☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Mekke'de inen sûrelerle Medine'de inen sûreler arasında ne fark vardır? Bunların karakteristik özellikleri nelerdir?

Sorularla islamiyet-14->CEVAP: Kur'an-ı Kerim bir defada ve topluca inmedi. Olaylara ve gelişmelere göre parça parça indi. Allah Teâlâ bunun hikmetini şöyle açıklamaktadır:


Biz onu, kur'an olarak, insanlara dura dura okuyasın diye (ayet, âyet, sûre sûre) ayırdık; ve onu peyderpey indirdik. (İsra/106)


Kur'an'm parça parça indirilişinin hikmeti başka bir âyet-i keri­mede de şöyle ifade edilmektedir.


İnkar edenler "Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil-miy4i?" dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık (parça parça indirdik) ve onu tane tane (ayırarak) okuduk. (Furkan/32)


O halde ilk olarak bunun hikmeti, Allah Teâlâ'nın peşpeşe indirdi­ği apaçık âyetleri Peygamberin (s.a) kalbine yerleştirmek, arka arkaya gelen delil ve burhanlarla Peygamberin gönlündeki istikrar ve güveni artırmaktır.


Ayetlerin parça parça indirilişinin bir hikmeti de bunların ezber­lenmesini kolaylaştırmaktır. Kur'an-ı Kerim okuma-yazma bilmeyen iimmi bir topluluğa indirilmişti. Onlar sadece hafızalarına güveniyor­lardı. İşte Allah Teâlâ onların inen âyetleri kolayca ezberleyebilmeleri için Kur'an'ı parça parça indirdi.


Bunun bir diğer hikmeti de Peygamberin (s.a) vahye tahammül gücünü gözetmektir. Çünkü Kur'an'ın etkisi ve ağırlığı çok şiddetlidir, kuvvetlidir. Kur'an, Hz. Peygamber'e hitaben şöyle demektedir:


Doğrusu biz sana (taşıması) ağır bir söz vahyedeceğiz. (Müzem-mil/5)


Yine Allah şöyle buyurmaktadır:


Eğer biz bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Al­lah korkusundan parça parça olmuş görürdün. (Haşr/21)


Bundaki diğer bir hikmet, inen âyetlerle ilgili olay arasındaki irti­batı gözetmektir. Bu irtibat daha fazla dikkat ve bilince, âyetin, ilgili olayla birlikte daha güzel anlaşılmasına ve düşünülmesine vesile olur.


Kur'an'ın parça parça indiriliş hikmetlerinden birisi de yasamada, emir ve yasaklarda, farz ve vaciblerde tedriciliği gözetmektir. Bir insa­nın bunun tamamını bir defada yerine getirmesi zordur. Kur'an'ın ta­mamı bir defada nazil olmuş olsaydı insanın Kur'an'ın bütün emirleri­ni bir anda yerine getirmesi zor olurdu. Sorumluluklar ve emirlerin yö­neltilmesinde aşamalı bir metodun uygulanması hikmetin ta kendisidir.


Mekke ve civarında inen sûre ve ayetlere Mekki, Medine ve civa-nnda inen sûre ve âyetlere de Medeni denilir. Alimler arasında en çok şöhret bulan görüş bu görüştür.


Bir görüşe göre de hicretten önce inen sûre ve âyetlere Mekki, hicretten sonra inen sûre ve ayetlere de -Mekke'de inmiş olsa bile-Medeni denilir. Bir başka görüşe göre "Ey insan!" gibi ibarelerle Mek-kelilere hitabeden Kur'an âyetleri Mekki'dir. Çünkü bu muhataplann büyük çoğunluğu kâfirlerden oluşur. "Ey iman edenler!" gibi ibareler­le Medinelilere hitabeden âyetler de Medenidir. Çünkü bu tür hitaba muhatap olanlar -istisnaları olsa da- genellikle mümindirler.


Medeni olduklan ifade edildikleri halde bazı sûrelerin içinde bir veya birkaç tane Mekki âyet bulunur. Mesela Bakara sûresi, 281. âyet hariç tamamen Medeni'dir. Aşağıda zikredeceğimiz bu âyet Veda hac-cı esnasında Mina'da nazil olmuştur:


Allah'a döndürüleceğiniz, sonra da herkese hak ettiğinin eksiksiz verileceği ve kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı bir günden sa­kının! (Bakara/281)


Mesela Nisa sûresi, aşağıda zikredeceğimiz 58. âyeti hariç Mede­ni bir sûredir. 58 âyet Mekke'de inmiştir:


Allah size, mutlaka emanetleri ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şe­yi işitici, her şeyi görücüdür. (Nisa/58)


Bu âyet-i kerime Hz. Peygamber, daha önce vaadettiği şekilde Kabe'nin anahtarlarını Osman ibn Talha'ya geri verdiği esnada onun hakkında nazil olmuştur. Halbuki Peygamberimizin bazı yakınları Ka­be'nin anahtarlarının kendilerine verilmesini bekliyorlardı.


Bir diğer misal de Tevbe süresidir. Sonudaki iki âyet hariç bu sû­renin Medeni olduğunu görüyoruz. Bu iki âyet şöyledir:


Andolsun ki size kendinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, si­zin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O. size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. Ey Muhammedi Yüz çevirirlerse de ki: "Allah bana yeter. O'ndan başka ilah yok­tur. Ben sadece O'na güvenip dayanırım. O, yüce arş'ın sahibidir."


(Tevbe/128-129)


Mekki sûrelerin genellikle Allah'ın birliğinin isbatı, putperestlerle ve putlara tapmayla ilgili tartışma, insanları Allah'a ortak koşmaktan uzaklaştırıp akılların, vicdanların ve kalplerin günah ve kör taklidin esaretinden kurtarmaya çağrı etrafında yoğunlaştığını görürüz.


Medeni sûreler ise genellikle fıkhı ve içtimai ahkâmın açıklanması, devletler arası ilişkilerin belirlenmesi, aile hukuku, savaş ve barış huku­ku, anlaşmalar ve sözleşmeler gibi konular ihtiva eder. Çünkü İslâm ar­tık bir devleti, bir varlığı ve toplumu olan bir din haline gelmiştir.

Bu Bölümdeki(14) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-14.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Mekke'de inen sûrelerle Medine'de inen sûreler arasında ne fark vardır? Bunların karakteristik özellikleri nelerdir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.