Sorularla islamiyet-9->CEVAP: Bu kişi Hollandalı bir oryantalisttir. Sözlerinden kabul edilenler olduğu gibi reddedilenleri de vardır. Genellikle oryantalistler arasında sözü kabul edilecek, ihlaslı ve içten olanı pek azdır. Sözleri reddedilen ve bozuk zihniyetli olanlar çoğunluktadır. Fakat Hollandalı bu oryantalistin bilimsel bir yönü vardır ki başka oryantalistlerden daha çok ilgimizi ve dikkatimizi çekmektedir. Bu zatın çalışması bize, başkalarının yaptığı çalışmadan çok daha yararlı olmaktadır.
Bu zatın işaret etmek istediğimiz çalışması Hz. Peygamberin hadis-i şerifleri ile ilgili fihristtir.
Bilindiği üzere İslâm düşüncesi ile meşgul olan herkes Kur'an ayetlerini ve hadisleri delil olarak göstermeye ihtiyaç hissetmektedir. Her araştırmacı Kur'an'ın tamamını ezbere bilmeyebilir. Hatta Kur'an'm tamamını ezbere bilse bile dilediği ayete kolayca ulaşamadığı olur. Fakat detaylı bir fihrist aracılığı ile aradığı ayete kolayca ulaşabilir.
Teferruatla ilgili olanları şöyle dursun, temel hadis kaynaklan pek çok ve büyüktür. Öylesine ki bazen bir yazar veya araştırıcının aradığı hadisi bulması insanı bitkin düşürecek derecede zor olur. Araştırmacılar bu alanda birbirini izleyen güçlüklerle karşılaşmışlardır.
Hadis-i şeriflerle ilgili detaylı bir fihristin araştırıcının önünde olması, zor gerçekleşen çalışmalarında çok faydalı sonuçlar vermiştir.
Sözünü ettiğimiz kişi Prof. Dr. Arend Jan Wensinck'tır. Kaynakların çoğu, onun adını Fensincık olarak bildiriyor. Fakat o adını özellikle Arabça imza atarken Vav harfi ile Wensinck olarak yazmaktadır.
Prof. Arend miladi 1881 tarihinde doğmuş 1939 tarihinde vefat etmiştir.
1908 yılında Peygamber'in Medine Yahudilerine Karşı Durumu isimli çalışması ile Leiden Üniversitesinde doktor olmuştur. 1930 yılında Mısır, Suriye ve (diğer) Arab ülkelerine seyahatlar yapmış, vefatından kısa bir süre önce tekrar Mısır'a seyahat etmiştir.
Leiden Üniversitesinde Sami dilleri profesörü idi.
Leiden Hollanda'nın güneyinde bir şehirdir. Hollanda'nın en eski üniversitelerinden birisi 1575 yılında bu şehirde kurulmuştur. Bu üniversitenin kurucusu Kral Wilhem Simith'dir. Kral Wilhem Nasu kraliyet ailesinden gelen, Hollandalıların kurtuluş mücadelesinde en büyük liderlerinden biridir.
Kral Wilhem 1555 yılında Hollanda kralı tarafından tayin edildiği İspanya sarayında görev yapmıştır. Fakat Kral 2. Filip'in Hollanda halkının özgürlüğüne olan saldırısı üzerine Wilhem, Kral Filip'i devirme hareketine girişmiştir.
Kral Wilhem daha sonraları İspanya aleyhine kılıç çekmiştir. 1584 yılında ülkesinin istiklaline kavuşması için yaptığı mücadelenin en kritik aşamasında tutucu bir katolik tarafından gerçekleştirilen suikastte öldürülmüştür.
Leiden Üniversitesi 17. ve 18. yüzyıllarda tıp bilimleri ve Protestan mezhebi ile ilgili dini ilimlerin merkezi idi. Bu üniversitede önceleri dini ve felsefi konulara ilgi yoğun idi. Sonraları tıp, edebiyat ve hukuk belirgin bir şekilde ilgi alanı oldu.
Bu üniversitede İslâm araştırmaları önemli bir yer tutmuştur. Zira öncelikle Hollanda'nın Endonezya ile olan ticari ve sömürgeci ilişkilerine bu araştırmalar yarar sağlamıştır. Leiden Üniversitesi gerçekten büyük bir kütüphaneye sahiptir.
