☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

☝https://www.muhammediyye.org/
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

Teoriye göre;İlluminati yani uzaylı ve insan melezi ırklar,yarı vampir,yılan,ejderha vs melez soylardan oluşan topluluk,masonik, illuminatik firavun ve nemrud soylarının hipnoz,büyü,zihin kontrolü,algı yönetimi ile bireyler ve toplumları yönetmesi,hizbüşşeytan illumiatinin küresel illuminatik sistemi; siyaset,medya,sivil toplum,terör örgütleri,mafya,enerji,silah,ilaç,gıda tekeli alanlarda illuminati varlığı

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız Allah razı olsun.

  • tab1
  • tab2
  • tab3
  • tab4
  • tab5
  • tab6
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks

الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي

Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an-ı Kerim'de geçen sâihûn kelimesinin anlamı nedir?

Sorularla islamiyet-11->CEVAP: Sâihûn kelimesi Tevbe sûresinde şu âyet-i kerimede geç­mektedir:


Allah müminlerden, mallarını ve canlarını, kendilerine (verilecek) cennet karşılığında satın almıştır. Çünkü onlar Allah yolunda sa­vaşırlar, öldürürler, ölürler. Bu Tevrat'ta, İncil'de ve Kur'an'da Al­lah'ın verdiği hak bir sözdür. Allah'tan daha çok sözünü yerine ge­tiren kim vardır! O halde O'nunla yapmış olduğunuz bu alışveri­şinizden dolayı sevinin. İşte bu gerçekten büyük bir başarıdır. (Bu alışverişi yapanlar), tevbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, (sâihûn), rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın sınırlarını koruyanlardır. O müminlere müjdele! (Tevbe/111-112)


Siyaha maddesi Kur'an'da üç yerde geçer. Birincisi yukardaki âyettir. İkincisi yine Tevbe sûresinin başındadır ve şöyledir:


(Ey müşrikler!) Yeryüzünde dört ay daha dolaşın. İyi bilin ki siz Allah'ı âciz bırakacak değilsiniz; Allah ise kâfirleri rezil perişan


edecektir. (Tevbe/2)


Üçüncüsü Tahrim sûresinde geçer ve şöyledir:


Eğer o sizi boşarsa rabbi ona, sizden daha iyi, kendini Allah'a ve­ren, inanan, sebatla itaat eden, tevbe eden, ibadet eden, oruç tutan dul ve bakire eşler verebilir. (Tahrim/5)


Lügat kitaplarına müracat ettiğimiz zaman seyahat kelimesinin yeryüzünde yürümek, az bir yiyecek ve içecekle bol bol gezmek, şe­hirlerden ve meskun yerlerden uzaklara gitmek anlamına geldiğini görürüz. Oruç tutan kimseye de sâih denilmiştir. Çünkü o yemeyi ve içmeyi terkettiği için seyahat eden kimseye benzer. Saha, geniş me­kan demektir. Devamlı ve bol akan suya da sâih denilmiştir. Yerin su­yu aktı anlamına sâhat'ül-ard denilir. Seyahat, yeryüzünde dolaşmak demektir.


Müfessirler sâihûn kelimesinin anlamı üzerinde pek çok görüş zikretmişlerdir. Onlardan pek çoğu da burada ona "oruç tutanlar" anla­mını vermişlerdir. Çünkü hadis-i şerifte "Ümmetin seyahati oruç tut­maktır" buyrulmuştur. Belki bunun sebebi orucun iki kısımdan oluş­muş olmasıdır. Birinci bölüm orucun hakiki yönüdür ki yemeyi, içme­yi ve şehevi arzuları terketmektir. İkincisi hükmî oruçtur ki o da kulak, göz ve dil gibi organları günah ve masiyetlerden korumaktır. Sâih bu ikinci kısımdaki orucu tutandır.


Bazı müfessirler de sâihûn ile gaziler ve mücahitlerin kastedildi­ğini söylemişlerdir. Çünkü bir hadis-i şerifte "Ümmetimin seyahati ci­hattır" buyrulmuştur. Bazı müfessirler bu kelimeyle, ilimle meşgul olanların kastedildiğini söylemişlerdir. Çünkü onlar ilim öğrenmek için yeryüzünde seyahat ederler. Bazıları da bu kelimeyle muhacirlerin kastedildiğini söylemişlerdir. Çünkü onlar da bir yerden bir yere inti­kal ederler.


