☝📖İbrahimi ﷺ Muhammedi ﷺ Hanif İslam📖☝﷽𐰃𐰠𐰯☝📖المحمدية☝Muhammediyye📖☝𐰃𐰠𐰯༺الله أكبر ༻

☝المحمدية☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي 📖 علي الكتاب و السنة☝

Online Arapça Dersleri Video İzle,Arapça Sarf,Arapça Nahiv Video,Arapça Dilbilgisi Video,Online Arapça dilbilgisi Dersleri,islami ilimler,Kuran tefsiri video izle,islami dini sohbet izle,İslami sorular cevaplar,Muhammediyiz-Arapça Dersleri Temel İslami İlimler-Arapça Dersleri,Online Arapça Dersleri Video,İslami ilimler Video Dersleri,

Sosyalizm Ve İslâm SORU: Sosyalizm nedir? İslâm'la bağdaşır mı? Bazıları onun, özel mülkiyetle çatıştığını, insanları tek tip haline getirmek istediğini, oysa bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Bu söylenenler doğru mudur?

Sorularla islamiyet-8->CEVAP: Sosyalizm, şu demektir: İnsanlar hayır işlerinde ortak ol­malı, Allah'ın yaratmış olduğu nimetleri kendi aralarında bölüşmelidir. Böylece aralarında refah ve genişlik yayılır, kin ve kıskançlık yok olur, artık bir tarafta refah, diğer tarafta da fakirlik, ihtiyaç ve mahrumluk olmaz.


Sosyalizm'in bu manasını tertemiz olan İslâm'ın temel Öğretilerin­de de görüyoruz. Allah Kur'an'ı Kerîm'de "Yerde ve gökte ne varsa hepsinin kendisine ait olduğunu" bize bildirerek şöyle buyuruyor:


Yer ve göğün egemenliği Allah'ındır. Her şeyin hükümranlığı Allah'ındır.


Sonra dilediğine istediği nimeti verenin de kendisi olduğunu şöy­le bildiriyor:


De ki: "Mülkün gerçek sahibi olan Allahım! Sen mülkü dilediği­ne verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın..." (Âl-i İmran/26)


Yine Kur'an bize, malın insanın elinde bir emanet olduğunu, Al­lah'ın, insanı onun üzerine bir halife olarak gönderdiğini, onu onda ta­sarruf yapmak için vekil kıldığını, vekilin de, müvekkilin iradesini ye­rine getirmekle yükümlü olduğunu, O'na iyi bir halef olması lazım gel­diğini ve insanın mal tasarrufunda adil davranması gerektiğini, çünkü Allah'ın adillerin en adili olduğunu bildiriyor. Yine Allah'ın merhamet­lilerin en merhametlisi olduğunu bildirerek, insanın da merhametli ol­ması gerektiğini hatırlatıyor. Yine insanın ihsan sahibi olması lazım geldiğini bildirerek, Allah'ın ihsan sahiplerini sevdiğini beyan ediyor.


Allah (c.c) mal hakkında kullarına şöyle seslenmektedir:


Sizi, üzerinde tasarrufa yetkili kıldığı şeylerden harcayın. (Hadid/7)


Allah'ın size vermiş olduğu malından siz de onlara verin. (Nur/33) Rasûlullah da bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: Mal Allah'ındır, ben de O'nun kuluyum.


Yine Kur'an bize bildiriyor ki, Allah'ın tabiatta yarattığı nimetler ve hayırlar, bir sınıf insana vakfedilmemiştir. Bu nimetler bir toplumun tekelinde değildir. Bilakis bu nimetler bütün insanların ortak malıdır. Çünkü insanlar Allah'ın kulları ve iyalidirler. Allah yeryüzündekini on­lar için yaratmıştır. Kur'an-ı Kerim şöyle buyuruyor:


O, yerde ne varsa, hepsini sizin için yarattı... (Bakara/29) Ve orada (yerde) size geçim vasıtaları verdik. (A'raf/10)


Kur'an burada size derken cemi (çoğul) sigasını kullanmış, yani "Zeyd'e veya Amr'a veya belli bir topluma değil hepinize verdik" diyor.


Hz. Peygamber (s.a) şöyle diyor: İnsanlar üç şeyde ortaktır su, ot (çayırlık) ve ateş.


Bazıları bunlara tuzu da ilave etmişlerdir. Rasûlullah döneminde bu dört şey hayatın can damarını teşkil ediyordu. Bugün bunlara teka­bül eden şeyler vardır ki, ümmetçe onlar aslî servetin kaynaklarıdırlar. İslâm adına hükmeden yetkililerin yapması gereken şey, bütün insan­ları bu kaynaklara ortak etmeleridir. Çünkü onların hepsi bunlara muh­taçtırlar. Onları bir ferde veya bir cemiyete maletmek insanları ihtikar ve tekelciliğe götürür. Tekelcilikte sömürmeye, sömürü de zulme götü­rür. Zulüm de sapıklık ve fesat demektir.