Sami dillerini iyi derecede bilen Wensinck'in yıldızı böyle bir ortamda parlamıştır.
1908'den 1927 yılına kadar Leiden Üniversitesinde İbranice Profesörü olarak çalışan Wensinck daha sonra 1927'den vefat ettiği 1939 yılına kadar Arabça kürsüsü profesörü olarak çalışmasını sürdürmüştür.
Prof. Wensinck bu kürsüde Christian Snouck'un yerine geçerek görev almıştır. Prof. Snouck, 1857'de doğmuş, 1936 yılında vefat etmiştir. Kendisinin Şark Gazileri isimli bir eseri ve 19. Asrın Son Yarısında Mekke konulu bir çalışması vardır. Bu çalışma en önemli projelerinden birisidir.
Prof. Snouck'da De Joye'nin yerine geçmek suretiyle görev yapmıştır. De Joye -ki o, Michael Jan'dır- 1836 yılında doğup 1909'da vefat etmiştir.
Michael'de Fransız asıllı Hollandalı bir oryantalist olup Leiden Üniversitesinde profesör olan Reanhart Dozy'nin Öğrencisidir. Dozy'nin şöhreti Endülüs üzerine yaptığı araştırmaları ile meşhurdur. lekmilet'ul-Meâcim'il Arabiyye isimli bir eseri vardır.
Michaem Jan Oxford Üniversitesine gitmiş, oradan Leiden Üniversitesine profesör olarak dönmüş ve Ei-Mektebeî'ul Coğrafiyye isimli eserini yayınlamıştır. Bu her bir oryantalistin kendine göre bir değeri vardır. Bununla beraber haklarında söylenecek şeyler ve eleştiriler de vardır.
Prof. Emin medeni oryantalisler hakkında şunları söylüyor:
Hristiyan dünyasının kiliseleri oryantalistlerden birer hristiyan misyoneri olarak faydalanmıştır.
Bunlardan pek çoğunu Hristiyanlığa olan körü körüne bağlılıkları İslâm'a karşı savaşa sürüklemiştir. Yaptıkları çalışmalarda İslâm dininin mesajına, öğretilerine ve tarihine çeşitli iftiralar atma gayreti içindedirler.
Sömürgeci ülkeler de bu oryantalistleri siyasi, ekonomik ve kültürel etkinliklerinde kullanmıştır. Bunlardan elçi, konsolos veya ateşe yaparak sömürge politikalarını uyguladıkları ülkelere tayin edip göndermişlerdir.
Zuhur ettiği günden beri İslâm dinine karşı olan düşmanlığı sebebiyle bazı oryantalistlerin İslâm dinine öfke ve kin duyması ve saldırması ve bunlardan bazılarının sömürgecilerin planına uyarak onların propagandasını yapması doğaldır.
Bu sebeple oryantalistlerin genelde doğu tarihi hakkında söyledikleri ve özel olarak da Arab dünyası ve İslâmiyet hakkındaki görüşleri şüphe ile karşılanmalıdır.
Görüşleri sağlıklı olmayan, araştırmaları derinlik ifade etmeyen bazı oryantalistlerin yaptığı çılgınlıkların ve hataların şüphe uyandırması gayet doğaldır.
Bir takım maksatların oyuncağı olan kindar bir kimsenin, gerçeği arayan asil kimseye saldırması, birilerine bağımlı ve taşkın davranışlar sergileyen bir kimsenin dengeli olana saldırması doğaldır. İşte bu özelliklerden dolayı oryantalistlerin doğu dünyası hakkındaki, özellikle de Arab ve İslâm dünyası ile ilgili görüşleri çelişkilidir. Bunlardan adaletli olanlar olduğu gibi görüşlerinde zulmedenler de vardır.
Hollandalı oryantalist Wensinck diğerleri arasında günahtan korunmuş (masum) bir kimse değildir. Fakat onu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, yaptığı ilmî çalışmalardır. Bunlar Miftah-u Künüz'is-Sünneh ve Mucemu el-Fazı'l Hadis en-Nebevi kitaplarıdır. Bu eserler bir görüş ve düşünce bildiren kitaplar olmayıp, Fihrist çalışmalarına dayanan eserlerdir.
