Sorularla islamiyet-8->CEVAP: Şüphesiz tütün İslâm'ın ilk zamanlarında yoktu. Ancak onbirinci asrın başlarında müslümanlarca bilinmeye başlandı. Ancak bundan sonra fakihler bundan bahis açmaya, böylelikle onun helâlliği ve haramlığı etrafında konuşmaya başladılar. Ve şu hükmü verdiler: Eşyada aslolan mübahlıktır. Haramı gerektiren bir şey olmadığı sürece herşey helâldir. Onlardan bir kısmı sigaranın helâl olduğunu söylediler. Çünkü o sarhoş edici bir şey değildir. Onlardan bazıları da sigaranın ya haram ya da mekruh olduğunu söylediler. Çünkü o az-çok bir zarar meydana getirmektedir. O alışanın ya malına ya canına veya her ikisine de zarar verir. Yine sigara aile ve evladın haklarını zayi etmeye, nafakası kendisine vacib olan kişilerin nafakalarını ihmale sebep olabilir. İçen kişi bu gibi arızalardan uzak ise ona sigara helâldir. Nitekim Şeyh Mahluf un Seri Fetvalar adlı kitabında da böyle hüküm verilmiştir.
Bu durumda tütün ticareti yapmak, onunla hacca gitmek haram değildir. Çünkü o bizzat necis değildir, haram da değildir. Onun parası da vasiyyet edilebilir. İnsan bu para ile bilcümle din ve dünya işlerini
görebilir.
Burada Şeyh Şeltut'un bir fetvasını zikretmeden geçmeyeceğim:
Tütün sarhoşluk vermiyorsa, aklı ifsat etmiyorsa, ancak onun zararlı sonuçlan varsa, onu içen vücudunda o zararı hissediyorsa, doktorlar tütünün insanın sıhhat ve afiyetini bozucu şeyler içerdiğini bildiriyorlarsa, o zaman şüphesiz onda eziyet ve zarar vardır. Eziyet ve zarar ise, İslâm nazarında kendilerinden sakınılacak pisliklerdir. Bununla beraber müslümanın tütüne, sigaraya verdiği parayı hayırlı yerlerde harcaması daha iyi olmaz mı?
İşin bu tarafına baktığımız zaman görüyoruz ki şeriat ondan sakındırmış ve onu helâl kılmamıştır.
Kesin delillerle biliyoruz ki tütün insanların sıhhati ve malı üzerinde kötü neticeler meydana getirmektedir. Öyleyse şeriat bunu hoş karşılamaz. Bir şeyin haram veya helâl olduğuna dair illa da açık bir nas bulunması gerekmez. İlletler ve umumî hükümler, herhangi bir meselede hüküm vermek için yeterlidir. İslâm sahip olduğu prensipler sayesinde sonradan meydana gelen şeylerin helâl veya haram olduğunu isabetle tesbit eder. Bu da prensipleri bilmek ve eşyaya galip olan eserleri tanımakla olur. Öyle ise, zarar varsa sakınmak gerek, menfaat varsa helâldir. Zarar ve fayda eşit ise, uzak durmak daha iyidir.
- Tevhid
- Kur'an
- Sorularla İslam-8.Bölüm
- Sorularla İslam-Bölümler
- ☝📖 المحمية 📖☝
☝https://www.muhammediyye.org/☝
📖-المحمية علي الكتاب و السنة الصحيحة-📖
Öğrencilerimize önemli hatırlatma;
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين وحده لا شريك له و محمد رسول الله لا رسول و لا نبي بعده و الصلاة و السلام علي آله واهل بيته و اصحابه و امته اجمعين
Kovulmuş şeytandan,Her şeyin yaratıcısı tek rabb,tek ilah,tek gerçek egemen,rahman ve rahim olan Allaha cc sığınırız,her türlü kulluğun,ibadetin,itaatin,faydalı amellerin ve sözlerin tümü sadece ve sadece onun rızası içindir,salatü selam bütün peygamberlerin peygamberi efendimiz,rehberimiz,önderimiz ve örneğimiz Hz Muhammed Mustafa aleyhi efzalussalati vesselama,aline,temiz ehli beytine,davası uğruna savaşan ashabına ve yolunda yürüyen ümmetine olsun.
Sitemizde yeralan çalışmalarımız;başta yüce kitabımız Kur'anı Kerim olmak üzere,temel İslami kaynakların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır.Bu çalışmalarda bizlerden ilgisini,yardım ve desteğini esirgemeyen kardeşlerimizden ve cümle müslümanlardan. Allah razı olsun.
📖☝المحمدية علي الكتاب و السنة☝📖☝Muhammediyye☝📖
S.Muhammed Kayaalp El-Haşimi Ks
الامام سيد محمد الهاشمي
Destek olmak isteyen kardeşlerimiz iletişim formundan bize yazınız,Allah razı olsun.S.Muhammed Kayaalp (el-Haşimi) Ks--Arapça Dersleri-İslami Sohbetler-Tevhid-Tefsir-Hadis-Fıkıh-Fetvalar-İrşadlar...↷↷↷↷
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.