☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an-ı Kerim'de yedi (seb'a) lafzının niçin tekrarladığı­nı, bu lafzın geçtiği yerlere de işaret ederek açıklamanızı rica ediyo­rum. Böylece yedi sayısının Kur'an'da çokça geçmesinin hikmetini an­lamış olacağız.

Sorularla islamiyet-14->CEVAP: Bütün insanların kendi dillerinde, konuşmalarında ve ifa­de tarzlarında devamlı kullandıkları ve alışkın oldukları bir takım de­yimler ve kavramlar vardır. Bu kavramların nerelerde ve hangi konu­larda kullanılmaları meşhur olmuşsa ona göre kendi aralarında ortaya çıkan özel bir anlamı oluşur. Arabların arasında da çok eskiden beri ye­di rakamı ve onun katlan, çokluğa delalet etmesi için fazlasıyla kulla­nılmıştır. Rakamlar dikkat çekici bir noktaya ulaştığı zaman düşünce­yi harakete geçirir. Arablar, tabiatla ve çevreyle ya da hayatın muhtelif şartlarıyle ilgili sebeblerden dolayı genellikle bu rakamı tercih ediyor­lardı. Kur'an-ı Kerim apaçık Arabça bir kitaptır. Arabların en saf olan­larına inmiştir. Bu sebeble onların üsluplarına uygun olması ve anlaya­bilmeleri, icabet edebilmeleri veya uyarıldıktan sonra da inanmadıklan zaman mazeret yollarının kesilmesi için onların akıllarının kavraya­cağı seviyede hitap etmesi hikmetin ve haklarında verilecek kesin hük­mün bir gereğidir.


Kur'an-ı Kerim'in yedi rakamını kullanırken Arabların kullanımı­nı gözetmesi, çeşitli durumlara göre farklılıklar olmasıyla beraber çok­luğa delalet etmesi sebebiyle bu rakamı çokça zikretmesi bu uyumun bir parçasıdır. Aşağıdaki ayetlerde bunun örnekleri bulunmaktadır: Meselâ Kur'an bize göklerin yedi kat olduğunu bildirmektedir:


Sonra O, semaya yöneldi, onu yedi kat olarak yaratıp düzenledi. (Bakara/29)


Andolsun biz, sizin üstünüzde yedi tabaka yarattık. Biz yaratmak­tan habersiz değiliz. (Mü'minun/17)


Allah Teâlâ yerin (arzın) da yedi kat olduğunu zikretmiş ve şöyle buyurmuştur:


Allah yedi kat göğü, yerden de bir o kadarını yaratandır. (Talak/12) Korkunç cehennemin "yedi kapısı"nm olduğunu bize bildirmektedir:


Cehennemin yedi kapısı vardır. Onlardan her kapı için birer grup ayrılmıştır. (Hicr/44)


Fatiha sûresi az ayetle çok manaya delaletin bir Örneği olduğu, hatta bu yüzden kendisine "Ümmü'l-Kitab" (kitabın anası) denildiği halde, yedi âyet olarak gönderilmiştir.


Andolsun ki, biz sana tekrarlanan yedi ayeti ve yüce Kur'an'ı ver­dik. (Hicr/87)


Kur'an-ı Kerim bir şeyin çokluğunu ifade ederken de yedi lafzını kullanmıştır. Meselâ ilahi nimetlerden ve bitmez tükenmez rabbani âyetlerden söz ederken şöyle demektedir:


Şayet yeryüzündeki ağaçlar kalem, denizler de mürekkep olsaydı, arkasından yedi deniz daha ilave edilseydi, yine de Allah'ın sözle­ri bitmezdi. Şüphe yok ki Allah mutlak galip ve hikmet sahibidir. (Lokman/27)


Bu sayının katlan Allah yolunda hayır yapmanın ve onun büyük karşılığının bir örneği olarak verilir:


Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır (yani yediyüz dane). Allah dilediğine kat kat fazlasını verir. Allah'ın lütfü geniştir, O herşeyi bilir. (Bakara/261)


Azabın en şiddetli çeşidi de bu sayının katlarıyla tasvir edilir:


Onu yakalayın da, (ellerini boynuna) bağlayın; sonra alevli ateşe atın onu! Sonra da onu yetmiş arşın uzunluğunda bir zincir içinde oraya sokun! (Hakka/30-32)


Musa (a.s), rabbiyle sözleştiği yere birlikte gitmeleri için kavmin­den bir heyet seçtiği zaman yetmiş kişi seçmişti:


Musa tayin ettiğimiz vakitte kavminden yetmiş adam seçti. (A'raf/155)


Kur'an-ı Kerim bu sayının katlarını mutlak bir çokluğu ifade et­mek için de kullanmıştır. Mesela Allah Teâlâ Peygamberine şöyle de­mektedir:


Ey Muhammed sav Onlar için ister af dile, ister dileme; onlar için yetmiş kez af dilesen de Allah onları asla affetmeyecek. (Tev-be/80)


Bu kadar sınırlı bir yerde bu konuda söyleyebileceklerimiz bu ka­dardır.

Bu Bölümdeki(14) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-14.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an-ı Kerim'de yedi (seb'a) lafzının niçin tekrarladığı­nı, bu lafzın geçtiği yerlere de işaret ederek açıklamanızı rica ediyo­rum. Böylece yedi sayısının Kur'an'da çokça geçmesinin hikmetini an­lamış olacağız. Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.