İslâmî ilimler arasında hadis dalında değerli çalışmaları olan Ah-med Muhammed Şâkir, Prof. Wensinck'le görüşmüş, konuşmuş ve onun hakkında şöyle demiştir: "Kendisinin hadis dalında benzeri ender bulunan bir kimse olduğunu gördüm."
Miftahu Kuruız'is-Sünneh isimli eseri hadis fihristidir.
Bu eser, 14 ayrı meşhur İslâm âlimi tarafından yazılmış kitaplar-daki hadisleri bulmak için hazırlamıştır.
Bu eserlerden Sahih-i Buharı, Sünen-i Ebi Dâvud, Sünen-i Tirmi-
zî, Sünen-i Nesâi, Şünen-i Ibn Mâce ve Sünen-i Dârimi'de bulunan hadislerin yerini bab'ın rakamını bildirerek göstermiştir.
Sahih-i Müslim, Muvatta-ı Mâlik, Müsned-i Zeyd b. Ali ve Müs-ned-i Dâvud et-Tay alisi'de bulunan hadislerin numarasını vererek hadisin yerini göstermiştir.
Ahmed b. Hanbel'in Müsned'i, İbn Hişam'ın Siyer'i İbn Sa'd'ın Ta-bakat'ı ve Vahıdi'nin Megazi'sinde, bulunan hadislerin ise sahife numaralarını bildirerek hadisin yerini göstermiştir.
Prof. Wensinck bu eserini İngilizce olarak düzenlemiştir. Eserin Arabça'ya aktarılmasını Sünnet-i Nebevi'nin hizmetkarı Muhammed Fuad Abd'ul Baki gerçekleştirmiş, İslâm Ansiklopedisi Kurumu Tercüme Komisyonu tarafından da yayınlanmıştır. Eser'in ilk baskısı Kahi-re'de miladi 1953 tarihlerinde yapılmıştır.
Prof. Wensinck'in el yazısı ile yazıp Prof. Abd'ul Baki'ye gönderdiği mektubu Arabça nüshanın başında yer almaktadır. Yazar bu mektubunda kitabın Arabça'ya çevrilmesinden duyduğu memnuniyeti Prof. Bâki'ye söylediği şu sözlerle ifade etmektedir:
Kitabı sevinç ve kıvançla okudum. Bu ağır görevi yapmakta başarı veren Allah'a şükürler olsun.
Benim zayıf şahsıma gelince, yaptığınız bu tercüme çalışması ile beni büyük bir şükran hissi ile karşı karşıya bıraktınız. Çünkü bu değerli çalışmanızın en çok faydası banadır. Eserin Avrupa baskılarında bulduğunuz hataları ortaya koymanız da benim yararıma olan bir sonuçtur.
Umarım ki en ince özellik ve güzellikleri taşıyacak şekilde kitabı basacak matbaayı seçmişsinizdir. Üç dört kitabı basıldıktan sonra göndermek lutfunda bulunuyorsanız memnun kalacağım..."
Yazarı bu eseri, hadis konusunun ana kaynağı durumunda olan on üç kitaba fihrist olarak hazırlamıştır. Bu kitaplar şunlardır:
1. Müsned-i Ahmed b. Hanbel,
2. Sahih-i Buharı,
3. Sahih-i Müslim,
4. Sünen-i Dârimi,
5. Sünen-i Ebi Dâvud,
6. Sünen-i Tirmizı, /. Sunen-ı Nesaı,
8. Sünen-i ibn Mâce.
Bu sekiz kitap hadis alanında güvenilir kaynaklardır. Sahih bir hadisin bunlarda bulunmaması nadir görülen hallerdendir.
9. Muvaîta-i Mâlik,
10. Müsned-i Ebi Davûd et-Tayalisi.
Bu iki kitap hadisle ilgili olarak yazılan en eski kitaplardandır. Zira Tayâlisi'nin vefatı hicri 204 ise de İmam Mâlik ve Tayalisi hicri ikinci yüzyıl âlimlerdendir.
11. Sıyer-ı Ibn Hışam. (v.218 h.)
Bu kitap, daha önce Meğazi konusunda eser verenlerin öncüsü durumunda olan Muhammed b. İshak'ın (v.151 h.) yazmış olduğu kitabın kısaltılmışıdır.
