☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

☝https://www.muhammediyye.org/
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

Teoriye göre;İlluminati yani uzaylı ve insan melezi ırklar,yarı vampir,yılan,ejderha vs melez soylardan oluşan topluluk,masonik, illuminatik firavun ve nemrud soylarının hipnoz,büyü,zihin kontrolü,algı yönetimi ile bireyler ve toplumları yönetmesi,hizbüşşeytan illumiatinin küresel illuminatik sistemi; siyaset,medya,sivil toplum,terör örgütleri,mafya,enerji,silah,ilaç,gıda tekeli alanlarda illuminati varlığı

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız Allah razı olsun.

  • tab1
  • tab2
  • tab3
  • tab4
  • tab5
  • tab6
  • ☝📖 المحمية 📖☝

S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks

الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي

Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Güneşin Battığı Yer Ve Kara Balçıklı Su Gözesî-SORU: Şu âyet-i kerimenin anlamı nedir: Nihayet güneşin battığı yere varınca, onu kara bir balçıkta batar gördü. Bu âyet, coğrafi gerçeklerle uyuşur mu?

Sorularla islamiyet-11->CEVAP: Allah Teâlâ Kehf sûresinde şöyle buyurur:


Rasûlüm! Sana Zülkarneyn hakkında soru sorarlar. De ki: "Size ondan bir hatıra okuyacağım. Gerçekten biz onu yeryüzünde ikti­dar ve kudret sahibi kıldık ve ona herşeyin yolunu yordamını öğ­rettik. O da bir yol tuttu, gitti. Nihayet güneşin battığı yere varın­ca, onu kara balçıklı bir suda batıyor gördü. Orada bir kavime rastladı. Bunun üzerine biz: 'Ey Zülkarneyn! Onlara ya azap ede­cek veya iyilik etme yolunu seçeceksin' dedik." (Kehf/83-86)


Zülkarneyen'in kimliği hakkında eski müfessirlerle yeni müfessir-ler arasında ihtilaflar vardır. Bir kısmı bunun Himyer'den olduğunu, is­minin Ebû Bekir ibn Afrikaş olduğunu, askerleriyle beraber orta Akde­niz sahiline kadar geldiğini, Tunus ve Merakeş'e uğradığını, Afrikiyye şehrini kurduğunu ve bütün kıtaya Afrika ismini verdiğini söylerler. Müfessirlerden pek çoğu da bunun Makedonyalı Büyük İskender oldu­ğunu, doğuda ve batıda geniş egemenliğe sahip olduğunu, çok akıllı ve hikmet sahibi bir kimse olduğunu söylerler. Bir görüşe göre de -kav­minin adeti veçhile- saçının örgülerini salıverdiği için bu isimle isim­lendirilmişti. Bir başka görüşe göre de hem doğuya, hem batıya birlik­te sahip olduğu için bu lakabı almıştır. Görülüyor ki Zülkarneyn'in kimliğini kesin olarak belirlemek çok zordur.


"Nihayet güneşin battığı yere varınca onu kara bir balçıkta batar gördü" âyet-i kerimesi coğrafi gerçeklerle çelişmez. Çünkü burada maksat, arzın güneş etrafındaki hareketiyle ilgili bir vakıayı tasvir et­mek değildir. Maksat coğrafi açıdan güneşin nasıl battığını tasvir et­mek de değildir. Burada sadece Zülkarneyn'in bu uzak yere ulaştığı za­man gözüne çarpan bir manzara tasvir edilmek istenmiştir. Zülkarneyn orada güneşin batış anını gözetlemiş ve sanki onu siyaha çalar bir su gözesinin içinde batıyormuş gibi görmüştür. Büyük bir ihtimalle bu gözlem bir deniz kıyısında olmuş olabilir. Zülkarneyn de gözleriyle, güneşin, çamurla karışık ve bu yüzden siyah renkli gözüken bir suyun ortasında kaybolduğunu görmüş olabilir.


