☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Soru: Hz. Muhammed'in (s,a) ümmi olduğu doğru mudur?

Sorularla islamiyet-15->Cevap: Allah Teâlâ A'raf sûresinde şöyle buyurmaktadır:


Yanlarındaki Tevrat ve İncil'de yazılı buldukları o elçiye, o ümmi Peygamber'e uyanlar (var ya), işte o Peygamber onlara iyiliği em­reder, onları kötülükten men eder, onlara temiz şeyleri helâl, pis şeyleri haram kılar, ağır yüklerini indirir, zor yükümlülüklerini ha­fifletir. O Peygamber'e inanıp ona saygı gösteren, onunla birlikte gönderilen nura (Kur'an'a) uyanlar varya, işte kurtuluşa erenler onlardır. De ki: "Ey insanlar! Gerçekten ben sizin hepinize, gök­lerin ve yerin sahibi olan Allah'ın elçisiyim. O'ndan başka tanrı yoktur. O diriltir ve öldürür. Öyle ise Allah'a ve ümmi Rasûlüne —ki o, Allah'a ve onun sözlerine inanır- iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulaşınız." (A'raf/158)


Gördüğünüz gibi bu iki âyet, gayet açık bir şekilde Hz. Peygam-ber'i (s.a) ümmi olarak nitelendirmektedir. Müfessirlerin ifadelerine göre ümmi, okuma ve yazmayı bilmeyen, anasından doğduğu gibi du­ran bir millete mensup kişi demektir. İbn Abbas (r.a) şöyle demiştir:


"Sizin peygamberiniz okuma, yazma ve hesap bilmezdi." Allah Teâlâ Ankebut sûresinde şöyle buyurmuştur:


Sen daha önce bir kitap okumuş ve elinle de yazmış değildin. Öy­le olsaydı, batıl söze uyanlar şüpheye düşerlerdi. (Ankebut/48)


Rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a) şöyle demiştir: Biz okuması ve yazması olmayan ümmi bir milletiz.


Bir görüşe göre de Hz. Peygamber'e (s.a) Ümmü'1-Kura diye isim­lendirilen Mekke şehrine mensup olduğu için ümmi denilmiştir.


Bakara sûresinde Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:


Onların bir kısmının okuyup yazması yoktur. Kitabı bilmezler. Bildikleri sadece bir takım yalan ve kuruntulardır. Onlar ancak ve­him içindedirler. (Bakara/78)


Kurtubi der ki:


Ümmiler, yahu d ilerdendir. Bir görüşe göre de yahudilerden ve münafıklardan okuması ve yazması olmayan birisine ümmi deni­lir. Analarından doğdukları gibi duran, okuma ve yazma bilmeyen bir millete mensup kimselere ümmi denilir. Bir görüşe göre onlar Ümmü'l-Kitab'ı yani Kur'an'in ahkam âyetlerini kabul etmedikle­ri için ümmidirler. Bir görüşe göre kendilerine Kitab indiği için ümmidiıier. Sanki Ümmü'l-Kitab'a nisbet edilmişlerdir. Sanki on­lar hakkında ümmi denilmiş gibidir. Onların içinde yazı yazması­nı bilmeyen ehl-i kitab da vardır. Bir görüşe göre Hristiyan Arab-lara ümmi denilir. Bir görüşe göre de ümmiler, işledikleri günah­lardan dolayı kitapları kaldırılan ve ümmi hale gelen ehl-i kitap topluluğudur. Bir görüşe göre de Mecusilerdir. Fakat bunlar için­de birinci görüş daha açık ve kuvvetlidir. Yani okuma ve yazma bilmeyen ve anasından doğduğu gibi kalan bir millete mensup kimse demektir. En iyi bilen Allah'tır.


Allah Teâlâ Âl-i İftiran sûresinde şöyle buyurur:


Eğer seninle tartışmaya girerlerse de ki: "Bana uyanlarla birlikte ben kendimi Allah'a teslim ettim." Ehl-i kitab'a ve ümmilere de


"Siz de Allah'a teslim oldunuz mu?" de. Eğer teslim olurlarsa doğ­ru yolu buldular demektir. (Âl-i İmran/20)


Kurtubi der ki: "Buradaki ümmiler, kitabı olmayan kimselerdir, bunlar da müşrik Arablardir."


Yine Âl-i İmran sûresinde şöyle buyurulur:


Ehl-i kitaptan öylesi vardır ki, onlara yüklerle mal emanet bırak-san, onu sana noksansız iade eder. Fakat onlardan öylesi de vardır ki, ona bir dinar emanet bıraksan, tepesine dikilmedikçe onu sana vermez. Bu da onların, "Ümmilere karşı yaptıklarımızdan dolayı bize bir vebal yoktur" demelerindendir. Allah adına bile bile yalan söylüyorlar. (Âl-i İmran/75)


Rivayete göre Yahudiler, müslümanlarla alışveriş yaptıkları za­man şöyle diyorlardı: "Onlar bize muhalefet ettikleri için kendilerine bir haksızlık yapmamızda bize bir günah olmaz." Bunun da kendi ki­taplarında yazılı olduğunu iddia ediyorlardı. İşte Allah Teâlâ, onların bu iddialannı yalanladı, reddetti ve şöyle dedi: Evet, onlar yalanladık­ları ve Arablarm malını kendilerine helâl gördükleri için üzerlerine azap vardır. Bir rivayete göre de yahudiler, Arablardan borç alıyorlar, alacaklı durumundaki Arablar müslümanlığı kabul ettikleri zaman borçlu yahudiler onlara şöyle diyorlardı: "Artık bizim size ödeyeceği­miz bir şey yok. Çünkü siz dininizi terkettiniz, bu yüzden bizden ala­cağınız düştü." Bu iddialarını da Tevrat'a dayandırıyorlardı. Allah Te­âlâ bu konuda onları yalanladı.


Allah Teâlâ Cuma sûresinde şöyle buyurur:


Ümmilere içlerinden, kendilerine âyetlerini okuyan, onları temiz­leyen, onlara kitabı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderen O'dur. Kuşkusuz onlar önceden apaçık bir sapıklık içindeydiler.


(Cuma/2)


Ibn Abbas der ki: "Ümmiler, yazı yazmasını bilsin bilmesin bütün Arablardır. Çünkü onlar ehl-i kitap değildirler." Bir görüşe göre ümmi­ler, yazı yazmasını bilmeyenlerdir. Kureyş de böyledir. Ayette geçen Rasûl ile kastedilen Hz. Muhammed'dir (s.a). Hz. Peygamberin (s.a)


bütün Arab kabileleriyle akrabalığı vardır. Hz. Peygamber (s.a) de ümmi idi, bir kitap okumamış ve öğrenmemişti.

Maverdi şöyle diyor:

"Allah Teâlâ Hz. Peygamber'e ümmiliğini niçin bir nimet olarak takdim ediyor?" diye sorulacak olursa bunun üç tane cevabı var­dır: Birincisi daha önceki peygamberlerin onun geleceğine dair verdikleri bilgi ve müjdeye uygun olması, ikincisi Hz. Peygam-ber'in durumu ile onların, yani Arabların durumunun birbirine benzemesi ve bunun da ona uymalarını kolaylaştırması, üçüncüsü "insanları davet ettiği şeyleri daha önce okuduğu kitaplardan öğ­renmiştir" şeklindeki kötü zanları ve iddiaları çürütmesidir. Bütün bunlar onun mucizesinin delili ve peygamberliğinin isbatıdır.

Bu Bölümdeki(15) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-15.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




 

Soru: Hz. Muhammed'in (s,a) ümmi olduğu doğru mudur? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.