12. Vakidi'nin (v.207 h.) Meğâzi'si.
13. Tabakat-ı İbnSa'd.
Bu eser Hz. Muhammed'in ashabının ve onlardan sonra gelen tabiinin hayatını anlatan en büyük eserdir. Hafız ve sika (güvenilir) olan Muhammed b. Sa'd (v. 230 h.) tarafından kaleme alınmıştır.
14. Hz. Hüseyin torunu Zeyd'e (v.122 h.) nisbet edilen Müsned.
Bu kitap Şia'dan olan Zeydiyye mezhebi fıkhının temelidir. Eğer bu eserin Hz. Zeydve nisbeti sahih ise geçmiş imamların kitapları arasında en eski kitaptır. Şu kadar ki Hz. Zeyd'den kitabı rivayet eden Ebû Hâlid Amr b. Hâlid el-Vâsıti hadis imamları nezdinde rivayetine güvenilir bir kimse değildir. İlim adamlan onun yalan söyleyen birisi olduğunu ifade etmiştirler.
Ahmed b. Hanbel onun hakkında: "Yalancıdır. Hz. Hüseyin'in torunu Zeyd'den babaları ile ilgili olarak uydurma hadis rivayet ederdi" demiştir.
Prof. Wensinck bu kitabını ilmi meseleler, tarihi kişiliği olan kimseler ve önemli konulan dikkate alarak düzenlemiştir. Her bir konuyu, kendisi ile ilgili detaylara ayırmış, konulan alfabetik sıraya göre düzenlemiştir. Kitapta hadislerle ilgili konuları toplamaya gayret etmiştir.
Yukarıda sözünü ettiğimiz 14 kitabın Miftah'taki sembolleri şöyledir:
Demek oluyor ki Ebû'd-Derdâ'nın Kur'an'ı toplayan birisi olmasıyla ilgili bilgiler Buharînin 66. Kitab'ının, 8. Babında; Tabakât-ı İbn Sa'd'm 2. cildinin 2. kısmının 112. ve 114. sahifelerindedir.
"Ebû'd-Derdâ"nm ilmi."
Buna göre Ebû'd Derdâ'nın ilmi konusu İbn Sa'd'ın Tabakât'ının 2. cild 2. kısım 111. sahifesindedir. Ahmed b. Hanbel'in Müsnedinin 5. cild, 242. s ah i fes indendir.
Buna göre Ebû'd-Derdâ'nm Zühd'ü konusu Tirmizî'nin 34. Kitab, 64. babında; İbn Sa'd'ın Tabakât'ının 2. cild 1. kısım 61. sahifesindedir.
İkinci örnek: "Ücretle çalışan kimse" başlığı ile verilmiş. Konu: "Çalışanın ücretini vermeyenin cezası."
Buna göre, bu konuyu Buharî'nin Sahîh'infe 37. kitap 10. bâb'da, İbn Mâce ve Ahmed b. Hanbel'in MM5/Winde 2. cild, 358. sahifede, 3. cild, 59. 68. ve 71. sahifelerde bulabiliriz.
Konu: "Bir kimseyi ücretle çalıştırdığın zaman ücretini bildir."
Buna göre, bu konu Nesâi'nin Surte/t'inde 35. kitap, 4. bâbda; Zeyd'in Müsnedinde 654 nolu hadistedir.
Sabrederek üçüncü bir örnek görelim: "Mısır" başlığı altında şu konuları; Hz. Peygamber'in Mısır'ı vasfetmesi"
Buna göre bu konuyu Müslim'in Sahih'inde 226. ve 227. hadislerde; Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inin 5. cild, 273. sahifesinde bulacağız.
Konu: "Mısır'ı Amr b. Âs'ın fetheden müslümanlar arasında taksim etmemesi."
Buna göre, bu konu Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inin 1. cild, 166. sahifesindedir. Kitapta kullanılan semboller biraz zor görünebilir. Fakat pek çok şeyi kısaltmaktadır. Bir parça üzerinde durmak, onlan kolayca anlaşılır hale getirecektir.
