☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an-ı Kerim'deki "kün feyekûn" sözünün anlamı nedir?

Sorularla islamiyet-11->CEVAP: Allah Teâlâ Bakara sûresinde şöyle buyurur:


Gökleri ve yeri yoktan var eden Allah'tır. O, bir işin olmasını di­lerse, ona ancak ol der ve olur. (Bakara/117)


Âl-i İmran sûresinde şöyle buyurur:


Meryem "Rabbim! Bana bir insan eli dokunmamışken nasıl çocu­ğum olabilir?" demişti. Melekler şöyle dediler: "Allah dilediğini böylece yaratır. Bir işin olmasını dilerse ona ol der ve olur." (Al-i İmran/47)


Yine aynı sûrede şöyle buyurur:


Gökleri ve yeri hak (ve hikmet) ile yaratan O'dur. Ol dediği gün hemen oluverir. O'nun sözü gerçektir. Sûra üfleneceği gün hü­kümranlık O'nundur. Görülmeyeni de görüleni de bilir. O hikmet sahibidir, her şeyden haberdardır. (En'am/73)


Nahl sûresinde şöyle buyurur:


Biz bir şeyin olmasını istediğimiz zaman, söyleyeceğimiz söz, sa­dece ona ol dememizdir; derhal oluverir. (Nahl/40)


Meryem sûresinde şöyle buyurur:


Allah çocuk edinmez. O münezzehtir. Bir işin olmasına hükme­derse ona ancak ol der, o da olur. (Meryem/35)


Yasin sûresinde ise şöyle buyurur:


Bir şeyi dilediği zaman, O'nun buyruğu sadece, ol demektir, he­men olur. (Yasin/82)


"Kün feyekûn" ibaresinin anlamı şudur; Allah Teâlâ iradesine ta­alluk eden bir şeyi yaratmak istediği zaman o şey hemen olur ve Al­lah'ın irade ettiği şekilde tahakkuk eder, yaratılır. Var olması emredilen her şey ancak Allah'ın emriyle var olur ve olmaya devam eder.


Allah Teâlâ, yarattığı şeylerde varolma emrini nasıl uyguladığını bu ibareyle haber vermektedir. Allah Teâlâ var olan herşeyi varolma­dan önce de bilir. Henüz varlık âlemine gelmeyen şeyler, varlık haline geldiklerinde alacakları biçim neyse aynı şekilde Allah tarafından bili­nirler, Allah'ın ilminde mevcutturlar. Allah Teâlâ onların yokluk halin­den varlık haline çıkmalarını emreder.


Allah Teâlâ bütün yarattığı ve varettiği şeyler hakkında genel bir bilgi vermektedir. O, birşeyi yaratmak istediği zaman biz insanlar gibi herhangi bir söz söylemeden o şey hemen oluverir. Bu sadece O'nun iradesinin bir icrasıdır. İrade etmesiyle birlikte o şey hemen oluverir. İşte bu durum ayette söz (kavi) diye ifade edilmiştir. Bu sebeple Fah-ruddin er-Razi kün (ol) kelimesinin tevil edilmesi gerektiğini söyler ve çeşitli şekillerde tevil eder. Bu tevillerin en kuvvetlisini tercih eder ki o da şudur:


Kün kelimesiyle, eşyanın yaratılışında, Allah'ın irade ve kudreti­nin süratle uygulanması kastedilmiştir. Allah Teâlâ bu eşyayı ne herhangi bir fikirle, ne de herhangi bir çaba ve tecrübeyle yaratır. Bunun bir benzeri de Allah'ın gökleri ve yeri nasıl yarattığını an­lattığı şu ayettir:


Allah Teâlâ göğe ve arza "isteyerek veya istemeyerek emrime ge­lin" dedi. İkisi de "isteyerek geldik" dediler. (Fussilet/11)


Bu ayette anlatılan gök ve yer herhangi bir söz söylemeden Al­lah'ın bu emrini yerine getirmişlerdir. Fakat ayette Allah Teâlâ'nın gök ve yerin yaratılışına yönelik irade ve kudretinin hiçbir savun­ma ve dirençle karşılaşmaksızın nasıl süratle uygulandığının bir ifadesi olarak böyle denilmiştir. Bunun bir benzeri de şu ayette geçmektedir:


Yedi gök, arz ve bunların içinde bulunanlar, O'nu teşbih ederler. O'nu övgü ile teşbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ama siz onların


teşbihlerini anlamazsınız. (İsra/44)


Burada teşbih insanların teşbihi gibi sözlü bir teşbih değildir. Bu yaratıcının kudretini gösteren bir teşbihtir. Allah, en iyi bilendir.

Bu Bölümdeki(11) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-11.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an-ı Kerim'deki "kün feyekûn" sözünün anlamı nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.