Bazıları da sâihûn'un şu âyetlerin anlamına icabet edenler olduğu­nu söylemişlerdir:


(Sana karşı çıkanlar) hiç yeryüzünde dolaşmadılar mı? Zira dolaş-salardı elbette düşünecek kalpleri ve işitecek kulakları olurdu. (Hac/46)


Onlar yeryüzünde hiç gezmedilermi ki, kendilerinden öncekilerin sonunun nasıl olduğunu görsünler! (Yusuf/109)


De ki: "Yeryüzünde gezip, dolaşın ki dini yalanlayanların akıbet­lerinin nasıl olduğunu görün." (En'am/11)


De ki: "Yeryüzünde gezip dolaşın; Allah'ın yaratmaya nasıl başla­dığını bir görün!" (Ankebut/20)


Şüphesiz seyahatin pek çok faydası vardır. Bu konuda el-Hatip eş-Şirbini, Tefsirinde* şöyle demektedir:


Nefsin olgunlaştınlmasında seyahatin önemi büyüktür. Çünkü in­san, seyahatleri esnasında pek çok faziletli kişi ile karşılaşır. Her birinden ayrı bir istifade temin eder. Büyük adamlarla karşılaşabi­lir ve onların karşısında kendisinin küçüldüğünü görür. Pek çok medreseyi ziyaret eder ve onlardan faydalanır. Allah'ın herkesin durumuna göre yarattığı farklı sebebler yüzünden değişik yerler­deki insanların değişik durumlarını müşahede edebilir, böylece de bilgisi ve kültürü artar. Özet olarak seyahatin din üzerinde kuvvet­li bir etkisi vardır.


Sâihûn kelimesinin bir yerden bir yere intikal edenler ve seyahat edenler şeklindeki tefsirinin burada uygun düşeceği görüşüne ben de katılıyorum. Bir itirazcı kalkıp şöyle diyebilir: Hadis-i şerifte "İslâm'da seyahat yoktur" buyruluyor. Bu itiraza şu şekilde cevap verilir: İbnü'l-Esir'in de dediği gibi buradaki seyahatle şehirlerden ve insanlardan ay­rılmak, cumayı ve cemaati (cemaatle namazları) terketmek kastedil-


Tefsirinin ismi şöyledir: es-Sirac'ül-Münir ala Marifeti Ba'zı Meâni Kelamı Rabbine'i-Hakim'ü-Habir. Yazarın ismi Muhammed eş-Şirbini el-Hatibü'ş-Şâfii. Tefsirini yazma­ya h. 961 'lerde başlamistir. Bir görüşe göre de hadiste seyahatle kastedilen, şu âyette de an­latıldığı gibi kötülük, laf taşıma ve insanların arasını açma gayesiyle seyahat edenler ve bir yerden bir yere gidenlerdir:


O kişi dönüp gittimi (yahut iş başına geçtimi) yeryüzünde ortalığı fesada vermek, ekinleri tahrip edip, nesilleri bozmak için çalışır.


Allah bozgunculuğu sevmez. (Bakara/205)


Hz. Ali'nin (r.a) bazı salih kişileri methederken söylediği şu sözler de bu görüşü destekliyor: "Onlar karanlıkların nurudur ve onlar sırları ifşa eden, laf taşıyıp bozgunculuk yapan kimseler değillerdir."


Yani onlar takva sahipleridir, velidirler. İnsanlar hayatta onların davranışlarıyla aydınlanır. Onlar gizli şeyleri açığa çıkartıp da yaymaz­lar. İnsanlar arasında bozgunculuk yapmak için koşmazlar.


Bir itirazcı da "Bu ümmetin seyahati oruç tutmaktır" hadisiyle bu­na itiraz edebilir. Bu itirazın da geçerli bir tarafı yoktur. Çünkü bu ha­diste ya fikrî ve kalbî seyahat kastedilmiştir, ya da -en Nihaye'de de belirtildiği gibi- oruç tutan kimsenin seyahat eden kimseye benzeme­si kastedilmiştir. Çünkü seyahat eden kimse yanma azık ve su almadı­ğı halde yeryüzünde dolaşır. Nerede yiyecek bulursa onu yer. Bu se­beple oruçluya benzetilmiştir. Çünkü oruçlu da gündüzü hiç bir şey ye­meden ve içmeden geçirir.


Şöyle dememiz de mümkündür: "Yeryüzünde dört ay daha dola­şın!" âyetinde bu kelimenin, yeryüzünde seyahat etmek, bir yerden bir yere intikal etmek anlamından başka bir anlamı yoktur. Yani bu dört ay içinde istediğiniz yere gidin demektir. Müminlerin sıfatlarının anlatıl­dığı âyetteki sâihûn kelimesiyle ise tercih edilen görüşe göre yeryü­zünde gezip dolaşan seyyahlar kastedilmiştir. Ben de bu görüşe katılı­yorum. Belki diğer bir anlamının olması da muhtemeldir.


Tahrim süresindeki sâihât kelimesiyle ise oruç tutan kadınların kastedilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Hakkı söyleyen ve yolu gös­teren Allah'tır.

Bu Bölümdeki(11) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-11.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an-ı Kerim'de geçen sâihûn kelimesinin anlamı nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.