Sorularla islamiyet-14->CEVAP: Allah Teâlâ peygamberi İsa'yı (a.s) apaçık delillerle ve hidayet ile İsrailoğullarına yani yahûdilere gönderdi. Onu, körler ve alacalıları iyileştirmek, ölüleri diriltmek, çamurdan kuş yaratmak gibi parlak mucizelerle destekledi, Bunların hepsi Allah'ın emri ve izni ile oluyordu. Sonra Hz. İsa (a.s) onları Allah'tan korkmaya, peygamberine itaate ve dosdoğru yola uymaya çağırdı. Fakat onlar yüz çevirdiler ve onu dinlemediler. İsa (a.s) onlardaki inkarcılığı sezip görünce onları terketti, havariler, yardımcıları ve yakınlarıyla birlikte rabbine ibadet etmeye başladı. Fakat serseri yahudiler İsa'ya (a.s) tuzak kurmak ve hile yapmak istediler. Onu öldürmek için alçakça bir suikast tasarladılar, bu konuda bütün güçlerini ortaya koydular. Fakat Allah Teâlâ onların bütün gayretlerini boşa çıkardı. Onların tuzaklarına aynısıyla karşılık verdi. Çünkü İsa'yı öldürecek kimsenin önüne İsa'nın benzerini bırakıverdi. O da bu mücrimi yakaladı ve öldürdü. Onlar hala öldürülenin İsa olduğunu zannediyorladı. Bu, ihanet eden kimseye Allah tarafından verilen suçuna uygun bir cezadır. Bu açıklamalardan sonra ayetin manası açıklığa kavuşmaktadır. Allahu a'lem, âyetin anlamı şudur:
İsrailoğulları komplo kurdular, yani İsa'ya (a.s) hile yaptılar ve onu suikast yoluyla öldürmek için alçakça bir plan kurdular. (Allah da onlara komplo kurdu), yani İsa'yı (a.s) göğe yükselterek ve ona suikast düzenleyinin önüne İsa'ya benzeyen birisini çıkartarak onların komplolarını kendi tedbiriyle en iyi şekilde boşa çıkardı. (Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır) yani tasarruf vönünden onların en kuvvetlisidir ve
onlara vermek istediği cezayı bilemeyecekleri yerden en iyi şekilde uygulayandır. Burada Allah Teâlâ bilinen manasıyla bir mekr ile (tuzak, komplo) ile vasıflandırılmak istenmemiştir. "Allah tuzak kurdu" sözüyle Allah'ın takdiri ve tasarrufu kastedilmiştir. Çünkü kendisinden Önce "onlar tuzak kurdular" tabiri geçmektedir. Buna müşakele denir. (Müşakele, lafzı aynı, manası zıt kelime getirmek anlamına gelir). Bu, şairin şu sözüne benzer:
Bir şey teklif et, senin için onu pişirelim dediler. Bana bir cübbe ve bir gömlek pişirin dedim.
Burada "bana dikin" anlamı kastedilerek "pişirin" denmiştir. Allah'a nisbet edilen mekr (tuzak) burada sözlük anlamındaki asıl mekr değildir. Bilakis bununla Allah'ın iradesi, kudreti ve gizli tuzakları aynı şekilde cezalandırması kastedilmiştir.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-14.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.