Bu kitapla bizler Prof. Wensck'in -kendi ifadesine göre- 10 yıl sarfettiği, eseri tercüme edenin de birkaç yıl çalıştığı ve ortaya koyduğu emeğin meyvelerini toplamaktayız.
Bu eserin değerini anlamak için Muhammed Abduh'un en büyük öğrencisi ve kendisinden sonra yerine geçen Muhammed Reşid Ri-za'nın söylediklerine kulak verelim:
İmdi: Arab okuyucular için en iyi bildiğim şey bu kitaptır. Onlara bu kitaba olan ihtiyaçlarını, kitaptan yararlanma yolunu açıklamak isterim. Hadis âlimleri arasında en üst düzeyde olan bile bu kitaba ihtiyacı olmadığını söyleyemez. Aksine onların, başkalarına göre bu kitaba daha çok ihtiyacı vardır. Onları daha aşağı derecedeki âlimler izler. Daha sonra meşhur hadis kitaplarına sahip olan sıradan insanlar gelir. Bu sözlerim uzun yılların tecrübesi sonunda söylenmiştir. Ben bunları bir görüş olsun diye veya gönül almak için söylüyor değilim.
Eğer hadis kitabı için olduğu gibi diğer kitaplar için de bir miftah olsaydı -yazar, Buharî ve Müslim için yapılan bir fihrist çalışmasını kastetmektedir- çeşitli kitaplara başvurmakta harcadığım ömrümün yarısını kazanmış olurdum. Bu önemine rağmen bu kitap, Prof. Wensck tarafından hazırlanan Mifîahu Kunuz'is-Sünneh isimli esere olan ihtiyacımı karşılamıyor. "Zira birincisi, baş tarafı bilinen sözlü sünnetin (hadislerin) yerini gösterir, diğeri ise sözlü hadislerin yerini gösterdiği gibi, davranış halindeki sünnetlerin, menkıbelerin, şemail'in, takriri sünnetin ve meğazi'nin yerini bildirmektedir.
Eğer hadisle ilgili çalışmalarımın başladığından beri elimde böyle bir kitap olsaydı, bu uğurda harcadığım ömrümün dörtte üçünü kazanmış olurdum.
Böyle bir kitap elimde olsaydı benim için hadislerde güvenilir olanları bir eserde toplamak ve hadislerde anlaşılması güç olan meselelere inandırıcı cevaplar veren, bu çağın bilgisi ve felsefesi ışığında çözen bir kitap yazmak önerilerine "evet" demek mümkün olabilirdi,
Wensck'in emek verdiği kitapların önemlilerinden ikincisi Mu'cem-u Elfâz'ü Hadis en-Nebevi'dir. Bu eser ana hadis kaynakları esas alınarak meydana getirilmiştir. Bu kaynaklarlar şunlardır: Sahih-i Buharı, Sahih-i Müslim, Sünen-i Ebi Dâvud, Sünen-i Tirmizî, Sünen-i Nesâi, Sünen-i İbn Mâce, Sünen-i Dârimi, Muvatîa-i Mâlik, Müsned-i Ahmed b. Hanbel.
Bu eserin hazırlanmasına 1923 yılında başlanmış, Prof. Wensck ile birlikte şu oryantalistler de çalışmalara katılmıştır:
Prof. Wensck, Prof. Van Loon, Prof. De Haas, Prof. De Bruyn, Prof, Josef Shath.
Bu kitap sözlük esası ve alfabetik olarak hazırlanmış, en sonunda şahıs adları, yer isimleri ve delil olarak kullanılan Kur'an ayetleri başlığı altında üç ek dışında 7 büyük ciltten oluşmuştur.
Prof. Wensck'in kitapta kaynaklar için kullandığı semboller şöyledir:
Bir örnek verelim: Birinci cildde - vjl maddesinde şu hadisi görüyoruz:
"Adam bakımını üstlendiği kimseleri terbiye ederse..." anlamında olan bu hadis Ebu Davud'un Sünen'indo Diyât bölümünde 15. bab-da; Müsneddt 1. cildin 41. s ahi fesindedir.