Kamulaştırmak, sosyalizm'in bir göstergesi ise, İslâm'da iki çeşit kamulaştırmayı tanımıştır. Birincisi umumî kamulaştırma ki koruları korumak bunlardan biridir. Hz. Peygamber'in Medine'de "en neki" de­nen yeri korukluk yaptığı, herkesin ondan istifade etmesi için koruma altına aldığı sabittir. İkincisi ise, ferdî ve ihtiyarî kamulaştırmadır. O da vakıf nizamıdır. Yâni kişinin kendi mülkünden ve kendi malından bir şey çıkarıp, umumun faydasına sunması demektir.


Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuştur:


Müslümanm herşeyi diğer müslümana haramdır. Kam, malı ve ır­zı kutsaldır.


Bu hadis islâm'ın özel mülkiyete değer verildiğinin işaretidir. Şu­nu da unutmamak lazımdır ki İslâm sahih bir mülkiyet için de bazı şartlar öne sürmüştür. Herşeyeden önce mülk edinmenin yollan meşru olmalıdır. Mülk eden kişinin malının temiz ve helâl olması lazımdır, insanın onu kendi nefsine israf etmeksizin harcaması gerekir. Ondan zekat ve sadaka vermek, toplumun hakkı olan vergileri vermek, bu ma­lı fert, cemiyet ve toplulukların zararına kullanmamak gerekir. Eğer mal sahibi böylesi zararlarda bulunursa, yetkililer o malı onun elinden almalıdırlar.


Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor:


İnsanlar la ilahe illallah deyinceye kadar onlarla savaşmakla em­redildim. Onlar onu söyledikten sonra haklar hariç onların kanla­rı ve malları korunma altına alınmıştır.


Bir kısım hukukçular bu hadis-i şerifin Peygamberimiz'in muasır­ları için geçerli olduğunu söylüyorlar. Bununla beraber hadiste geçen haklar zekat demektir ki Hz. Ebubekir onun için mürtedlerle harbet-miştir. Zekat belli bir miktardır, zenginlerden alınıp fakirlere verilir. Aynı zamanda bu malın haram yollardan kazanılmış bir mal da olma­ması lazımdır. Bu malın su-i istimal edilmemesi, başkasının zararına çalıştırılmaması ve Allah'ın hakkı olan şeyin ondan çıkarılmaması du­rumunda olmayacak.


İslâm özel mülkiyete değer vermiş, mala saygı göstermiş, onun korumasını ve nemalandırılmasmı istemiş. İslâm mal edinme hususun­da öyle şartlar koymuştur ki onunla zalimlik yapmak, başkasını kor­kutmak mümkün değildir. İslâm fertlere kabiliyetlerini ve ilahî yete­neklerini meydana çıkarmaları için gerekli tüm haklan tanımıştır. Her­kes kendi yaradılışına uygun iş yapar. Allah iyi iş yapanların emeğini boşa çıkarmaz. İslâm fertler arasındaki farkı göz önünde bulundurmuş­tur. Ama bu fertler arasında ihtikar ve sömürü olmasına izin verdiği an­lamına gelmez. Çünkü İslâm'ın şiarı şudur: İnsanlar arasında her za­man yardımlaşma, tekafül ve yakınlaşma olmalıdır. Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyuruyor:


Kişi kendi nefsine arzuladığı şeyi kardeşine de istemediği sürece iman etmiş sayılmaz.


Mü'min, mü'mine  yapı taşlan gibi- kenetlenmelidirler.

Bu Bölümdeki(8) Diğer Sorular için aşağıdaki menüye bakınız↷↷↷
  • Tevhid
  • Kur'an
  • Sorularla İslam-8.Bölüm
  • Sorularla İslam-Bölümler
  • ☝📖 المحمية 📖☝


https://www.muhammediyye.org/

📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖

                   Öğrencilerimize önemli hatırlatma;


اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

 بسم الله الرحمان الرحيم

 الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين

Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi  efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.

Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.

   📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖

             S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks

الامام سيد محمد الهاشمي

Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷




Sosyalizm Ve İslâm SORU: Sosyalizm nedir? İslâm'la bağdaşır mı? Bazıları onun, özel mülkiyetle çatıştığını, insanları tek tip haline getirmek istediğini, oysa bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Bu söylenenler doğru mudur? Rating: 4.5 Diposkan Oleh: ☝الاامام سيد محمد هاشمي الموسوي☝المحمية

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.