☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an-ı Kerim'de geçen duaları ve bu duaların hangi sûre­lerde geçtiğim lütfetmenizi rica ediyorum.

Sorularla islamiyet-14->CEVAP: Mekke'de çıkan Hac dergisinin 1953 Kasım sayısında ya­yınlamış olduğum bir makaleyi burada nakletmem sanırım bu sorunun cevabı için yeterli olacaktır. Söz konusu makalenin metni aşağıdadır:


İslâm'da dua, bağışı bol Allah'a münacaatın ve O'na yönelmenin kapılarından bir kapıdır, umut ve beklentilere kavuşmanın bir anahtarı­dır. Biz müslümanlar kendisinden bir şeyler istenilecek kimselerin en cömertınden ve ümit beslenecek kimselerin en lütufkârından yani Allah Teâlâ'dan isteriz ve O'na dua ederiz. O, yüce Kitabında şöyle buyurur:


Rabbinize yalvara yakara dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez. (A'raf/55)


De ki: "İster Allah diye dua edin, ister Rahman diye dua edin. Hangisini derseniz deyin en güzel isimler O'nundur." (İsra/110)


Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü ba­na ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar, aşağılanarak cehenneme gidecekler. (Gafir/60)


Biz inanıyoruz ki en hayırlı söz, Allah'ın kitabıdır ve yolların en doğrusu O'nun yoludur. Uyulmaya ve izlenmeye en lâyık olan yol O'nun gösterdiği yoldur. Bu sebeble benim aklıma Kur'an bahçesine saçılan duaları araştırıp bir sıraya dizmenin en güzel dua demetini or­taya çıkaracağı düşüncesi geldi. Çünkü bu Rahman'ın duası idi ve ya­ratıcısı tarafından insana öğretilmişti. Bu duaları aynen Kur'an'da geç­tiği gibi almakla iktifa ettim ve her duanın sonunda da onun geçtiği sû­renin ismini verdim. İnşallah elime geçecek ilk fırsatta bu duaların açıklamasını ve yorumunu da yapacağım. Gerçeğe iletecek ve doğru yola sevkedecek olan Allah Teâlâ'dır.


Alemlerin rabbi Allah'a hamdolsun. O, rahmandır, rahimdir. Ahi-ret günün sahibidir. Ya rabbi! Ancak sana kulluk eder, ancak senden yardım isteriz! Bizi doğru yola ilet. Nimet verdiğin kimsele­rin yoluna. Kendilerine azap edilmiş olanların ve sapmışların yo­luna değil ya rabbi. (Fatiha sûresi)


Ya rabbi! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederiz. Senin bize öğret­tiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur. Şüphesiz âlim ve hâkim olan ancak sensin. (Bakara/32)


Ya rabbi! Burayı güvenli bir şehir yap, halkından Allah'a ve âhiret gününe inananları çeşitli meyvelerle besle... Ya rabbi! Bizden bu­nu kabul buyur; şüphesiz sen işitensin, bilensin... Tevbemizi kabul et; zira tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin. (Bakara/126-128)


Biz, Allah'a ve bize indirilene; İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve torunlarına indirilene, Musa ve İsa'ya verilenlerle rableri tarafın­dan diğer peygamberlere verilenlere, onlardan hiç biri arasında fark gözetmeksizin inandık ve biz sadece Allah'a teslim olduk. (Bakara/136)


Ey rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik ver. Bi­zi cehennem azabından koru! (Bakara/201)


Ey rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır! Bize cesaret ver ki tutuna-lım. Kâfirlere karşı bize yardım et! (Bakara/250)


Ya rabbi! Affını dileriz, dönüş sana'dır...Ya rabbi! Eğer unutacak ve yanılacak olursak bizi sorumlu tutma. Ya rabbi! Bizden önce­kilere yüklediğin gibi, bize de ağır yük yükleme. Ya rabbi! Bize gücümüzün yetmeyeceği yükü taşıtma, bizi affet, bizi bağışla, bi­ze acı. Sen mevlâmızsın, kâfirlere karşı bize yardım et! (Baka­ra/285-286)


Ya rabbi! Bizi doğru yola erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme. Katından bize rahmet bağışla; şüphesiz sen sonsuz bağışta bulu­nansın. Ya rabbi! Gelmesinden şüphe edilmeyen bir günde, insan­ları mutlaka toplayacak olan sensin. Allah asla sözünden dönmez. (Âli İmran/8-9)