"Her kim üç kız çocuğu büyütür, onları terbiye eder ve evlendirir-se... hadisi Ebû Davud'un Sünen'ind& Edep bölümünde 131. babda, Buharî'nin Sahihimde İstikraz bölümünde, 18. bâbda, Nesâi'nin Sü-nen'indc Büyü bölümünde, Ahmed b. Hanbel'in Müsnedinde 3. cildin 97. sahifesindedir. .
"Onu anası terbiye etmiş, seni de anan terbiye etmiş" hadisi Müslim'in Sahih'inde Mesacid bölümünde 67. hadisdir.
"İnsanın çocuğunu terbiyeli yetiştirmesi ölçek dolusu sadaka vermesinden daha hayırlıdır" hadisim Tirmizî'nin Sünen'inde Bir bölümünde 33. bab'da Ahmed b. Hanbel'in Müsnea"in'm 5. cildinde 69. ve 102. sahifelerinde bulabiliriz.
Prof. Wensck'in çalışması sadece bu iki hadis fihristinden ibaret değildir. Onun başka çalışmaları da vardır ki bunları detaylarıyla ele almamız meseleyi uzatacaktır. Sadece bu çalışmaların isimlerini vermekle yetineceğiz. Onların lehinde veya aleyhinde hüküm verme işini bir başka münasebete bırakıyoruz.
Prof. Wensck üç dilde (İngilizce-Fransızca ve Almanca) İslâm Ansiklopedisini yazma işini 1924'te üstlenmiş, bunların ilk üç fasikülünü tamamlamıştır. Vefatından kısa bir zaman önce Ansiklopedinin bir özetini yayma hazırlama çalışmalarına başlamıştır. 1953 yılında Alman-ca'sı çıkan Ansiklopedide sadece dini makaleler yer almaktadır.
Wensck'in kitaplarının basım yılma göre bir listesini veriyoruz:
1. Muhammed ve Yahudiler, 1911
2. İslâm'da İsrailiyyat, 1913
3. Hadis Zeyli'nin Fihristi, 1916
4. İslâm Araştırmalarında Hadisin Kıymeti, 1921
5. Muhammed ve Peygamberlik, 1924
6. Ibn Haldun'un Sosyal Felsefesi, 1925
7. Miftahu Kunuz'is Sünneh, 1927
8. Mu'cem'ul Müfehres el-Elfaz'il Hadis en-Nebevi, 1927
9. İslâm'da İçki, 1928
10._ Sami Âdetlerinde Güneş, 1928
11. Doğu Tasavvufu: islâm ve Hristiyanlık 1928
12. Doğululara Göre Meşiet-i Vahide İnancı 1928
13. Süryanilerde Doğu Tasavvufu, 1930
14. İslâm İnancı ve Tarihi Gelişimi, 1932
15. Gazâlî, 1932
16. Sami Araştırmaları, 1938
17. Gazâlî'nin Düşüncesi, 1940
18. İslâm İbadetlerinin Aslında Yahudiliğin Etkisi, 1954
Bir kez daha söylüyoruz ki Wensinck'in bu araştırmaları ve diğer yazdıkları üzerinde bir değerlendirme, lehinde yahut aleyhinde hüküm verme çalışması yapılması başlı başına bir konudur. Yazmakta olduğumuz bölüm buna yetmez.
Rivayet olunduğuna göre bazı kimseler Wensck'e Mısır Arab Dil Kurumuna üye olması için teklif götürmüşler, fakat o zamanın Kurum yetkilileri bu teklife olumlu cevap vermemişlerdir. Deniliyor ki bu olumsuz cevabın sebebi Mısır'daki Ehram gazetesinin Wensinck'e hücum eden araştırmaları ve İslâm düşüncesi ile bağdaşmayan fikirlerini tenkit etmesidir. Bu makaleler onun Dil Kurumuna üye olarak atanmasından vazgeçilmesine sebep olmuştur.
Hollandalı oryantalist Prof. Wensinck'in durumu ne olursa olsun, inanç ve görüşleri ve hakkında yapılan tenkitler nasıl olursa, olsun Mif-tah ve Mucem isimli iki eserle Hz. Peygamberin hadislerine önem verme alanındaki çalışması adım kabul ettirmiştir.
Geniş hadis kaynaklarına müracaat ederken hadislerin yerini bulma konusunda hadis araştırmacıları Vensinek'in adını takdirle anmaya devam edeceklerdir.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-9.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.