Sorularla islamiyet-7->CEVAP: Abdullah Nedim, 13. asırda yaşayan Mısır'ın seçkin insanlarından biridir. Bu asrın edebiyatçıları ve hatipleri arasında Nedim'in ilgi çekici bir yeri vardır. Her ne kadar onun hayatını anlatmya gereken önem gösterilmemişse de asrının seçkin bir edebiyatçıdır.
Nedim'in babası Mısır'ın deniz tarafındaki kazalarından birinde yaşayan bir Mısırlı idi. Sonraları İskenderiye'ye taşındı. Ekonomik bakımdan durumu iyi olmayan, gemi inşasında çalışan bir marangoz idi. Bir süre bu mesleği yaptıktan sonra bu işi bırakıp, bir fırın açtı. Bu durum onun fakirliğinin derecesini göstermektedir. Fakat fakirlik, işinde zirveye çıkmış kimselerin yetiştiği bir okul olmuştur.
Abdullah Nedim, İskenderiye'de mütevazı bir ortamda dünyaya gelmiştir. Hayatının ilk yıllarını bu ortamın diğer insanları gibi fakir olarak geçirdi. Fakat gençlik döneminde okumaya karşı şiddetli bir eğilim belirdi. İlmi ve edebi kitaplara ilgi duydu. Bu yöneliş onda öyle bir edebi mizaç oluşturdu ki makale yazacak, uzun kasideler yazacak ve halk şiirleri söyleyecek hâle geldi.
Geçimini sağlamak için bir meslek edinmeyi isteyen Nedim, mors alfabesini öğrendi.
Böylece Binhâ şehrinde posta idaresinde telgraf memuru olarak çalışmaya başladı.
Sonraları Hidiv İsmail Paşa'nın babasının maiyetine girerek yüksek saraya geçti. Burada durumu iyileşti ve rahata kavuştu. Böylece kendisini edebiyata verdi ve zamanının edebiyatçılarını tanıdı. Fakat saraydaki ihanet ve entrikalar onun perişan bir halde saraydan kovulmasıyla sonuçlandı.
Nedim, hayatın acısını tattığı güç bir dönemden sonra bir süre Daklehiye kazasında Ebû Sa'de ailesi ile birlikte kaldı. Bu sürede çocuklarına ders verip ailenin büyükleri ile sohbet etti. Aile ile anlaşamadığı için oradan da ayrıldı. Mansûra'da bir ticarethane açan Nedim, ticarette başarılı olamadı.
Nedim'in içinde olduğu kötü şartlar deniz işleri müfettişi Şahin Paşa ile tanışmasına kadar devam etti. Nedim'den hoşlanan Şahin Paşa onu gözetti ve ikramlarda bulundu.
Nedim, Hidiv İsmail Paşa döneminde yaşamıştır. Bu dönemde Mısır'ın durumu son derece kötü idi. Zulüm ve kötülüklerin sınırı yoktu. Halk köleler ve hayvan sürülen gibi oradan oraya sürülüyordu. Abdullah Nedim bu dönemde gençlikten bir grup bulabilmek ümidi ile İskenderiye'ye döndü.
Nedim İskenderiye'de Mısırlı Gençler adındaki gizli bir teşkilata katıldı. Nedim her şeyini bu yolda feda edip teşkilatın fikirleri uğrunda çalışıyordu.
Daha sonra İslâm Hayır Cemiyeti'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Bu cemiyetin ilk açtığı okulda yöneticilik yaptı. Yazı, konuşma ve eser telifinde zirveye ulaştı. Arab, Vatan Talih ve Başarı isimli hikaye kitaplarını yazdı.
Çıkardığı Tenkit ve Tebkit isimli dergide, kötülükleri dile getirip alaycı bir üslupla eleştirdi.
Arablar tarafından başlatılan başkaldırma hareketine konuşmaları ve yazıları ile kahramanca ve samimi bir şekilde katıldı.
Olayları daha yakından izleyebilmek için Kahire'ye taşındı. Başkaldırma olayları başarısızlıkla sonuçlanıp hürriyet taraftarları aranmaya başlayıp, bunlara ağır cezalar verilmeye başlanınca Nedim için Mısır'da gizli bir hayat dönemi başladı.
Dış görünüşünde değişiklikler yapıyor, sürekli yer değiştiriyordu. Bir süre dostlarından birinin yanında kalıyor, sonra diğerinin yanında zamanını geçiriyordu.
Nedim bu dönemde birden çok evlilik yaptı. Öte yandan hükümet, Nedim'in ömür boyu Mısır'dan sürülmesi kararını aldı. Tüm aramalara rağmen Nedim Mısır'da dokuz yıl gizlenmeyi başardı. Dostlarının ve kendisini koruyanların himayesi kadar kendisinin kamuflajdaki başarısı bunda etkili oluyordu. Bu sırada Nedim çok sıkıntılı günler geçiriyordu.
Sonunda bir ajan saklandığı yeri belirleyip ilgililere gösterdi. Yakalanan Nedim, Yafa'ya sürüldü. Hidiv İsmail Paşa ölene kadar Mısır'dan uzak yaşadı. Abbas Paşa işbaşına gelince Nedim'e Mısır'a dönme izni verdi ve döndü. Derken İngiliz sömürgesi belâlarım yağdırmaya ve kötü yüzünü göstermeye başladı.
Nedim bu arada Üstad dergisini çıkarmaya başladı. Burada en şiddetli şekilde İngilizlerin siyasetine saldırıyordu. Nedim, bir kere daha Mısır dışına sürüldü*
Gazi Ahmed Muhtar Paşa Nedim'i Abdulhamid'in divan görevleri arasına alarak ona iyi bir hizmet yaptı.
Abdullah Nedim yakalandığı kalp hastalığına kadar sultan Abdulhamid'in görevlileri arasında kaldı.
Tutulduğu hastalıktan kurtulamayarak ülkesinden uzakta garip olarak öldü.
Ülkesi için çalıştığı ölçüde Allah Teâlâ ona rahmet eylesin.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-7.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.