Sorularla islamiyet-16->Cevap: Rasûlullah (s.a), içerisinde bulunan ibretler ve nasihatler sebebiyle Kur'an-ı Kerim'den fazlasıyla etkilenirdi. Buharı ve Müslim'in rivayet ettiklerine göre Abdullah ibn Mesud, şöyle anlatmakta-
dır: Rasûlullah (s.a) bana dedi ki: "Ey Abdullah! Bana Kur'an oku!" Dedim ki: "Ya Rasûlullah! Bu Kur'an sana iniyorken, ben mi okuyacağım?" Rasûlullah şöyle dedi: "Başkasından Kur'an dinlemeyi severim." Bunun üzerine Nisa sûresini okumaya başladım. Nihayet "Her ümmete şahit getirdiğimiz seni de onlara şahit getirdiğimiz zaman halleri nice olacak!" (Nisa/41) ayetine geldiğim zaman, Rasûlullah "yeter" dedi. Ona baktığımda gözlerinden yaşlar aktığını gördüm.
"Beni Hûd ve kardeşleri ihtiyarlattı" hadisini İbn Abbas'tan, Tir-mizî ve Hakim rivayet etmiştir. Bundan maksat, Hûd ve benzeri sûre-lerdeki uyarı ve korkutmalardan, hesaba çekilme ve cezadan söz edilmiş olmasından ve diğer ümmetlerin başına gelen şeylerden Rasûlul-lah'ın (s.a) etkilenmesi, bunun da ihtiyarlığını hızlandırmasıdır.
Hûd sûresinin kardeşleri Vakıa, Tekvir, ve Nebe sûreleridir.
İmam Gazali İhya-ı Ulumıddin isimli eserinde şunları söyler: Rasûlullah (s.a) "Beni Hûd ve onun kardeşleri olan Vakıa, Tekvir ve Nebe sûreleri ihtiyarlattı" buyurur. Alimler bunun sebebinin o surelerdeki ibâd (yani Allah'ın rahmetinden uzak olma) âyetleri olduğunu söylerler.
Şunu bilin ki Hûd'un kavmi Ad, Allah'ın rahmetinden uzak kılındı. (Hûd/60)
Yine bilesiniz ki Semud kavmi Allah'ın rahmetinden uzak kılındı. (Hûd/68)
Biliniz ki, Semûd kavmi Allah'ın rahmetinden uzak olduğu gibi Medyen kavmi de uzak oldu. (Hûd/95)
Halbuki Hz. Peygamber (s.a) Allah'ın dilemesi halinde herkesi hidayete eriştireceğini bilmektedir.
Vakıa süresindeki âyetler ise şöyledir:
Kıyamet koptuğu zaman artık onu kimse inkar edemez. O, alçal-tıcı ve yükselticidir. (Vakıa/2-3)
Yani olayları yazan kalemin mürekkebi kurur, bütün alametler tamamlanır ve kıyamet kopar. Kıyamet koptuğu zaman, dünyada iken yüksek mevkilerde bulunan nicelen alçalır, alçak mevkilerde bulunan niceleri de yücelir.
Tekvir sûresinde de kıyametin korkunç halleri şu âyetlerle anlatılır:
Cehennem tutuşturulduğunda ve cennet yakınlaştırdığında, kişi .-,v: neler getirdiğini öğrenmiş olacaktır. (Tekvir/12-14)
Nebe süresindeki âyetler şunlardır: "ıu O gün kişi önceden yaptıklarına bakacak.. (Nebe/40)
O gün, Rahmanın izin verdiklerinden başkaları konuşmazlar; konuşan da doğruyu söyler. (Nebe/38)
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-16.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.