☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Allah'ın Hak İle Yaratması SORU: Allah Teâlâ buyuruyor ki: Gökleri ve yeri hak ile yaratan O'dur. Buradaki "hak ile" sözünün anlamı nedir?

Sorularla islamiyet-10->CEVAP: Kur'an-ı Kerim'de göklerin ve yerin hak ile yaratıldığı­na işaret eden çok sayıda âyet geçmektedir. Ankebut sûresinde şöyle denilir:


Allah gökleri ve yeri hak ile yaratmıştır. Doğrusu bunda inananla­ra ders vardır. (Ankebut/44)


En'am sûresinde de şöyle buyurulur:


O gökleri ve yeri hak ile yaratandır. (En'am/73)


İbrahim sûresinde ise şöyle buyurulur:


Allah'ın gökleri ve yeri hak ile yarattığını görmedin mi? (İbra­him/19)


Hicr sûresinde şöyle buyurulur:


Biz gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri ancak hak ile yarattık. (Hicr/85)


Rum sûresinde ise şöyle buyurulur:


Allah'ın gökleri, yeri ve ikisinin arasında bulunanları ancak hak olarak ve belli bir süre için yarattığım düşünemezler mi? (Rum/8)


Casiye sûresinde de şöyle buyurulur:


Allah gökleri ve yeri hak ile yaratmıştır. (Casiye/22)


Zümer sûresinde şöyle buyurulur:


Gökleri ve yeri hak ile yaratan O'dur. (Zümer/5)


Ahkaf sûresinde de şöyle buyurulur:


Biz, gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri ancak hak ile yarattık. (Ahkaf/3)


Teğabûn sûresinde de şöyle buyurulur: Gökleri ve yeri hak ile yaratmıştır.


Rağıb el-İsfehâni'nin Müfredâîü'l-Kur'an isimli kitabında hakk'm aslında mutabakat ve muvafakat demek olduğunu ve hak kelimesinin pek çok anlamının bulunduğunu ifade etmiştir. Bir şeyin mûcidine/ya-ratıcısına, hikmet öyle gerektirdiği için hak denilir ki, o Allah Teâlâdır. Hikmete uygun olarak Allah'ın yarattığı şeye de hak denilir. Allah'ın yarattığı şey hikmete uygun olduğu için hak'iu. Bundan dolayı Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:


Allah bunları, ancak bir gerçeğe (ve hikmete) binaen yaratmıştır. (Yunus/5)


Birşeyin kendisi aslında ne ise ona aynen inanmaya da hak deni­lebilir. Mesela "öldükten sonra dirilmek hak'tır" dememiz" böyledir.


Hak ile, gerektiği şekilde, gerektiği miktarda ve gerektiği vakit yapılan iş de kastedilebüir. Mesela "şunu yapmak haktır/doğrudur, şunu söyle­mek haktır/gereklidir" dememiz gibi.


Kurtubi Tefsirinde "O, gökleri ve yeri hak ile yaratandır" âyetinin tefsiri yapılırken şöyle deniyor:


Hak ile ifadesinin künlol sözü ile yarattığı ifade edilir. Bu, "Birşe-yi dilediği zaman, O'nun buyruğu sadece, o şeye ol demektir, he­men olur" âyetine bir işarettir.


Menar tefsirinde bu âyetin tefsiri hakkında şöyle denilir:


Yani Allah, gökleri ve yeri mutlak ve kesin bir emirle yarattı. Bu emir Allah'ın kesintisiz/sürekli hükmünü icra eden bir kanunla varlığını devam ettiren âyetleridir. O'nun üstün sıfatlara sahip ol­duğuna delalet eden sonsuz hikmetini ihtiva eder. Allah gökleri ve yeri boş yere ve saçmalık olsun diye yaratmamıştır. O halde insan­lar da başıboş bırakılacak değildir. Bilakis herkes yaptığı şeylerin karşılığını görecektir.


Taberi tefsirinde müfessirlerin hak kelimesinin anlamı konusunda çeşitli görüşlerinin olduğu ifade edilmiştir.


Bazılarına göre bunun anlamı: Allah gökleri ve yeri hak ve doğru olarak yaratmış, boş yere ve yanlışlıkla yaratmış değildir.


Bazıları da bunun, Allah Teâlâ'nm gökleri ve yeri hak kelamıyla yarattığı anlamına geldiğini söylemişlerdir ve delil olarak da şu ayeti göstermişlerdir:


O'nun, ol dediği gün hemen olur, hak O'nun dediği! (En'am/73)

Bu Bölümdeki(10) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-10.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Allah'ın Hak İle Yaratması SORU: Allah Teâlâ buyuruyor ki: Gökleri ve yeri hak ile yaratan O'dur. Buradaki "hak ile" sözünün anlamı nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.