Bu konuda bazı müfessirler diyorlar ki: Zülkarneyn'in güneşin battığı noktaya varması demek, Kur'an'm nazil olduğu kimselere nis-betle en uzaktaki batı beldelerine ulaşması demektir. Kur'an'ın nazil olduğu kimseler Arab yarımadasının halkıdır. "Onu (güneşi) kara bir balçıkta batıyor gördü" cümlesinin anlamı ise, bu yerde güneşin batar­ken arzettiği manzara, bu manzarayı seyreden kimseye sanki onun bal­çıkla karışık bir su gözesinde batıyormuş gibi görünmesidir. Bu da bi­ze Zülkarneyn'in batıda kendisinden başka bir beldenin olmadığı ve sa­dece denizin olduğu bir yere ulaştığını gösterir. Çünkü böyle bir yerde güneşin batışını seyreden bir kimse onu denizin içine batıyormuş gibi görür. Güneşin batışı esnasında ufkun en uzak noktasında hakim olan koyu bir renk suyun balçıkla karışık manzarasını tasvir eder. Balçık, si­yah bir çamuru ifade eder. "Orada bir kavime rastladı." Yani meskûn araziden güneşin bu manzarasının seyredildiği bölgede bir topluluğun yaşadığını farketti.


Bazı müfessirler de Zülkarneyn'den şöyle söz ederler: O, batı yö­nüne doğru ilerledi. Nihayet bu yönde yeryüzünün en uzak noktasına vardı. Sonra buradaki denizin sahilinde durdu. Burada etrafı gözetledi. Güneş, -gerçekte değil de- gözüne sanki siyah bir çamurun içine batı­yormuş gibi göründü. Çünkü mavi denizin rengi uzaktan sanki siyah-mış gibi görünür.


Bazı müfessirler "güneşin battığı yer'le kastedilenin, batarken seyreden kimseye onun ufkun arkasında batıyormuş gibi göründüğü yer olduğunu söylemişlerdir. Bu ufuk, gölgelere ve bakan kimsenin durumuna göre değişir. Bir insan güneşi, batarken bir dağın arkasında kayboluyor olarak görebilir. Boş ve her tarafı açık bir arazide veya çöl­de olduğu gibi onu arzın yüzeyinde batıyor olarak görebilir. Bir deniz veya büyük bir göl ya da okyanusun kenarında gördüğü gibi, onu su­yun yüzünde batıyor olarak görebilir. Kim bilir, belki de Zülkarnyen bu yolculuğunda Atlas okyanusunun kıyısına kadar ulaşmış olabilir -ki eskiden bunun ismi karanlıklar denizi idi- ve insanlar yeryüzünün bu okyanusun kıyısında sona erdiğini/bittiğini düşünüyor olabilirler. Bel­ki de güneşin battığı yer, yapışkan çamurla/balçıkla çayırların birbiri­ne karıştığı bir yerdir, Zülkarneyn'e böyle bir yerde güneş sanki, rengi siyaha çalan bir su gözesinde batıyormuş gibi görünebilir. Bu yeri ke­sin olarak belirlemek kolay değildir.


Bunun ardından kıssa şöyle devam ediyor:


Nihayet güneşin doğduğu yere ulaşınca güneşi, kendilerini elbise, bina gibi şeylerle örtmediğimiz bir millet üzerine doğuyor buldu. (Kehf/90)


Bazı müfessirler bu âyetin anlamını şöyle açıklar: Zülkarneyn da­ha sonra kendisini doğuya ulaştıracak bir yol tuttu. Bu yolu takibede-rek varacağı yere vardı. Nihayet güneşin doğuşunu seyreden kimsenin sanki dünyada onun ilk defa kendi üzerine doğduğunu zannedeceği ka­dar uzak bir yere ulaştı. Orada Allah'ın güneşe karşı kendilerini örtme­diği bir topluluk buldu. Bu şekilde anlatımın manası şu olabilir: Bu topluluk bir çölde yaşıyorlardı, hiçbir ağaç onları gölgelemiyor ve hiç bir kaya, dağ ve bina onları güneşe karşı gizlemiyordu.


Bu âyetin anlamı şöyle de olabilir: Onlar elbiseyi bilmeyen ve vü­cutlarının üzerinde onları örtecek ve güneşten koruyacak bir şey bulun­mayan bir topluluk idi.


Bu anlamların her ikisi de, Zülkarneyn'in doğuda vardığı en son noktada yaşayanların geri kalmış ve medeniyetin imkanlarına sahip ol­mamış bir topluluk olduğunu ifade eder.


Bu açıklamalardan sonra Kur'an-ı Kerim ile coğrafi gerçekler ara­sında hiç bir çelişkinin bulunmadığı anlaşılır. Allah en iyi bilendir.


 

Bu Bölümdeki(11) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-11.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Güneşin Battığı Yer Ve Kara Balçıklı Su Gözesî-SORU: Şu âyet-i kerimenin anlamı nedir: Nihayet güneşin battığı yere varınca, onu kara bir balçıkta batar gördü. Bu âyet, coğrafi gerçeklerle uyuşur mu? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.