Ya rabbi! Biz iman ettik; bizim günahlarımızı bağışla, bizi ateş azabından koru! (Âl-i İmran/16)


Ya rabbi! Bana tarafından hayırlı bir nesil bağışla. Şüphesiz sen duayı hakkıyla işitensin. (Âl-i İmran/38)


Ya rabbi! İndirdiğine inandık ve peygamber'e uyduk; bizi şahit olanlarla beraber yaz. (Âl-i İmran/53)


Ey rabbimiz! Günahlarımızı, ilimizdeki aşırılıkları bize bağışla, sebatımızı artır. Kâfirler topluluğuna karşı bizi muzaffer kıl! (Âl-i İmran/147)


Allah bize yeter, O ne güzel vekildir. (Al-i Imran/173)


Ey rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen münezzehsin. Bi­zi cehennem azabından koru! Ey rabbimiz! Doğrusu sen kimi ce­henneme koyarsan, artık onu rüsvay etmişsindir. Zâlimlerin hiç yardımcıları yoktur. Ey rabbimiz! Gerçek şu ki biz, "Rabbinize inanın!" diye imana çağıran bir davetçiyi işittik, hemen iman ettik. Artık bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, ruhumuzu iyilerle beraber al! Ey rabbimiz! Bize, peygamberlerin vasıtasıyla vaadettiklerini de ikram et ve kıyamet gününde bizi rezil-rüsvay etme, şüphesiz sen vadinden caymazsın. (Âl-i İmran/191-194)


Rabbimiz! Bizi, halkı zâlim olan bu şehirden çıkar, bize tarafın­dan bir sahip gönder, bize katından bir yardımcı yolla! (Nisa/75)


Rabbimiz! İman ettik, bizi (hakka) şahit olanlarla beraber yaz! (Maide/83)


Ey rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz. (A'raf/23)


Biz sadece Allah'a dayanırız. Rabbimiz! Bizimle kavmimiz ara­sında adaletle  hükmet!  Sen hükmedenlerin en hayırlısısın. (A'raf/89)


Ey rabbimiz bize bol bol sabır ver ve müslüman olarak canımızı al! (A'raf/126)


(Ya rabbi!) İçimizdeki bir takım beyinsizler yüzünden hepimizi helak mı edeceksin? Bu iş senin imtihanından başka bir şey değil­dir. Onunla dilediğini saptırırsın, dilediğini de doğru yola iletirsin. Sen bizim sahibimizsin, bizi bağışla ve bize acı! Sen bağışlayan­ların en iyisisin! Bize, bu dünyada iyilik yaz, âhirette de. Şüphe­siz biz sana döndük. (A'raf/155-156)


Biz Allah'a dayandık. Ey rabbimiz! Bizi o zâlimler için deneme konusu yapma! Ve rahmetinle o kâfirler topluluğundan bizi kur­tar! (Yunus/85-86)


Ey rabbim! Bilmediğim şeyi senden istemekten sana sığınırım. Beni bağışlamaz ve bana merhamet etmezsen kaybedenlerden olurum! (Hûd/47)


Rabbim! Bana hükümranlık verdin, rüyaların yorumunu öğrettin. Ey göklerin ve yerin yaradanı! Sen dünyada da âhirette de sahi-bimsin. Beni müslüman olarak öldür ve beni sâlihler arasına kat! (Yusuf/101)


Ey rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılan­lardan eyle! Ey rabbimiz! Duamı kabul et! Ey rabbimiz! Amelle­rin hesabı sorulacağı gün beni, anamı-babamı ve mü'minleri ba­ğışla! (İbrahim/41)


Ya rabbi! Annem-babam, küçüklüğümde beni nasıl yetiştirmişler-se, şimdi de sen onlara Öyle merhamet et! (İsra/24)


Ya rabbi! Gireceğim yere esenlikle girmemi sağla; çıkacağım yer­den da esenlikle çıkmamı sağla. Bana tarafından hakkıyla yardım edecek bir kuvvet ver! (İsra/80)


Ey rabbimiz! Bize tarafından rahmet ver, (şu) durumumuzdan bir kurtuluş yolu hazırla! (Kehf/10)


Rabbim! Yüreğime genişlik ver, işimi bana kolaylaştır. Dilimden (şu) bağı çöz, ki sözümü anlasınlar. (Taha/25-27) Rabbim, ilmimi artır! (Taha/114)


Rabbim, beni yalnız bırakma. Sen, vârislerin en hayırlısısın. (En­biya/89)


Rabbim! Beni bereketli bir yere indir. Sen iskân edenlerin en ha­yırlısısın. (Müminun/29)


