Cevap: İslâm, sözleri iffetli ve gayesi yüksek olan şarkıları dinlemekten alıkoymaz. Başka bir deyişle insanları dine, ahlâka, cesarete, temizlik ve vatan sevgisine teşvik eden şarkıları dinlemek yasak değildir. Rasûlullah (s.a) düğünlerde şarkı söylemeyi mubah kılmış ve şöyle buyurmuştur:
Nikahı ilan edin ve def çalın!
Umumiyetle def ile beraber şarkı da söylenir. Rivayetlere göre Rasûlullah düğünlerde çalman defi ve söylenen şarkıları dinlemiş.
Kötü, çirkin ve müstehcen şarkıları söylemek ve dinlemek haram; iyiye, güzele teşvik eden şarkıları söylemek ve dinlemek helaldir. Evet, eğer şarkılar kötülüğe teşvik etmiyorsa, şehveti kabartmıyorsa, beraberinde dansöz veya içki yoksa bir sakıncası olmaz.
Zira, insanın tabiatında güzel ve lezzetli şeylere karşı bir meyil vardır. Mesela insan güzel manzaradan, yeşilliklerden, güzel kokudan, şırıl şırıl akan sulardan, güzel çehreden, güzel sesten hoşlanır. Allah Teâlâ, insanın tabii olan bu meylinden şöyle bahsediyor:
Nefsani arzulara (özellikle) kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salınan atlara, sağılan hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Ancak bunlar, dünya hayatının geçici menfaatleridir. Halbuki varılacak güzel yer Allah'ın katındadır. (Âl-i İmran/14)
Bazıları hadisteki hükmün sadece düğünlerdeki şarkılara mahsus olduğunu söylüyorlar. Buna katılmak mümkün değildir. Zira Arablar develeri coşturmak için -ki buna elheda denir- seferlerde şarkılar söylerlerdi, hiç kimse de bunu yasaklamadı.
İmam Ebu Yusuf a "Düğünler dışında kadının çocuğuna def çalması fasıklık mıdır?" diye sorulduğunda, "Hayır, ancak içinde fahiş şeyler bulunan şarkılar mekruhtur" cevabını vermiştir.
Çağdaş fakihlere göre, münker şeyler içermeyen ve münkerata eşlik etmeyen sarkılan dinlemek de, söylemek de caizdir. Onlar şöyle diyorlar: Tatlı nağmeli aletlerden ses dinlemek haram değildir. Bu ses insan sesi, hayvan sesi veya başka ses olabilir. Ancak bu sesler haram olan bir şeye eşlik etmemelidir. Bu takdirde haram olur.
Allah A'raf suresinde şöyle buyuruyor:
De ki: "Allah'ın kulları için yarattığı zineti ve temiz nzıklan kim haram kıldı?" De ki: "Onlar dünya hayatında, (kâfirlerle birlikte) mü'minlerin faydasına sunulmuştur, kıyamet gününde ise yalnız mü'minlerindir. İşte bilen bir topluluk için ayetleri bole açıklıyoruz."
De ki: "Rabbim ancak açık ye gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sının aşmayı, hakkında hiç bir delil indirmediği bir şeyi, Allah'a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır." (A'raf/32-33)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.