfuz, üm-mü'1-kitap veya Allah'ın ilmidir ve asla silinmez. Ve yine bunlar "Her hikmetli işin bu gecede ayarlandığını" söylüyorlar. Bu da yanlıştır. Zira her hikmetli işin düzenlendiği gece Kadir Gecesidir. Çünkü Kur'an-ı Kerim kadir gecesinde indirilmiştir.
Onlar bu gece (yani berat gecesi) hakkında aşırıya kaçmışlardır, ve zannediyorlar ki Allah bu geceyi çeşitli ibadetlerle ihya etmeyi farz kılmıştır. Ondan uzak duranları da gafil zannediyorlar. Onlar yaptıkları ibadetlerle şakiler defterinden silinip mutlular defterine yazıldıklarını sanıyorlar. Halbuki Kur'an-ı Kerim şöyle buyuruyor:
Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve çalışması da ileride görülecektir. Sonra ona karşılığı tastamam verilecektir. (Necm/39-41)
Elbette ki Şaban ayının on beşinci gecesinin fazileti vardır. Çünkü onun hakkında sahih hadis bulunmaktadır. Hz. Peygamber şöyle buyuruyor:
Allah Teâlâ şaban ayının on beşinci gecesinde tecelli eder ve kafirler hariç bütün kullarını affeder.
Müslüman kişinin bu gecede yapacağı en güzel şey Allah Rasûlü-nün sünnetine tabi olmasıdır. Rasûlullah şöyle buyuruyor:
Şaban ayının yarısı olunca gecesinde ibadet, gündüzünde de oruç tutun.
Gecenin kıyamı demek, Kur'an okumak, zikir yapmak, istiğfarda bulunmak, nafile teheccüt namazı kılmak veya en azından mümkün olduğu kadar akşam ve yatsı namazlarını cemaatla kılmak, elden geldiği kadar zikir ve istiğfarda bulunmaktır.
Allah Rasûlü (s.a) şaban ayında bol bol oruç tutardı. Çünkü rivayetlere göre "Şaban ayında ameller Allah'a arz olunur." Hz. Peygamber de oruçlu iken amelinin Allah'a arz olunmasını ister, secdesini uzatır ve rabbine şöyle münacaatta bulunurdu:
Senin azabından mağfiretine, gazabından rızana, senden sana sığınırım. Senin kendini sena ettiğin gibi ben seni sena edemem.
Ve yine Enes'in (r.a) rivayetine göre Şaban ayı gelince insanlar bol bol Kur'an okurlar, yoksulların ihtiyaçlarını karşılamaları için zekatlarını verirlerdi. İnsanlar böylelikle Ramazanın atmosferine hazırlanırdı.
Bu Bölümdeki Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
- اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
Ya eyyuhallezine amenu ediullahe ve ediur resule ve ulil emri minküm, fe in tenaza'tum fi şey'in fe rudduhu ilallahi ver resuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahir. Zalike hayrun ve ahsenu te'vila.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.