Rabbim! Eğer onlara yöneltilen tehdidi (dünyevi sıkıntı ve uhrevi azabı) mutlaka bana göstereceksen; bu durumda beni zalimler topluluğunda bulundurma... Rabbim, şeytanların kışkırtmasından sana sığınırım. Onların yanımda bulunmalarından da sana sığını­rım rabbim!.. Rabbimiz! Biz iman ettik; öyle ise bizi affet; bize acı! Sen merhametlilerin en merhametlisisin. (Müminun/93-109)


Rabbimiz! Cehennem azabını üzerimizden sav. Doğrusu onun azabı gelip geçici değil, devamlıdır. Orası cidden ne kötü bir yer­leşme ve ikâmet yeridir... Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl! (Furkan/65-66,74)


Beni yaratan ve bana doğru yolu gösteren O'dur. Beni yediren içi­ren O'dur. Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur. Benim ca­nımı alacak sonra beni diriltecek olan O'dur. Ve hesap günü hata­larımı bağışlayacağını umduğum O'dur. Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat. Bana gelecekler içinde iyilikle anılmak nasip eyle! Beni Naim cennetinin varislerinden kıl... Yeniden diri­liş günü mahcup etme. O gün ne mal fayda verir, ne de evlat. An­cak temiz bir kalp ile Allah'a gelenler (o günda fayda bulur). (Şu-ara/78-89)


Ey rabbim! Beni gerek bana, gerekse ana-babama verdiğin nime­te şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya muvaffak kıl. Rahmetinle, beni iyi kullarının arasına kat! (Neml/19)


Rabbim! Doğrusu kendime zulmettim (başıma iş açtım) beni ba­ğışla... Bana lütfettiğin nimetlere andolsun ki, artık suçlulara arka çıkmayacağım... Rabbim! Beni zâlimler güruhundan kurtar... Umarım, rabbim beni doğru yola iletir... Rabbim! Doğrusu bana indireceğin her hayra muhtacım. (Kasas/16-24)


Rabbim! Bana sâlihlerden olacak bir evlat ver! (Saffat/100)


Ey rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O hal­de tevbe eden ve senin yoluna gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru! Rabbimiz! Onları da, onların atalarından, zevce­lerinden, nesillerinden iyi olanları da kendilerine vaadettiğin Adn cennetlerine koy. Şüphesiz aziz ve hakim olan sensin. Bir de on­ları her türlü kötülüklerden koru. O gün sen kimi kötülüklerden korursan muhakkak ki onu rahmetine mazhar etmiş olursun. Bu en büyük kurtuluştur. (Mü'min/7-9)


Rabbim! Bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve ra­zı olacağın yararlı iş yapmamı temin et. Benim için de, zürriyetim için de uygun ve yararlı olanı ver. Ben sana döndüm. Ve elbette ben müslümanlardanım. (Ahkaf/15)


Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimi­zi bağışla; kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz sen çok şefkatli çok merhametlisin! (Haşr/10)


Rabbimiz! Ancak sana dayandık, sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır. Rabbimiz! Bizi, inkar edenlerle deneme; bizi bağışla! Ey rabbimiz! Yegane galip ve hikmet sahibi ancak sensin. (Mümtehine/4-5)


Ey rabbimiz! Nurumuzu tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şe­ye kadirsin. (Tahrim/8)


Rabbim! Yeryüzünde kâfirlerden hiç kimseyi bırakma! Çünkü sen onları bırakırsan kullarını saptırırlar; yalnız ahlâksız, nankör (in­sanlar) doğururlar. Rabbim! Beni, anamı-babamı, iman etmiş ola­rak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla, zâlimlerin de ancak helakini artır. (Nuh/26-28)


Yarattığı şeylerin şerrinden, karanlığı çöktüğü zaman karanlığın şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve haset ettiği vakit hasetcinin şerrinden sabahın rabbine sığını­rım! (Felâk/1-5)


İnsanların kalplerine vesvese sokan, (insan Allah'ı andığında) pu­suya çekilen cin ve şeytanın şerrinden, insanların şerrinden insan­ların rabbine, insanların melikine ve insanlarına ilahına sığınırım. (Nâs/1-6)


Allah doğru söyler. İnşallah, bu duaların açıklamasına ileride dö­neceğiz.

Bu Bölümdeki(14) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-14.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an-ı Kerim'de geçen duaları ve bu duaların hangi sûre­lerde geçtiğim lütfetmenizi rica ediyorum. Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.