☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

SORU: Kur'an-ı Kerim'de Allah Teâlâ'nın isimlerinden Selam ve Mü'min ismi geçmektedir. Bunların anlamı nedir?

Sorularla islamiyet-14->CEVAP: Allah Teâlâ'nın güzel isimlerinden birisi de es-Selam'dır. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:


O, öyle Allah'tır ki, kendisinden başka hiç bir tanrı yoktur. O, mülkün sahibidir, eksiklikten münezzehtir, esenlik verendir ve güven­lik verendir. (Haşr/23)


Selam'm sözlük anlamı selâmet, esenlik, emniyet ve güvendir. Al­lah Teâlâ kendisini es-Selâm diye isimlendirmiştir. Çünkü varlık ale­mindeki her türlü selametin kaynağı O'dur. O, kullarını tehlikelerden koruyup himaye edendir. O, esenlik ve güveni hak eden herkese esen­lik ve güvenlik verendir. Kainatta esenlik ve güven adına ne varsa hep­si O'na nisbet edilir ve hepsi O'ndan kaynaklanır.


Allah Teâlâ kendisini es-Selâm diye isimlendirmiştir. Çünkü O'nun mukaddes zâtı her türlü ayıptan salimdir, hiçbir ayıbı ve kusuru yoktur. O'nun sıfatları ve fiilleri her türlü eksiklik ve kötülükten uzak­tır. Allah'a nisbetle es-Selâm'm anlamı; dostlarına selam veren "Selâ­mın sahibi" demek de olabilir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyuruyor:


Hamdolsun Allah'a, selâm olsun seçkin kullarına! (Neml/59)


Rasûlullah'ın (s.a) namazların sonunda yaptığı dualardan biri de şuydu:


Ey Allahım! Selam sensin, her türlü esenlik sendedir ve sana ait­tir. Bize esenlikle hayat ver ey rabbimiz! Ve bizi esenlik yurduna (cennete) dahil et.


Allah Teâlâ dinine verdiği ismi bu kelimenin kökünden türetmiş ve onu islâm diye isimlendirmiştir. Müslümanların kendi arasında se­lamlaşmayı bu kelimeyle yapmalarını istemiştir: "es-Selâmü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh." Mü'minler Allah'a kavuştukları zaman onlara bu kelimeyle iltifatta bulunacağını müjdelemiştir:


Kendisine kavuştukları gün, Allah'ın onlara iltifatı, selamdır. (Az-hab/44)


Kur'an-ı Kerim kıyamet gününde meleklerin müminleri bu keli­meyle selâmlayacağını bize haber vermektedir:


Melekler her kapıdan yanlarına girip: "Sabretmenize karşılık size selam olsun! Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir" derler. (Ra'd/23)


Akıllı ve tedbirli bir müslüman selamın ruhuyla ve selamlaşmanın faziletiyle süslenerek Allah'a nisbet edilen es-Selam isminden gerekti­ği şekilde yararlanır. Bu bize Rasûlullah'ın şu hadisini de hatırlatır:


Müslüman, müslümanın elinden ve dilinden emniyette olandır. İmam Gazâlî bu konuyla ilgili olarak özetle şöyle der:


Hile ve aldatmadan, kin ve hasetten ve kötülük yapma arzusundan kalbini, günahlardan organlarını, döneklikten ve iki yüzlülükten sıfatlarını koruyan her müsüman, temiz bir ruhun sahibidir ve kı­yamet gününde Naim cennetini hak eden temiz bir kalple rabbine gelecektir. Bunun için Yüce Allah şöyle buyurur:


O gün, ne mal fayda verir, ne de evlat. Ancak kalb-i selim (temiz bir kalp) ile gelenler o günde fayda bulur. (Şuara/88-89)


Allah'ın güzel isimlerinden birisi de el-Mü'min'dir. İman, lügatte tasdik/doğrulamak demektir. Allah Teâlâ el-Mü'min'dir, yani kendi ke­lamını kendi nefsinde tasdik edendir. O, söyleyenlerin en doğrusudur, hükmedenlerin en âdilidir. O, zâtının hak ve gerçek olduğuna şahitlik edendir. Bunun için Kur'an-ı Kerim şöyle buyurmaktadır:


Allah, kendisinden başka tanrı olmadığına şahitlik etti. Melekler ve ilim sahipleri de O'ndan başka tanrı olmadığına adaletle şahit­lik ettiler. (Âl-i İmran/18)


