☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Ferazdak'ın İmanı -S: İşittiğime göre Ferezdak "insanların en kötüsü" imiş. Çün­kü o namuslu kadınlara dil uzatıp iftira atar, şiirlerinde çirkin şeyler söyler, kötülükleri anlatırmış. Bu özellikleri sebebiyle Ferezdak'ın kâfir olduğuna ve cennete gi­remeyeceğine hükmedilebilir mi?

Sorularla islamiyet-7->C: Ğaybı Allah bilir. Kalpteki iman Allah'ın bildiği sırlardan­dır. Münafık olan bir kimse dış görünüşü itibariyle müslüman görünür. Bazen de kalbinde gerçek iman bulunan bir kimse hatalı davranabilir.


Bazen aşırı davranışları olan bir insan, Allah'ın kendisine bahşettiği tevbe fırsatını değerlendirerek Allah'a yönelir. Böyle bir insan doğruya dönmüş, kurtulan insanlardan sayılır. Bunun içindir ki bir insana "bu kâfirdir" hükmünü vermeyi kolay bir şey olarak görmüyoruz. Bu giril­mesi çok zor ve korkutucu bir kapıdır. Eskiden âlimler "Lâ ilahe illal­lah Muhammedün rasûlullah" diyen birine günahı ne kadar çok da ol­sa "bu kâfirdir" demekten şiddetle kaçınırlardı.


Müslüman kimseye yaraşan cennete girip girmeme meselesini Al­lah Teâlâ'ya bırakmaktır. Çünkü cennetin sahibi ona dilediğini soka­cak, dilemediğini oraya koymayacak olan Yüce Allah'tır.


Ferezdak'ın tam adı Hemmam b. Galip b. Sa'saa et-Teymî el-Bas-rî'dir. Ferezdak bir şairdir.


Ferezdak'ın dedesi Sa'saa (cahiliye döneminin çirkin bir uygula­ması olarak) diri diri toprağa gömülen kız çocuklarını oradan çıkarır, kurtarırdı. Aynı zamanda Hz. Peygamber'in huzuruna elçi olarak gel­mişti.


Ferezdak Hz. Hüseyin, Ebû Hureyre, Ebû Said el-Hudrî, Arfece b. Es'ad ve sahabeden bir gruba yetişmiş ve onlardan hadis dinlemiştir.


Ebu Hureyre Ferezdak'ın ayaklarına bakarak şöyle demiş: "Ey Fe­rezdak! Görüyorum ki ayakların küçüktür. O küçük ayakların için cen­nette bir yer ara, bul!"


Ferezdak bu söze 'Benim günahım çoktur' diye cevap vermiş.


Ebu Hureyre Ferazdak'a şöyle mukabele etmiş: Bunun bir sakın­cası yoktur. Ben Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğunu işittim:


Batı istikâmetinde bir tevbe kapısı vardır. O kapı güneş batıdan doğuncaya kadar kapanmayacaktır.


Görüldüğü üzere Ferezdak günah korkusu içinde, fakat Ebû Hu­reyre ona huzur verici şeyler söylüyor. Buna ne buyurulur?


Muaviye b. Abd'ul Kerim (bir gün) Ferezdak'ın yanına girmiş. Ayaklarının zincirle bağlı olduğunu görmüş. 'Bu ne hal?' sorusuna Ferezdak şöyle cevap vermiş: "Kur'an'ı ezberlemeye karar vermiştim. Kur'an'ı ezberlemem bitene kadar zinciri ayağımdan çözmemeye ye­min ettim."


Allah'ın kitabını ezberleyinceye kadar kendi iradesi ile kendisini hapseden bu adam hakkında ne dersin?


Ferezdak'ın hanımı Nevvar vefat etmeden önce namazını Hasan Basrî'nin kaldırmasını vasiyet etmiş Hasan Bâsrî bu vasiyeti yerine ge­tirmiş. Basra'nın ileri gelenleri -aralarında Hasan Basri de olduğu hal­de- kadın için son görevlerini yerine getirmişler. Yolda giderken Ferez­dak hayvana biniyormuş. Hasan Basrî ona: 'İnsanlar ne diyor?' diye sormuş. Ferezdak şöyje cevap vermiş: "Seni kastederek "Bugün cena­zeye insanların en hayırlısı katıldı." Beni kast ederek de "Bugün cena­zeye insanların en kötüsü katıldı" diyorlar. Bunun üzerine Hasan Basrî Ferezdak'a şöyle demiş: "Ey Firas'ın babası! Yalan söylemişler. Ben in­sanların en hayırlısı değilim. Sen de insanların en kötüsü değilsin."


Az bir süre sonra Hasan Basri dönüp Ferezdak'a ölüm günüden bahsederek: 'Ahiret için ne hazırladın?' dedi. Ferezdak bu soruya: "Seksen yıldan beri Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim, (söylediğim) kelime-i şehâdeti hatırladım" cevabını verdi.


Demek oluyor ki Ferezdak uzun ömrü boyunca gönlünde Allah'a iman'a yer vermiş bir kimsedir. Onun kâfir olduğuna nasıl hükmede­biliriz?


Ferezdak'ın eşi Nevvar'ın cenazesi kabre varınca onun söylediği şiir rabbinin hesabından korktuğunu gösteriyor. Ferezdak bu şiirinde şöyle diyor:


Eğer rabbi afiyet vermezse Ferezdak kabir ötesinde korkar


Zira orada şiddetli alevler var, sıkıntılar artar.


Gelince zebani adamı alır götürür bak


O zaman hâli nic'olur ne yapar Ferezdak


Cehenneme giderken ayak dolanır mal ve evlat fayda vermez.


Takarlar ateşten gerdanlığı kimseler kurtarıp kanat germez. Perişandır cehennem ateşinde yanıp kavrulan Giydirirler orada suçluya Ubas-ı katran Cehennemlikler irin içerler su yerine Ateşten paramparça olup düşerler derine


Ferezdak şiirini bitirince Hasan Basri ağlamaya başladı. Unutma­yın ki Hasan Basrî zamanının en önde gelen âlimler indendir. Sonra Fe-rezdak'ı kucaklayarak ona şöyle dedi: "Sen bana insanların en sevim­sizi idin. Bugün en sevimlilerindensin." Bu durumun yoruma ihtiyacı yoktur.


Namuslu kadınlara dil uzatıp iftira atmaya gelince, şüphe yok ki bu suçtur. Böyle bir durum varsa cezası Allah'a kalmıştır.


Bazı kimseler Ferezdâk'a: "Ey Ferezdak! Allah'tan korkmuyor mjısun da namuslu kadınlara iftira atıyorsun?" demiş. Ferezdak şöyle cevap vermiş: 'Yemin olsun ki ben Allah'ı varlıkları gördüğüm iki gö­zümden çok seviyorum. O halde O, bana nasıl azap eder?'


Bir kimsenin hata ve kusuru ne olursa olsun kelime-i tevhidi söy­lediği ve dış haliyle imanlı göründüğü sürece ona kâfir demek doğru olmaz. Biz, (kul olarak) dış görünüşe bakarız. Gizli olanları en iyi bi­len Allah'tır.

Bu Bölümdeki(7) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-7.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Ferazdak'ın İmanı -S: İşittiğime göre Ferezdak "insanların en kötüsü" imiş. Çün­kü o namuslu kadınlara dil uzatıp iftira atar, şiirlerinde çirkin şeyler söyler, kötülükleri anlatırmış. Bu özellikleri sebebiyle Ferezdak'ın kâfir olduğuna ve cennete gi­remeyeceğine hükmedilebilir mi? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.