Sorularla islamiyet-7->CEVAP: Ömer Muhtar, müslümanların ve Arablar'ın şehidi ve Trablus'un ebedi kahramanıdır. Ömer Muhtar, İslâmiyet ve (kendi milleti olan) Arab halkı adına savunma ve direnme konusunda güzel örneklerden biridir.
Ömer Muhtar miladi 1862 yılında iyi bir aileye ve köklü bir sülaleye mensup olarak dünyaya gözlerini açmıştır.
Babası ve annesinin hac yolunda vefat etmesiyle küçük Ömer yetimlik acısını çok erken bir dönemde tatmıştır.
Ömer Muhtar, İslâmî bir ortamda yetişti. Eğitimini Cağbub tekkesinde aldı ve Senûsiler'in güvenini kazandı.
1897 yılında Seyyid Mehdi kendisini "yeşil dağ" olarak bilinen yerde "saray tekkesi" şeyhi olarak tayin etmiştir. Ömer Muhtar büyük bir İslâm davetçisi idi. Düşüncelerini irşad, yönlendirme ve örnek olma yoluyla yayıyordu. Bu özelliği Allah vergisi idi. İnsanlar arasındaki anlaşmazlıkları dahiyane ve ustaca çözümleme hususunda Allah vergisi bir yeteneği vardı.
Ömer Muhtar 1922 yılında İtalyanlara karşı koymak üzere Trab-luslulardan ve Berkalılardan bir kuvvet oluşturmaya çalıştı. Daha sonra da İtalyanlara karşı koyacak mücahitlerin komutanı olarak onlara ağır kayıplar verdirdi. Pek çok savaşta İtalyanları yenilgiye uğrattı.
İtalyanlar Ömer Muhtar'ı para ile kendi safına çekmeye çalıştılar. Bunun için her yolu denediler, fakat başarılı olamadılar. O bir iman ve akide adamı idi.
Ömer Muhtar, Muhammed b. Ali Senusi'nin 1787 yılında kurduğu Senusi Tarikatının önde gelenlerindendir.
Muhammed Senusi hazretleri bu tarikat çalışmaları ile Kur'an ve hadise sarılarak yaşama düşüncesini canlandırıyor, katı ve donmuş düşüncelere ve bidatlere karşı savaş veriyordu.
Bu çalışmaları va'z, irşad, tekkeler yaptırmak ve (oralarda) İslâm davetçileri yetiştirmek suretiyle gerçekleştiriyordu. Yetiştirdiği İslâm davetçilerini şuraya buraya göndererek onları İslâm'ın yayılması hizmetinde görevlendiriyordu.
Muhammed Senusi hazretleri Cağbub'da oluşturduğu tekkeyi bu çalışmaların merkezi haline getirmişti.
Senusiliğin İslâm'a hizmetleri olmuştur. Zira insanları faziletlere teşvik etmiş ve rezilliklere karşı savaş açmıştır. Pek çok zenci kabilesi Senusilik hareketi aracılığı ile İslâm dinine girmiştir. Bu hareketin metodu, müslümanı savaşa hazır hale getirmek idi. Bir yandan da çeşitli savaş takdikleri öğretiliyordu.
1911 yılının eylül ayı sonlarında İtalyanlar Trablus'a saldırdı. O sıralar Trablus Osmanlı imparatorluğu yönetiminde idi.
Trabluslular vatan savunmasına koyuldular. Senusilerin şeyhlerini ziyaret ettikten ve İtalyanların Bingazi'ye indiklerini işittikten sonra Ömer Muhtar da bu savaşa katıldı. Bu savaşta Senusilerin bir süre kumandanlığını yapan Ömer Muhtar bir milli ordu oluşturarak düşmana ağır kayıplar verdirdi.
Alçak yabancılar Ömer Muhtar'dan intikam almak, bununla da içlerine işleyen öfkelerini dindirmek istediler. Bu uğurda ellerinden geleni yaptılar ve sonunda kendisini esir edip göstermelik bir mahkemede, göstermelik bir şekilde yargıladılar. 1931 yılı eylülünde "Tayyare Mahkemesi" adını verdikleri mahkemede yapılan yargılama sonunda Ömer Muhtar'ı idama mahkum ettiler. O ise mahkemede de cesur ve yiğit idi. İdam karan verildiğinde: "Biz Allah için varız. Sonunda O'na döneceğiz" dedi.
Ölüme götürülürken paniğe kapılıp telaş ve korku eseri göstermedi. Çünkü o şerefli ve dik başı ile savaş meydanlannda çok defalar ölüme koşmuş bir kimse idi. Bir kere olsun tereddüt, zayıflık ve yılgınlık kelimesi ağzından çıkmadı. Ondan böyle bir şey beklenmezdi. Zira o aslan pençeli bir kahramandı. Şairin dediği gibi:
Aslan olan aslan kükrer olsa da kafeste Kahraman kahrolsa da ağlamaz hapiste
Bu kahramanı idam sehpasında ruhunu vermek üzere celladın ipine gönderdiklerinde Ömer Muhtar 90 yaşında idi. Ne alçaklık, ne adilik?!
Ahmet Şevki bey Ömer Muhtar hakkında şu şiiri söylemiştir: Şerefli kahramanı verdiler cellada dünya karardı O köleleri hür yapar, yaralan sarardı.
t Silahının kazancını bölüşürdü dostları ederlerdi pay
Sofrasında düşmanlan bile saf olurdu bir-bir say
Aslan'ın boynuna ipi geçirdiler alçakça Etrafına toplananlar tükürdü düşüklere ahlakça.
Ömer Muhtar dünya nimetleri içinde yaşayıp makam ve mevki içinde sakin ve rahat bir hayat sürebilirdi. Bunun için vatanının hürriyeti, ülkesinin hukuku konusunda ya düşmana teslim olmalı veya onlara yağ çeken biri olmalıydı. Ama o buna razı olmadı ve baş kaldırdı. Yaşadığı sürece müslüman ve Arab toplumu için örnek bir kahraman, vefatından sonrada mücahitlerin önderi şehitlerin öncüsü oldu. Onun için aşağıdaki şiiri söyleyen Ahmet Şeki'ye Allah rahmet eylesin.
Muhayyer idin sıkıntı ile servet arasında Sen aç uyumayı seçtin yokluk mer'asında
İstemedin ne şan, şöhret, ne de servet
Suya kanarak değil, susuz ölmektir kahramanlık elbet.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-7.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.