☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Okuduğunuz bir hutbede Rasûlullah'm (s.a) şu hadisi geçi­yordu: Sizin dünyanızdan bana güzel koku ve dindar kadınlar sevdirildi ve namaz benim gözümün nuru kılındı. Bu hadis ve bunun anlamı hakkında ihtilafa düştük. Kaynağı ve lafzı üzerinde tartıştık. Bu hadisi rivayet eden kimdir ve hadisin mana­sı nedir?

Sorularla islamiyet-16->Cevap: Rasûlullah'm (s.a) hadisine gerekli itinayı ve titizliği göster­mek vacibtir; İslâmî gayretin ve Peygamber hadislerine olan arzu ve te­mayülün bir delilidir. Önemli olan bu hadislerin sadece ibareleri üzerin­de durmak değil, bu titizliği onları uygulama ve yaşamada da göster­mektir. Yoksa amelsiz sözün ve uygulamasız lafzın hiçbir değeri yoktur.


Sözkonusu hadisi İmam Ahmed Müsned'inde, Nesei Sünen'inde, Hakim el-Müstedrek'inde ve Beyhakî Sünen'inde rivayet etmiştir. Ha-sen bir hadistir. Bunu İmam es-Suyuti el-Câmi'us-Sağir min Ehadisi'l-Beşir'in-Nezir isimli kitabının birinci cüzünde 3669 numaralı hadisi olarak işaret etmiştir. Enes'ten rivayet edilen hadisin el-Cami'us-Sa-ğir'dtki ibaresi şöyledir:


Sizin dünyanızdan bana güzel koku ve kadınlar sevdirildi; ama gözümün aydınlığı namaz oldu.


Bu ibarenin içinde "üç şey" kelimesi yoktur.


Bunu eş-Şevkani de aynı şekilde Neylü'l-Evtar Şerhu Münteka'l-Ahbar isimli kitabında şu ibareyle nakletmiştir:    Enes (r.a) Hz. Peygamber'in şöyle dediğini rivayet etti: Sizin dün yanızdan bana kadınlar ve güzel koku sevdirildi; ama  gözümün       aydınlığı namaz oldu.


Bunu Nesei rivayet etti. Şevkani, devamında şöyle der:


Bunu Ahmed, İbn Ebi Şeybe ve Hakim de aynı şekilde Enes'ten rivayet etti. Nese'inin Sünnen'indeki isnadında Seyar ibn Hatim ve Selâm ibn Miskin vardır. Ahmed, Zühd isimli kitabında, Hakim de Müstedrek'te bu hadisi Seyar yoluyla rivayet etti.


Şevkani daha sonra bu hadisin ravilerinden ve derecelerinden söz ediyor, sonra da şöyle diyor:


el-Hâfız, Telhis'te bu hadisin isnadının hasen olduğunu söyledi: el-Keşşaf ve't-Telhis'm tahririnde ise şunları söyledi: Rivayetlerin hiçbirisinde "üç şey" tabiri yoktur. Bilakis hepsinin başlangıcı şu .,'    şekildedir: (Hubbibe ileyye min dünyakım en-nisau/sizin dünya--r,      nızdan bana kadınlar sevdirildi). "Üç şey" kaydını buna ilave etmek manayı bozar. Bununla beraber İmam Ebû Bekir ibn Furek müstakil bir cüzde bunu şerhederken "üç şey" kaydını koydu. Ga-zâlî'nin //ıva'sında da aynı şekilde ifade edildi ve dillerde de böy­lece meşhur oldu.   Şevkani daha sonra şöyle diyor:


,"Üç" lafzını ilave etmek manayı bozar. Çünkü namaz dünya sev­gisinden değildir. es-Sa'd, Ha§iyetü'l-Keşşaf bunu şöyle izah et- "Gözümün aydınlığı" ifadesi dünya sevgisinden ve dünyadaki şeyleri sevmekten vazgeçmenin kastedildiği bir başlangıçtır. Yok-twn\, sa "güzel koku"nun üzerine atıf gelirdi. Çünkü namaz, dünya sevgisinden değildir. Bazıları da buradaki min'infi manasına geldiğini söylediler (yani dünyanızdan değil, dünyanızda). Nitekim şu ayet-i kerimede geçen min harfi de/z anlamındadır:


De ki: "Söylesenize! Allah'ı bırakıp taptığınız şeyler yeryüzünden (yeryüzünde) neyi yaratmışlar; göstersenize bana!" (Ahkaf/4)


Es-Semerat'm müellifi bunu, dünyada oruç gibi, cihat gibi diğer başka taatlerin/ibadetlerin de sevdirildiğini söyleyerek reddetmiştir.


Şevkani'nin sözleri burada sona erdi.


"Üç şey" kaydını kullananlar bununla manayı herhangi bir şekil­de sınırlandırmayı değil, sadece hadiste zikredilenleri açıklamayı kas-detmişlerdir. Hadisin anlamı şöyledir: Rasûlullah (s.a) insanın arındığı her türlü güzel kokuyu sevmektedir veya Allah ona bunu sevdirmiştir. Bu temizlik, zerafet, titizlik ve güzel görünüme bir işarettir. Çünkü Al­lah güzeldir, güzelliği sever. Temizdir, temizliği sever. Aynı sekide ka­dınlar da Hz. Peygamber'e sevdirilmiştir. Onlara şefkat ve sevgiyle muamele eder, önem verir, saygılı, alinacip ve lütufkar oluşundan do­layı onlara daima nezaket gösterirdi. Çünkü kadınlar eğri kaburga ke­miğinden yaratılmışlardır (kırılgandırlar). Çünkü kadınlar duygusal açıdan yoğundurlar. Hz. Peygamber'in, kadınlara saygı ve ihtimamda ümmetine örnek olması gerekir. Rasûlullah'ın gözünün aydınlığı, yani ruhunun saadeti ve kalbinin sevinci namazda olmuştur. Çünkü namaz, bir dua ve niyazdır. Allah'a yakın olma makamıdır. Yani Rasûlullah'ın nazarında Allah'la diyalog kurma lezzetine denk bir lezzettir. Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bilen birisi vardır.


Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Bu Bölümdeki(16) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-16.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




 

Soru: Okuduğunuz bir hutbede Rasûlullah'm (s.a) şu hadisi geçi­yordu: Sizin dünyanızdan bana güzel koku ve dindar kadınlar sevdirildi ve namaz benim gözümün nuru kılındı. Bu hadis ve bunun anlamı hakkında ihtilafa düştük. Kaynağı ve lafzı üzerinde tartıştık. Bu hadisi rivayet eden kimdir ve hadisin mana­sı nedir? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.