Allah Teâlâ el-Mü'min'dir, Çünkü O, emniyet ve güvenin kayna­ğıdır. Mü'minlerin kalp huzurunu ve sükûnetini temin edendir. Bu se-beble Kur'an-ı Kerim mü'minlerden şu şekilde söz eder:


inanıp da imanlarına herhangi bir zulüm karıştırmayanlar var ya, işte güven onlaradır ve onlar doğru yolu bulanlardır. (En'am/82)


Allah Teâlâ'nın kullarına emniyet ve güvenin sebeblerini nasıl ha­zırladığını, onlara korkunun kapılarını nasıl kapattığını ve onlara nasıl gönül huzuru verdiğini İmam Gazâlî gayet veciz bir ifadeyle tasvir edi­yor ve şöyle diyor:


Düşmanları tarafından aranan tek başına bir insan düşünelim; çok darda kalmıştır, zayıf olduğu için organlarını hareket ettireme­mektedir. Hareket ettirse bile yanında hiç bir silahı yoktur. Silahı olsa bile tek başına düşmanlarına direnecek gücü yoktur. Kendisi­ne ait askerleri olsa bile onlar da mağlubiyetten emin değildirler. Sığınacak bir kalesi dahi yoktur. Nihayet birisi gelir, onun zayıflı­ğını tedavi eder. Onu kuvvetlendirir, askerler ve silahlarla ona destek verir, etrafını kalelerle çevirir. Böylece onun emniyetini sağlamış olur. İşte bu, kişi el-Mü'min (emniyet ve güven veren) di­ye isimlendirilmeye yaraşır.


Kul, aslında yaratılıştan zayıftır. Hastalıklara, açlık ve susuzluğa açıktır. Dışarıdan gelecek yakıcı ve boğucu âfetlere, yırtıcı ve vahşi hayvanların saldırılarına maruz kalabilir. Bütün bu tehlikelerden ve korkulardan ancak, hastalıklarını defetmek için ilaçlar, açlığını gider­mek için yiyecekler, susuzluğunu gidermek için içecekler hazırlayan, organlanyle vücudunu koruyan ve kendisine yaklaşan tehlikeleri du-yularıyle gözetleyebilen kimse emin olabilir. Sonra onun en büyük korkusu âhiret korkusudur. Bu korkudan onu koruyacak olan da keli-me-yi tevhiddir. Allah onu tevhide yönlendirir ve tevhide teşvik eder. Yüce Allah bir kudsi hadiste şöyle buyuruyur:


Lâ ilahe illallah benim kalemdir. Kim benim kaleme girerse aza­bımdan emin olur.


Âlemdeki her türlü emniyet ve güven sadece O'nun yarattığı se-beblerden elde edilir ve bunları kullanmayı da sadece O öğretir. O her şeye hilkatini (varlık ve özelliğini) veren, sonra da doğru yolu göste­rendir. O, mutlak ve gerçek Mü'min'dir.


Allah Teâlâ vaadini yerine getirdiği ve ihlaslı kullarının sadakati­ni/samimiyetini bildiği için de el-Mü'min'dir. Bu konuda Îbnu'l-Kay-yim şöyle diyor:


el-Mü'min, doğru söyleyenlerin doğruluklarını bir takım şahitler­le tasdik edendir. Allah Teâlâ peygamberlerini, kendisinden alıp insanlara tebliğ ettikleri haberlerde doğruyu söylediklerini tasdik eder, onların doğruluklarına hem sözlü, hem de maddi delillerle şahitlik eder. Allah Teâlâ peygamberlerinin tebliğ ettikleri vahyin hak ve gerçek olduğunu ortaya koyacak delilleri kulların mutlaka kendi içlerinde veya dış dünyalarında göreceklerini haber ver­mektedir ki O'nun haberi doğrudur ve söylediği gerçektir:


Onun hak olduğu ortaya çıkıncaya kadar varlığımızın belgelerini onlara hem dış dünyada, hem de kendi içlerinde göstereceğiz. (Fussilet/53)

Bu Bölümdeki(14) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-14.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




SORU: Kur'an-ı Kerim'de Allah Teâlâ'nın isimlerinden Selam ve Mü'min ismi geçmektedir. Bunların anlamı nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.